Użytkowników online: 62
13 powodów, dla których warto zjeść kawałek gorzkiej czekolady :
1. Obniża poziom stresu
- Zawiera magnez, który wprowadzi cię w lepszy nastrój.
- Związki w gorzkiej czekoladzie obniżają poziom kortyzolu (hormonu stresu).
- Pomaga zrelaksować ciało i umysł, podnosi na duchu.
2. Dodaje energii
- Polifenole zwiększają poziom energii i szybkość rewitalizację organizmu.
- Zwiększa liczbę mitochondriów wytwarzających energię w mięśniach – lepsza produkcja ATP
3. Świetna dla serca
- Może pomóc obniżyć ciśnienie krwi.
- Poprawia krążenie krwi.
- Zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów krwi.
- Staraj się jeść kilka kostek gorzkiej czekolady 2 razy w tygodniu.
4. Pomaga się skupić
- Zwiększa przepływ krwi do mózgu do 3 godzin po jej konsumpcji.
- Poprawia pamięć krótkotrwałą i czujność.
- Poprawia koncentrację i czas reakcji.
5. Poprawia nastrój
- Wprowadza w stan relaksu, dzięki czemu czujesz się spokojniejszy.
- Wspomaga uwalnianie neuroprzekaźników, które uwalniają hormony odpowiedzialne za dobre samopoczucie.
- Podnosi się poziom serotoniny.
- Działa jak naturalny antydepresant.
6. Odmładza
- Wysoka zawartość przeciwutleniaczy – głównie flawonów
- Pomaga zwalczać uszkodzenia komórek spowodowane przez toksyny i wolne rodniki (które są odpowiedzialne za starzenie).
7. Sprawia, że jesteś mądrzejszy
- Pomaga poprawić funkcjonowanie mózgu.
- Zwiększa przepływ krwi w mózgu i sercu.
- Poprawia funkcje poznawcze (myślenia) przy jednoczesnym zapobieganiu zaburzeń procesów poznawczych.
8. Bogate źródło witamin
- Zawiera witaminy i minerały: potas, miedź, magnez, żelazo.
- Wspiera dobry stan zdrowia.
- Pomaga chronić przed: cukrzycą typu 2, udarem mózgu, wysokim ciśnieniem krwi i anemią.
9. Łagodzi ból
- Może działać jak naturalny środek przeciwbólowy.
- Pobudza organizm do produkcji związków uśmierzających ból, które mają również działanie uspokajające.
10. Obniża ciśnienie krwi
- Flawonoidy pomagają odciążyć tętnice.
- Optymalizuje ciśnienie krwi
11. Zmniejsza poziom homocysteiny
- Przeciwutleniacze poprawiają nasz lipidogram
- Zapobiega uszkodzeniom tętnic.
12. Chroni twoją skórę
- Flawonoidy chronią skórę przed uszkodzeniami powodowanymi promieniami UV.
- Jedz czekoladę przy jednoczesnym stosowaniu filtra przeciwsłonecznego.
13. Hamuje kaszel
- Zawiera teobrominę, która łagodzi kaszel.
- Efekt podobny do kodeiny.
- Wypróbuj: 1 szklanka podgrzanego niesłodzone mleka migdałowe z naturalnym kakaem w proszku.
Rodzaj i jakość kupionej gorzkiej czekolady jest kluczem do czerpania wszystkich jej wspaniałych korzyści.
Postępuj według tych wskazówek przy wyborze czekolady:
- Wybierz czekoladę o zawartości przynajmniej 75% kakao (im ciemniejsza czekolada, tym większa zawartość flawonoidów).
- Doskonałym wyborem jest ciemne, niesłodzone kakao w proszku. Jest ono bez dodatku tłuszczu i cukru.
- Zwracaj uwagę aby czekolada nie zawierała syropu glukozowo fruktozowego
Czego należy unikać:
- Czekolady wykonanej z uwodornionych tłuszczów lub rafinowanej mąki.
- Produktów oznaczonych jako „o smaku czekoladowym” lub „wyrób czekoladopodobny.”
źródła :
http://www.phytochemicals.info/phytochemicals/theobromine.php
http://www.webmd.com/depression/features/serotonin
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/12/14/polyphenols-benefits.aspx