Co jakiś czas (czyli co jakieś 5 minut) mam ochotę na czekoladę. Uwielbiamy czekoladowe smakołyki, i mimo kopalni antyoksydantów w prawdziwej gorzkiej czekoladzie, to tego typu słodycze to nic innego jak bomba cukru powodująca wiele stanów zapalnych w organizmie. Starałem się wymyślić kilka przepisów na łakocie, które dostarczają antyoksydantów na poziomie ciemnej czekolady, a zarazem mają niską zawartość cukru. Tym razem wrzucam przepis bazujący na czarnym kakao w proszku i miodzie. Wykorzystany w przepisie olej kokosowy jest pełen zdrowych tłuszczy, a żelatyna korzystnie wpływa na stan włosów, paznokci i wyściółkę jelit. Staram się nie jeść całej miski od razu. Bardzo dobrze było by aby tego łakocie były jedzone w godzinach około treningowych. Przed treningiem dadzą nam energii a po uzupełnią glikogen.

Uwaga!
Pamiętajcie, że tyjemy od dodatniego bilansu kalorycznego i zbyt dużych ilości węglowodanów jakie rekomenduje nam piramida żywności , do tematu podejdź zdroworozsądkowo i ściśle kontroluj ilość zjedzonych węglowodanów w ciągu dnia!

 

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao w proszku
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego w proszku
  • 1 szklanka oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki naturalnego miodu
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • szczypta soli morskiej
  • dodatkowy olej kokosowy do natłuszczenia formy do pieczenia

 

Wykonanie:

  • nasmaruj formę (najlepiej szklane naczynie) do pieczenia i odstaw
  • w rondelku, w którym przygotujesz sos, zagotuj 1 i 1/4 szklanki wody
  • zmieszaj blenderem żelatynę z 1/2 szklanką zimnej wody
  • pozostaw żelatynę na kilka minut do momentu uzyskania konsystencji żelu
  • następnie połącz wszystkie składniki
  • miksuj/zblenduj do uzyskania gładkiej, płynnej konsystencji
  • otrzymaną masę przelej do nasmarowanego naczynia
  • umieść w lodówce do momentu stężenia
  • pokrój w kostkę, smacznego !

Z powyższych składników przygotujemy około 25 kostek.