Czy słyszałeś już kiedyś nazwę – ostropest plamisty? Nic dziwnego jeśli słyszysz tę nazwę pierwszy raz. Jest to roślina mało popularna, znana tylko osobom, które pasjonują się ziołolecznictwem. Dlaczego warto o niej wiedzieć więcej? Przede wszystkim dlatego, że jest bogata w przeróżne właściwości zdrowotne, które chciałbym Wam nieco przybliżyć.
Właściwości ostropestu plamistego.
Ostropest znany jest przede wszystkim z właściwości, które sprawiają, że nasze ciało jest naturalnie chronione przed promieniowaniem, ale także – co jest jego głównym atutem – sprawnie oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn. Zawdzięcza to dużej ilości substancji o nazwie sylimaryna – to ona pozwala zneutralizować bardzo niebezpieczną toksynę, która pochodzi z muchomora sromotnikowego! Roślina jest przebadana naukowo i uznana za jedną z najlepszych, które oczyszczają organizm z toksyn. Wyciąg z ostropestu został użyty do leku „Sylimarol”, który przeznaczony jest do leczenia schorzeń wątroby. To właśnie ten organ jest narażony na negatywne działanie toksyn, które są w dzisiejszych czasach praktycznie wszędzie – w żywności, w wodzie, w kosmetykach. Co ciekawe, w wielu krajach UE ostropest wpisany jest w oficjalny rejestr leków, które leczą marskość wątroby.
Ostropest regeneruje wątrobę oraz odtruwa ją z takich czynników jak:
– zatrucie grzybami;
– nadużycie narkotyków, leków, alkoholu;
– chemioterapia;
– chemia z antybiotyków;
– cukrzyca;
– leczy wątrobę z zapalenia typu C, kamicy, stłuszczenia i marskości.
Nie są to jedyne właściwości zdrowotne tej małej roślinki. Naukowcy potwierdzili, że ostropest zawiera substancję o nazwie silibinina, która w badaniach In vitro wykazała właściwości antynowotworowe. Co ważne, nawet w przypadku dużego przedawkowania tej rośliny, spożywanie jej nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Regularne spożywanie nasion ostropestu pozwala na ochronę skóry przed promieniowaniem typu UVA oraz UVB, a co za tym idzie – zmniejsza to ryzyko zachorowania na raka skóry.
Badania naukowe potwierdziły jeszcze bardzo ważny fakt – substancja zawarta w ostropeście plamistym wykazuje potrójne działanie:
1. Powoduje śmierć zmutowanych komórek powstałych w wyniku promieniowania UVA.
2. Roślina nie jest pod żadnym względem toksyczna dla organizmu.
3. Usprawnia oraz przyspiesza naturalny proces regeneracji uszkodzonych komórek powstałych na skutek promieniowania UVB.
Można go jeść w czystej postaci – przeżuwając w całości lub dla ułatwienia można zmielić do w młynku do kawy. Jeśli ktoś jednak nie polubi tego sposobu, można do dodać do codziennych potraw lub deserów. Nasiona najlepiej kupować i spożywać w całości – rozgryzając je zębami – dzięki temu dostarczymy największe ilości niezbędnych substancji. Nasiona zawierają również duże ilości błonnika, co znacznie poprawia perystaltykę jelit.
Na rynku dostępny jest również ostropest pod postacią kropli, jako estrakt o wysokiej zawartości substancji z tej rośliny. W szybkim tempie regeneruje wątrobę. Zaleca się stosowanie 13 kropel dziennie.
Dostępny jest również sok z ostropestu o zawartości 100 procent. Zawiera duże ilości aktywnych składników, m.in. sylibilina, sylichristyna oraz sylidianina. Poza tymi składnikami możemy również znaleźć taksyfolinę, kwercetynę, apigeninę oraz witaminy K i C, ponadto jeszcze sok zawiera garbniki, fitosterole i minerały. Sok ten wykazuje właściwości antyoksydacyjne, a bogaty skład przyczynia się do odbudowy wątroby i poprawy jej funkcjonowania, wspomaga procesy trawienne, pracę jelit i usprawnia gospodarkę lipidową.
Choroby układu pokarmowego, rozregulowana praca jelit, zanieczyszczony toksynami organizm, chora wątroba, złogi na jelitach – znasz te problemy? Jeśli chcesz je zwalczyć lub po prostu ich uniknąć – przyjmuj regularnie ostropest plamisty.
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…
View Comments
Przez 3 lata musiałęm zażywać ZIRID(U). Od roku spożywam ostropex plamisty[ zmielony] i już nie muszę aplikować ZIRID-U ANI , ani!
A co z ostropestem w tabletkach? Czy taki tez jest dobry?
Też tak samo skuteczny ale producenci często dodają stabilizatory (konserwanty) dlatego lepiej pielić samemu :)