Kalkulator kalorii motywator.tv

ft
in
lbs
lbs
lat
Dni
%
%
%

Całkowity wydatek energetyczny

--

BMR

--

TDEE

--

LBM

--

FBM

--

BMI

--

MRDC

--

Ilość kalorii którą musisz zjeść w dzień treningowy

--

Ilość kalorii w dzień nietreningowy

Przed użyciem danych uzyskanych za pomocą tego kalkulatora należy skonsultować się z lekarzem.

  • Wprowadzenie do zdrowych nawyków żywieniowych
  • Najważniejsze elementy zdrowego odżywiania osób aktywnych
  • Eliminacja czynników antyżywieniowych
  • Zwiększenie produktów bogato odżywczych
    • skala ANDI – produkty bogato odżywcze
    • skala ORAC – produkty antyoksydacyjne
    • odpowiednia ilość błonnika
    • kluczowe witaminy i minerały
    • woda
  • Optymalna ilość produktów bogato kalorycznych
    • bilans kaloryczny
  • Kontrola poziomu cukru we krwi
    • Indeks glikemiczny
    • Ładunek glikemiczny
    • Odpowiednia ilość błonnika
  • Dobre i niedobre makroskładniki
    • Witamina
      • Witamina A
      • Z grupy B
        • Witamina B1, nazywana tiaminą
        • Witamina B2, nazywana ryboflawiną
        • Witamina B3 czyli witamina PP lub niacyna
        • Witamina B4 czyli cholina
        • Witamina B5, o innej nazwie kwas pantotenowy
        • Witamina B6 czyli pirydoksyna
        • Witamina B7, inaczej witamina H lub biotyna
        • Witamina B8 czyli inozytol
        • Witamina B9, nazywana kwasem foliowym
        • Witamina B12 czyli kobalamina
        • Witamina B13 czyli kwas orotowy
        • Witamina B15 czyli kwas pangamowy
        • Witamina B17 o innej nazwie amigdalina
      • Witamina C
      • Witamina D
      • Witamina E
      • Witamina K
    • Minerały
      • Potas
      • Chlor
      • Sód
      • Wapń
      • Fosfor
      • Magnez
      • Żelazo
      • Cynk
      • Mangan
      • Miedź
      • Jod
      • Chrom
      • Molibden
      • Selen
      • Kobalt
      • Stężenie minerałów we krwi
    • Węglowodany
      • Węglowodany proste
      • Węglowodany złożone
        • Dwucukry
          • Sacharoza (Fruktoza + Glukoza)
          • Maltoza (Glukoza + Glukoza)
          • Laktoza (Galaktoza + Glukoza)
        • Wielocukry
          • Skrobia
            • Skrobia
            • Inulina
            • Chityna
            • Glikogen
          • Celuloza – Błonnik
            • Celuloza
            • Hemiceluloza
            • Śluzy
            • Gymy
            • Pektyny
        • Pochodne węglowodorów
          • Glikozydy
          • Saponiny
          • Taniny
          • Kwasy organiczne
        • Węglowodany rafinowane
          • Pozbawione błonnika
          • Wzbogacony o konserwanty
    • Kwasy tłuszczowe
        • Nasycone
          • Olej kokosowy z powodu wielu korzyści zdrowotnych
          • Olej MCT
          • Surowe masło
          • Kwas palmitynowy
          • Stearynowy
          • Mirystynowy
          • Laurynowy
        • Nienasycone
          • Jednonienasycone
            • Kwasy tłuszczowe omega-9
          • Wielonienasycone
            • Kwasy tłuszczowe omega-3
              • ALA Alfa-linolenowy
              • EPA (eikozapentaenowy)
              • DHA (dokozaheksaenowy)
            • Kwasy tłuszczowe omega-6
        • Trans
        • Najważniejsze informacje
          • Oleje – każdy tłuszcz, który występuje w postaci płynnej w temperaturze pokojowej. Oleje to także wszelkie substancje, które nie mieszają się z wodą i są tłuste.
          • Tłuszcze zwierzęce – masło, smalec, śmietana, tłuszcz w (i na) mięsach.
          • Tłuszcze roślinne – na przykład oliwa z oliwek, olej arachidowy, olej z nasion lnu, olej kukurydziany.
          • Tłuszcze lub kwasy tłuszczowe – dotyczy to wszystkich rodzajów tłuszczu. Jednak tłuszcze są powszechnie określane jako te, które są stałe w temperaturze pokojowej.
          • Lipidy – wszystkie rodzaje tłuszczów, niezależnie od tego, czy są płynne czy stałe.
    • Białka https://www.medicalnewstoday.com/articles/322827.php
      • Roślinne
          • Plusy
            • Zawierają związki fitochemiczne
            • Błonnik
          • Minusy
            • Nie zawierają odpowiedniej ilości witaminy b12 i żelaza hemowego
            • Częsty niedobór metionina i lizyna – trzeba pamiętać o urozmaiconej diecie – pestki, orzechy i nasiona
      • Zwierzęce
          • Plusy
            • Zawierają odpowiedniej ilości witaminy b12 i żelaza hemowego
          • Minusy
            • Nie zawierają związki fitochemiczne i błonnika
            • Częsta obróbka termiczna mięsa
            • Przetworzone mięso – ryzyko nowotworu jelita grubego
            • Słaba jakość przemysłowego mięsa
            • Męczenie zwierząt
          • Uwagi
            • Dobrą alternatywą są owoce morza i ryby

 

    • Woda
    • Błonnika
  • Najistotniejsze elementy zdrowego odżywiania
    • Odpowiednie nawodnienie
    • Odpowiednia ilość snu
    • Systematyczne posty
    • Na czym polega rotacja węglowodanami
    • Na czym polega zasada 80/20
    • Przykładowe jadłospis i suplementacja

DARMOWY E-BOOK WPROWADZENIE DO ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH

e-book jest darmowym wprowadzeniem do kolejnych edycji tej książki. Jeżeli chcesz ściągnąć aktualną wersję i być informowany o uaktualnieniach tej książki zostaw swojego maila.

POBIERZ EBOOKA