Awokado zwane inaczej gruszką awokado albo masłem Boga jest jednym z najbardziej doskonałych owoców. Jest bardzo smaczne, a jego składniki odżywcze działają wszechstronnie. Awokado może zostać wykorzystane do dipów, dressingów, sosów, koktajli, zup i deserów. Owoc może być wspaniałym dodatkiem do sałatek i kanapek. Nadaje się do nadziewania innych warzyw i owoców, można też stosować je w postaci polewy do niemal wszystkiego!
Ile witamin ma Awokado?
Jest bardzo łatwo przyswajalne i zawiera ponad 25 witamin oraz mikroelementów. Spójrzmy na to bogactwo: witaminy A, B1, B2, B3 (PP), kwas pantotenowy, witaminy B6, B7 (H), B9 (kwas foliowy), witaminy C, E i K. Z mikroelementów warto wymienić: magnez, wapń, fosfor, miedź, potas, żelazo, fosfor, sód, cynk, mangan, selen, fluor. Awokado jest bogate także w fitosterole, błonnik, białko i kwasy tłuszczowe, w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które sprawiają , że organizm może optymalnie funkcjonować.
Czy Awokado polepsza wchłanianie witamin ?
Spożywanie owoców awokado zwiększa zdolność organizmu do asymilacji składników odżywczych z innych owoców i warzyw. Szczególnie poleca się dodawać owoc do zielonych sałat liściastych, w celu zapewnienia prawidłowego wchłaniania wszystkich witamin i minerałów.
Awokado ma w swoim składzie oczyszczający glutation
Owoce awokado są doskonałym źródłem glutationu, który w połączeniu z witaminą C pomaga zapobiegać licznym chorobom, wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza komórki, chroni przed rozwojem nowotworów, wspomaga pracę układu nerwowego i serca oraz spowalnia proces starzenia. Fitosterole zawarte w owocu pomagają złagodzić stany zapalne z: bólem stawów, układem pokarmowym, a także odpornością na insulinę. Wpływają one na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL. Tłuszcze jednonienasycone awokado wspomagają odpowiednią regulację glukozy we krwi.
Awokado ma podobny skład jak mleko matki
Ze względu na wartość odżywczą, awokado jest jednym z najbardziej zbliżonych pokarmów do mleka matki karmiącej. Zawiera łatwo przyswajalne białka, które mają podobną wartość co mleko matki. Awokado jest bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży i pomaga zapobiegać udarom mózgu oraz zmniejsza ryzyko chorób serca.
Spróbujmy dodać kilka awokado do naszej diety każdego tygodnia i cieszmy się korzyściami tego pysznego owocu.
Stopnie dojrzałości Awokado
Oto przepis na idealny dressing do sałatki owocowej.
Składniki:
- 1 duże awokado
- 2 szklanki cukinii – obrane i pokrojone w kostkę
- 2 daktyle
- ¼ filiżanki liści kolendry
- Sok z połówki cytryny
- Opcjonalnie sól morska i pieprz
Sposób użycia:
Zmieszaj wszystkie składniki na gładką masę, dodając tyle wody, ile potrzeba do pożądanej konsystencji ( zazwyczaj około ½ kubka ).
Można też stosować jako dip do sałaty lub do surowych warzyw takich jak ogórki, kalafior, lub papryka.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA WYKRES | |||||
Świeże awokado (5 uncji średniej wielkości) |
1 porcja awokado około 1/5 awokado 1 oz. (30 g), |
% Dzienna wartość | 1,25 obsługujących około ¼ awokado 1,25 uncji. (37.5g) |
2,5 porcji około ½ awokado 2,5 uncji. (75g) |
5 porcji o 1 cały awokado 5 uncji. (150 g) |
kalorie | 50 | 60 | 130 | 250 | |
Tłuszcz (g) | 4,5 | 7% DV | 6 | 12 | 23 |
Sob Tłuszcz (g) | 0,5 | 3% DV | 1 | 2 | 3 |
Trans Tłuszcz (g) | 0,0 | 0 | 0 | 0 | |
Wielonienasycone Tłuszcz (g) | 0,5 | 1 | 1 | 3 | |
Jednonienasyconych Tłuszcz (g) | 3,0 | 4 | 7 | 15 | |
Cholesterol (mg) | 0,0 | 0% DV | 0 | 0 | 0 |
Sodowego (mg) | 0,0 | 0% DV | 0 | 5 | 10 |
Potas (mg) | 150,0 | 4% DV | 190 | 380 | 760 |
Węglowodany (g) | 3,0 | 1% DV | 3 | 6 | 13 |
Błonnik pokarmowy (g) | 2,0 | 8% DV | 3 | 5 | 10 |
Cukry (g) | 0,0 | 0 | 0 | 0 | |
Białko (g) | 0,0 | 1 | 1 | 3 | |
WITAMINY | |||||
Kwas foliowy (mcg lub ug) | 27 | 6% DV | 33.8 | 67,5 | 135 |
Niacyna (mg) | 0,6 | 2% DV | 0,7 | 1,4 | 2,9 |
Kwas pantotenowy (mg) | 0,4 | 4% DV | 0,5 | 1,1 | 2,2 |
Ryboflawina (mg) | 0,0 | 4% DV | 0,1 | 0,1 | 0,2 |
Witamina A (jm) | 44 | 1% DV | 55 | 110 | 220 |
Witamina B6 (mg) | 0,1 | 4% DV | 0,1 | 0,2 | 0,4 |
Witamina C (mg) | 2,6 | 4% DV | 3,3 | 6,5 | 13 |
Witamina E (jm) | 0,9 | 4% DV | 1,1 | 2,2 | 4,4 |
MINERALE | |||||
Wapń (mg) | 4 | 0% DV | 5 | 10 | 20 |
Miedź (mg) | 0,1 | 2% DV | 0,1 | 0,1 | 0,3 |
Żelazo (mg) | 0,2 | 2% DV | 0,2 | 0,5 | 0,9 |
Magnezu (mg) | 9 | 2% DV | 11,3 | 22,5 | 45 |
Mangan (mg) | 0,0 | 2% DV | 0,1 | 0,1 | 0,2 |
Fosforu (mg) | 16 | 2% DV | 20 | 40 | 80 |
Cynk (mg) | 0,2 | 0% DV | 0,3 | 0,5 | 1,0 |
Witam, chciałabym żebyście dodawali do każdego artykułu bibliografię. Ciekawa jestem skąd czerpiecie wiedzę, i jak te fakty które przedstawiacie są poparte badaniami np., że awokado ma skład zbliżony do mleka karmiącej matki. Albo te ogólniki, powinno być konkretnie jak awokado radzi sobie z „oDpornością na insulinę”, czy może insulinoopornością. Albo jak awokado oczyszcza komórki. Lubię Motywator, jedna z fajniejszych stron o zdrowym stylu życia, niestety często zdarzają się błędy.
awokado lubię zamiast masła na chlebie, ale też olej z awokado do sałatek. Teraz mam akurat Oleofarmu
Czy ktoś może mi powiedzieć czy awokado moze być robaczywe ? czasami jest w nim pod skórką dużo czarnych nitek ! co to jest !?