Co jakiś czas (czyli co jakieś 5 minut) mam ochotę na czekoladę. Uwielbiamy czekoladowe smakołyki, i mimo kopalni antyoksydantów w prawdziwej gorzkiej czekoladzie, to tego typu słodycze to nic innego jak bomba cukru powodująca wiele stanów zapalnych w organizmie. Starałem się wymyślić kilka przepisów na łakocie, które dostarczają antyoksydantów na poziomie ciemnej czekolady, a zarazem mają niską zawartość cukru. Tym razem wrzucam przepis bazujący na czarnym kakao w proszku i miodzie. Wykorzystany w przepisie olej kokosowy jest pełen zdrowych tłuszczy, a żelatyna korzystnie wpływa na stan włosów, paznokci i wyściółkę jelit. Staram się nie jeść całej miski od razu. Bardzo dobrze było by aby tego łakocie były jedzone w godzinach około treningowych. Przed treningiem dadzą nam energii a po uzupełnią glikogen.
Uwaga!
Pamiętajcie, że tyjemy od dodatniego bilansu kalorycznego i zbyt dużych ilości węglowodanów jakie rekomenduje nam piramida żywności , do tematu podejdź zdroworozsądkowo i ściśle kontroluj ilość zjedzonych węglowodanów w ciągu dnia!
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1/2 szklanki ciemnego kakao w proszku
- 1/2 szklanki mleka kokosowego w proszku
- 1 szklanka oleju kokosowego
- 1/3 szklanki naturalnego miodu
- 1 łyżka esencji waniliowej
- szczypta soli morskiej
- dodatkowy olej kokosowy do natłuszczenia formy do pieczenia
Wykonanie:
- nasmaruj formę (najlepiej szklane naczynie) do pieczenia i odstaw
- w rondelku, w którym przygotujesz sos, zagotuj 1 i 1/4 szklanki wody
- zmieszaj blenderem żelatynę z 1/2 szklanką zimnej wody
- pozostaw żelatynę na kilka minut do momentu uzyskania konsystencji żelu
- następnie połącz wszystkie składniki
- miksuj/zblenduj do uzyskania gładkiej, płynnej konsystencji
- otrzymaną masę przelej do nasmarowanego naczynia
- umieść w lodówce do momentu stężenia
- pokrój w kostkę, smacznego !
Z powyższych składników przygotujemy około 25 kostek.
„kontroluj ilosc węglowodanów” ilu % zawartości lub g węglowodanów nie powinno się przekraczać? przykładowo ja jestem kobietą i ważę 53kg (o ile to ma znaczenie)
Jak to wychodzi jeśli chodzi o kcal i makroskladniki?
A można zamiast żelatyny użyć agaru ? Jak wtedy wyglądają proporcje?
Czy można mleko kokosowe w proszku zamienić na to z puszki? Może wtedy należy dać mniej wody albo oleju, żeby konsystencja jakoś się trzymała? 🙂
Jak zmienic proporcje zeby zamiast mleczka kokosowego w proszku uzyc z puszki?
Mozna dodatkowo dodac izolat bialka ?pozdrawiam