W jelitach człowieka od urodzenia do śmierci bytują ogromne ilości bakterii. To głównie szczepy z gatunków Bifidobacterium oraz Lactobacillus. Dziś na nowo odkrywamy znaczenie probiotyków w naszym życiu i coraz częściej kładzie się silny akcent w edukowaniu pacjentów właśnie na ten temat.
Dlaczego? Ponieważ dzięki osi jelita-mózg kontrolowanej w dużej mierze przez mikroflorę jelitową, można sprawniej zawiadować swoją odpornością czy apetytem, właśnie dbając o utrzymywanie wysokiego poziomu bakterii.
Jednym z ważniejszych szczepów jest Lactobacillus acidophilus. Co to za gatunek bakterii?
Lactobacillus acidophilus to pałeczki kwasu mlekowego, wykorzystywane w produkcji oraz powstające samoistnie na skutek fermentacji w produktach mlecznych. Człon „acidophilus” odnosi się do preferencji pH środowiska tych bakterii – tolerują one najlepiej środowisko kwaśne, o odczynie 4-5, a nawet niższe.
Występują one naturalnie w żywności oraz w organizmie człowieka. Wytwarzają kwas mlekowy i mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.
Wraz z innymi szczepami bakterii, w uchyłkach jelita grubego te drobnoustroje tworzą tak zwaną florę bakteryjną.
To po prostu miliardowe kolonie bakterii, które żyją i rozmnażają się w jelicie, odżywiają niestrawionymi resztkami, a z tej symbiozy człowiek odnosi korzyści – ponieważ produkują one substancje chemiczne korzystne dla prawidłowego funkcjonowana pod różnymi względami.
Oprócz jelit, Lactobacillus acidophilus znajduje się też w drogach rodnych kobiet – utrzymuje tam środowisko niekorzystne dla rozwoju grzyba z gatunku Candida albicans, czyli po prostu dba o właściwą mikroflorę pochwy.
W produktach żywnościowych znajdziemy ten gatunek bakterii w zbożach, mleku, przetworach mlecznych i mięsach.
Bakterie te wytwarzają enzym zwany laktazą, rozkładający laktozę, czyli cukier znajdujący się w mleku.
Przetwarzają go na kwas mlekowy, który może mieć korzystne zastosowanie w przypadku wielu schorzeń i dolegliwości.
Oprócz tego, że bakterie zakwaszają produkty żywnościowe zmieniając ich strukturę i smak, to wykazują również bardzo korzystne działanie w sferach prozdrowotnych.
W badaniach wykazano, że bakterie tego szczepu są w stanie obniżyć poziom cholesterolu „złego” czyli LDL, ale również „dobrego” czyli HDL.
Jednak istnieją również pewne przesłanki, aby twierdzić, że bakterie te w połączeniu z prebiotykoterapią, czyli spożywaniem większych ilości błonnika, pomagają zwiększyć poziom HDL i do tego obniżyć poziom cukru we krwi.
Biegunki spowodowane na przykład zatruciami pokarmowymi, można leczyć poprzez podawanie probiotyków z tym gatunkiem bakterii.
Dowody na skuteczność tej terapii są mieszane – niektóre badania potwierdzają, że zażywanie L. Acidophilus wpływa na zmniejszenie objawów biegunki czyli częstotliwości wypróżnień, a inne, że nie mają na to wpływu.
Najlepsze efekty obserwuje się w połączeniu tego gatunku bakterii z innymi probiotykami.
Zespół jelita drażliwego objawia się olbrzymim dyskomfortem ze strony układu trawiennego. Niektórzy badacze twierdzą, że przyczyną powstawania tej choroby jest nieprawidłowy skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego.
Najkorzystniejsze wydawało się zażywanie bakterii jednego szczepu, zamiast mieszanki probiotycznej, przez okres krótszy niż 8 tygodni, i w dawce mniejszej niż 10 miliardów CFU dziennie.
Bakterie Lactobacillus acidophilus mogą w tej chorobie zmniejszyć objawy takie jak ból brzucha i wzdęcia. Warto jednak wybierać probiotyk nastawiony właśnie na leczenie IBS, dla celowego, skutecznego leczenia.
Nie trzeba w żaden szczególny sposób dbać o zażywanie probiotyków, choć są one konieczne podczas i po antybiotykoterapii.
Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale na skutek działania antybiotyków flora bakteryjna pochwy również może ulec zmianie, przez co drogi rodne kobiety są bardziej niż zwykle narażone na zarażenie się grzybicą pochwy.
Stąd też tak ważne jest, by na co dzień spożywać dużo kiszonek, fermentowanych produktów, a także podmywać się płynem, który pozwala utrzymać kwaśne środowisko miejsc intymnych.
W trakcie zażywania antybiotyków i do kilku tygodni po tym, należy natomiast sięgać po probiotyki. Kwas mlekowy, który wytwarzają pałeczki Lactobacillus, jest wybitnie nie po drodze niektórym bakteriom chorobotwórczym oraz grzybowi Candida albicans.
Sam probiotyk nie jest cudownym lekiem spalającym tłuszcz, ale za to cudownie poprawia trawienie, pozbywając się resztek błonnika z jelita.
Tym samym przyspiesza przemianę materii co w połączeniu z dobrą dietą redukcyjną oraz aktywnością fizyczną na pewno wkrótce przyniesie efekty odchudzania, a potem pomoże utrzymać prawidłową masę ciała.
Wiemy już, że odporność w dużej mierze bierze się z jelit – a konkretnie ze składu ilościowego i jakościowego naszej mikrobioty.
Jednak co ciekawsze, niektóre z badań przeprowadzanych na dzieciach wykazały, że u dzieci z objawami przeziębienia suplementacja Lactobacillus w połaczeniu z innymi probiotykami pomogła zmniejszyć objawy choroby i przyspieszyła proces zdrowienia.
Warto więc serwować, szczególnie dzieciom, w okresie jesienno-zimowym więcej kiszonek niż zwykle, oraz dbać o to, by w ich diecie nie zabrakło fermentowanych produktów mlecznych.
Niektóre alergie są dokuczliwe, ponieważ powodują swędzenie nosa, oczu, katar i łzawienie.
Oprócz tego, że mikroflora jelitowa ma wpływ na poprawę funkcji układu immunologicznego, to wykazano, że również może łagodzić objawy niektórych alergii, na przykład tych na pyłki cedru japońskiego.
Jeśli borykasz się z sezonowymi alergiami wziewnymi, możesz spróbować leczenia probiotykami – z pewnością nie zaszkodzą, a mogą pomóc.
Atopowe zapalenie skóry to choroba wywołująca zaczerwienienie i swędzenie skóry.
Probiotykoterapia, wraz ze stosowaniem odpowiednio dobranych kremów i maści, może wpłynąć korzystnie na złagodzenie objawów tego schorzenia.
W badaniach na kobietach ciężarnych i ich niemowlętach, gdy podawano im bakterie Lactobacillus acidophilus w pierwszych tygodniach życia oraz w łonie matki, częstotliwość zachorowań na egzemę zmalała aż o 22%.
Niestety, nie wszystkie badania potwierdziły skuteczność probiotykoterapii w tej dermatozie, a niektóre wręcz wykazały, że bakterie te mogą zwiększać wrażliwość na alergeny.
W trakcie swojego życia, pałeczki bakterii mlekowych odżywiają się błonnikiem, a wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są niezwykle korzystne dla zdrowia jelit i odporności całego organizmu.
Jak widać, korzyści ze spożywania Lactobacillus acidophilus każdego dnia w postaci żywności fermentowanej lub probiotyków, pozwala odnosić bardzo wszechstronne korzyści. Najlepszymi źródłami tego gatunku bakterii są:
– jogurty z „żywymi kulturami bakterii”
– kefir
– niektóre sery
– kiszona kapusta
– miso
– tempeh
Oraz inne produkty mleczne fermentowane i kiszone warzywa. Warto je pokochać i spożywać każdego dnia, szczególnie w okresie wzmożonego zapotrzebowania na te dobroczynne bakterie – czyli jesienią i zimą, gdy odporność spada.
Poranki mogą być prawdziwą kulinarną przygodą, jeśli zdecydujemy się na coś więcej niż zwykłe kanapki.…
Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…