W ostatnich latach bardzo dużo mówi się o szkodliwości izomerów kwasów tłuszczowych trans. Do tego stopnia, że w wielu krajach zabroniono sprzedaży produktów z ich udziałem. Wynika to z silnie niekorzystnego wpływu tych izomerów na zdrowie – mają one działanie nowotworowe. Są jednak tłuszcze trans, które mają na zdrowie bardzo pozytywny wpływ! Czy to oznacza, że media kłamią?
Na skutek uwodornienia olejów roślinnych w warunkach przemysłowych powstają izomery kwasów tłuszczowych trans. Taki sposób obróbki sprawia, że oleje roślinne, które w temperaturze pokojowej powinny mieć konsystencję płynną, stają się produktami o stałej postaci.
Ta przemiana najczęściej dotyczy tłuszczów roślinnych, jakimi są twarde margaryny – czyli na przykład te pakowane w papier o kształcie kostki, wykorzystywane głównie do pieczenia. Tłuszcze trans znajdziemy również w wielu produktach cukierniczych oraz żywności typu fast food.
Liczne badania obserwacyjne, kliniczne i epidemiologiczne wykazały szkodliwość tłuszczów trans, wobec czego zajęto się na szeroką skalę wycofywaniem ich ze sprzedaży oraz edukacją żywieniową konsumentów w tym zakresie. Odpowiadają one przede wszystkim za:
Oprócz kwasów tłuszczowych uwodornionych typu trans, w wielu produktach spożywczych można znaleźć również te pochodzenia naturalnego. Ich głównym źródłem są produkty mleczarskie – czyli mleko, sery, jogurty, a także inne przetwory mleczne.
Niestety, konsumenci na podstawie etykiety produktu nie są w stanie rozróżnić, które kwasy tłuszczowe trans znajdujące się w produkcie są pochodzenia naturalnego, a które sztucznego. W rezultacie wielu z nich postanowiło w ogóle zrezygnować ze spożywania mleka krowiego, zastępując je napojami roślinnymi, na przykład sojowym lub ryżowym, zawierającymi zdrowe kwasy tłuszczowe.
Średnio w Europie spożywamy około 2 gramów kwasów trans, z czego kwasy naturalnego pochodzenia stanowią około jednej trzeciej tej ilości. Kwasy trans naturalne pochodzą z mleka przeżuwaczy i ich zawartość w mleku zależna jest od sposobu karmienia tych zwierząt. Najwyższe stężenie korzystnych tłuszczów trans występuje w mleku zwierząt wypasanych na pastwiskach i karmionych wysokojakościową pasza w okresie zimowym.
W tej konfiguracji (trans) najważniejsze kwasy tłuszczowe, jakie znajdziemy w mleku i produktach mlecznych to kwas wakcenowy oraz sprzężony (skoniugowany) kwas linolowy.
W mleku krowim dojonym zimą występuje w stężeniu zaledwie 1,5-2%. Dopiero latem jego zawartość w mleku krów rożnie aż do 7%. Jest to kwas tłuszczowy odpowiedzialny za funkcjonowanie wszystkich tkanek i narządów, gdyż wchodzi w skład błon komórkowych.
Przeprowadzone w kierunku kwasu wakcenowego badania wykazały, że te tłuszcze nie mają wpływu na powstawanie zmian miażdżycowych w naczyniach wieńcowych. Dodatkowo zmniejsza on rozwój komórek raka okrężnicy. Z kwasu wakcentowego w organizmie może zostać wytworzony skoniugowany kwas linolowy CLA.
Występuje zarówno w mleku, jak i w mięsie przeżuwaczy, przy czym w mleku jest go o kilka procent więcej. Działa on hamująco na enzymy, które sprzyjają odkładaniu się tkanki tłuszczowej w ciele. Dodatkowo podkręca on lipolizę, czyli proces rozkładania tłuszczu do wolnych kwasów tłuszczowych.
Oprócz tego CLA jest bardzo korzystny dla zdrowia tętnic – obniża poziom cholesterolu frakcji LDL, pomimo że nie wykazano jego wpływu na podwyższenie HDL. CLA ma także działanie immunostymulujące, co sprawia, że osoby spożywające mleko przeżuwaczy wzmacniają w ten sposób swoją odporność.
Kwas CLA działa też antynowotworowo, na zasadzie podobnej jak kwasy tłuszczowe wielonienasycone z rodziny n-3, jednak jak wykazały badania – z lepszymi niż one efektami. Co więcej, CLA działa także bardziej skutecznie pod jako antyoksydant, niż witamina E.
Spożywanie mleka i produktów mlecznych zapewnia nam nie tylko odpowiednią podaż białka i wapnia. To także udowodniony naukowo produkt spożywczy o bardzo silnym działaniu antynowotworowym, antymiażdżycowym i immunostymulującym. O ile zaleca się całkowite wykluczenie z diety kwasów tłuszczowych trans sztucznych pochodzących ze słodyczy, fast foodów czy margaryn twardych, o tyle kwasy trans naturalne są naszymi sprzymierzeńcami w walce o zdrowie i dobry wygląd.
Zadbajmy o to, by było ich w diecie odpowiednio dużo. Wybierajmy mleko od szczęśliwych, wypasanych na pastwiskach krów, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że ich mleko jest bogate w kwas wakcenowy oraz sprzężony kwas linolowy. Ich obecność w diecie jest bardzo istotna i warto o nie pamiętać, zanim bezrefleksyjnie przerzucimy się na mleko sojowe z powodu mody na dietę bezlaktozową.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…