Marzeniem osób, które lubią gotować i tworzyć różne dania w kuchni jest posiadanie wszystkich niezbędnych składników pod ręką. Aby podkreślić smak dań i nadać im niepowtarzalny aromat, najważniejsze są przyprawy i zioła.

Już teraz możesz wyhodować i dbać o nie samodzielnie w twojej kuchni. Przedstawiamy 8 ziół i przypraw, które możesz uprawiać w swojej kuchni i mieć je zawszę w zasięgu ręki.

Kolendra

Najlepsza do uprawy tego zioła jest gleba o lekko naturalnej kwasowości. Nasiona trzeba siać w doniczce w rzędach i regularnie podlewać. Po kilku tygodnia można dostrzec pierwsze plony.

Koper

Przy hodowli tej rośliny bardzo ważne jest, aby nie wystawiać jej na bezpośrednie działanie słońca. Natomiast ważne jest, aby regularnie go podlewać, zaleca się również, aby dodawać do gleby specjalny nawóz mineralny, średnio dwa razy w miesiącu.

Pietruszka

Przed sadzeniem najlepiej umieścić nasiona pietruszki w pojemniku z wodą na cały dzień. Po wysiewie należy pogłębić nasiona na mniej więcej 0, 5 cm w głąb gleby, następnie przykryć dodatkową warstwą ziemi. Umieścić doniczkę z sadzonką w ciemnym miejscu i podlewać, co drugi dzień. Gdy pojawią się pierwsze listki, postawić doniczkę na parapecie blisko światła.

Rozmaryn

Siać go najlepiej na wilgotną glebę w małych doniczkach, a nasionka umieścić na ok. 15 cm w głąb gleby. Nasiona kiełkują około miesiąca. Ważne jest, aby utrzymywać wysoką wilgotność podłoża i zapewnić trochę świeżego powietrza.

Biała szałwia

Tak jak w przypadku rozmarynu, szałwia powinna być siana na wilgotną glebę. Na początku wystarczy zasiać ją w plastikowym kubeczku, jednak, kiedy roślina dojrzeje należy przesadzić ją do większej doniczki, mniej więcej o pojemności 1, 5 litra.=

Tymianek

Należy posiać go w małej doniczce. Rozpylić wodę tak, aby zwilżyć glebę w umiarkowanym stopniu, zasiać kilka nasion i przysypać 1 centymetrową warstwą ziemi. Zanim pojawi się pierwsza sadzonka, obserwować żeby ziemia nie wyschła. W przeciwieństwie do kolendry, tymianek potrzebuję umiarkowanego podlewania.

Warto przeczytać  SUPER JEDZENIE – 14 rzeczy, które warto jeść codziennie

Melisa

 Powinna być sadzona w rzędzie na głębokość 12-15 centymetrów. Melisa powinna być podlewana trzy razy w tygodniu. Jeśli chcemy, aby miała więcej liści, nie możemy pozwolić, aby zakwitła. Kiedy pojawi się pierwszy kwiat należy go obciąć, to pomoże rozgałęzić roślinę na boki.

Oregano

Jest mało wymagającym ziołem, jeśli chodzi o glebę do uprawy, jednak potrzebuję dużo światła słonecznego. Więc lepiej umieścić doniczkę w nasłonecznionym miejscu. Nasiona wysiać na glebę i pogłębić je na ok. 0, 5 centymetra w głąb. Oregano wymaga częstego podlewania w początkowym stadium nawet do 4 razy dziennie. Dojrzałą roślinę należy podlewać, co drugi dzień.

Z okazji 34 urodzin motywatora
Rusza
PROMOCJA Na kurs wideo "Wszystko na temat zdrowia i zdrowych nawyków żywieniowych"
Oszczędzasz 331 zł
400zł  67zł

-82.75%

Promocja trwa jeszcze
w 3 dni nauczę cię więcej na temat odżywiania i zdrowia niż przeciętna osoba uczy się w miesiąc we własnym zakresie.
Czytaj dalej

Dodatkowa tylko dzisiaj niepublikowany ebook “Atlas witamin” o wartości 19zł w prezencie.

 

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Przykro nam, że ten wpis nie był dla Ciebie przydatny!

Pozwól nam ulepszyć ten post!

DARMOWY E-BOOK WPROWADZENIE DO ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH

e-book jest darmowym wprowadzeniem do kolejnych edycji tej książki. Jeżeli chcesz ściągnąć aktualną wersję i być informowany o uaktualnieniach tej książki zostaw swojego maila.

POBIERZ EBOOKA