Gałka muszkatołowa – przyprawa o właściwościach halucynogennych

Kiedy myślisz „substancja halucynogenna”, to raczej nie zdajesz sobie sprawy z tego, że być może jedną z nich używasz na co dzień we własnej kuchni.

Gałka muszkatołowa, bo o niej mowa, już od bardzo dawna znana jest nie tylko z silnego aromatu, ale także psychoaktywnych właściwości.

Jak to możliwe, że można ją kupić w normalnym sklepie i legalnie używać?

Skąd bierze się gałka?

Gałka muszkatołowa to nasiona drzewa muszkatołowca, rosnącego na Wyspach Korzennych, będących częścią Archipelagu Malajskiego.

Brzmi bardzo egzotycznie, i rzeczywiście – to stamtąd bierze się wiele przypraw korzennych – intensywnych w aromacie, smaku i właściwościach, bardzo cennych i chętnie używanych w kuchniach świata.

Po wysuszeniu owocu, wewnątrz można znaleźć nasiona, które po zmieleniu wydzielają bardzo intensywny, charakterystyczny aromat korzenny, pożądany w sztuce kulinarnej.

Do czego używa się gałki muszkatołowej w kuchni?

Stosuje się tę przyprawę w niewielkich ilościach na przykład do pasztetów, mięs, ale również ryb i owoców morza.

Świetnie smakuje w puree ziemniaczanym, a niektórzy lubią posypywać nią także sałatki. Nadaje ona potrawom lekko pikantnego, korzennego aromatu i smaku, który jest szczególnie pożądany w kuchni azjatyckiej.

Skąd wiemy, że gałka muszkatołowa powoduje halucynacje?

Już w średniowieczu odkryto, że gałka muszkatołowa, jak również olejek pozyskiwany z niej, może być wykorzystywana w celach leczniczych, głównie w leczeniu chorób nerek oraz układu pokarmowego.

Ale już w XVI wieku poznano również jej narkotyczne właściwości. Niestety, również w obecnych czasach młodzież żądna wrażeń wpada na głupie pomysły spożywania większych ilości gałki w celach odurzających – w końcu jest ona powszechnie dostępna w sklepach i relatywnie tania.

Niestety, bardzo trudno jest wykryć granicę między bezpieczną ilością, a ilością, która może doprowadzić do przykrych skutków ubocznych.

Jak działają właściwości narkotyczne gałki?

W ilości 5-15 gramów gałka może zacząć przejawiać odurzające właściwości. Mogą to być halucynacje, zaburzenia świadomości, omdlenia, senność i zaparcia.

W dawkach powyżej 60 g powodują palpitacje serca, majaczenie, odwodnienie organizmu, stany lękowe, stany depresyjne. Skutki uboczne przedawkowania gałki muszkatołowej (nawet niecelowego) mogą przejawiać się:

– suchością w ustach

– zmęczeniem

– słabością mięśni

– delirium

– zaburzeniami rytmu serca

Słoiki z przyprawami powinny być trzymane z dala od dzieci, między innymi ze względu na tę nietypową właściwość gałki muszkatołowej. 

Co odpowiada za właściwości halucynogenne?

Niemal 1,3% surowej gałki stanowi mirystycyna – związek organiczny o działaniu psychoaktywnym.

U szczurów zaobserwowano, że metabolizuje się ona do MMDA – związku z klasy amfetaminy, jednak nie ma dowodów na to, iż taka sama reakcja zachodzi u ludzi.

W badaniach na ludziach okazywało się, że spożywanie gałki muszkatołowej wywoływało silniejsze objawy halucynogenne niż samej mirystycyny.

A zatem obecność innych związków (naukowcy typują elemicynę i safrol) potęguje działanie psychoaktywnych mirystycyny.

Według niektórych osób zjedzenie łyżki stołowej gałki muszkatołowej może wywołać efekt przedawkowania, czyli halucynogenny.

Przedawkowanie tej substancji może dawać nawet przez kilka kolejnych dni efekt haju i wywoływać problemy ze wzrokiem, koncentracją, czy równowagą. Takie skutki mogą się utrzymywać przez około tydzień.

Jeśli nie chcesz mieć tygodnia „wyjętego z życia”, lepiej nie kuś losu i stosuj gałkę muszkatołową oszczędnie, tylko aby delikatnie podkręcić smak potraw. 

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Niebanalne przepisy na kolacje z kasz i zbóż – 10 propozycji, które zachwycą!

Kolacje z kasz i zbóż to doskonały sposób na połączenie zdrowia, smaku i prostoty w…

4 godziny ago

Lekkie Kolacje z Warzywami, Które Pokochasz! Zobacz 10 Przepisów!

Szukasz pomysłów na lekką, zdrową kolację, która nie tylko będzie pełna warzyw, ale także szybka…

6 godzin ago

Nie Tylko Stek! 10 Wołowych Obiadów, Które Zaskoczą Twoich Gości!

Szukasz inspiracji na smaczne i sycące obiady? Oto 10 przepisów na wołowe dania, które nie…

17 godzin ago

Jak Rozpocząć Dzień Bez Glutenu? 10 Śniadań, Które Oczarują Cię Swoim Smakiem!

Czy wiesz, że śniadanie może być pyszne i zdrowe, nawet bez glutenu? Oto 10 wyjątkowych…

2 dni ago

Obiad, Który Zadowoli Każdego – 10 Przepisów z Kasz i Zbóż!

Kasze i zboża to nie tylko zdrowa alternatywa dla tradycyjnych składników, ale także prawdziwe bogactwo…

2 dni ago

Makaron Na Kolację? Oto 10 Przepisów, Które Pokochasz!

Szukasz pomysłu na szybką, smaczną i efektowną kolację? Oto 10 przepisów na makaronowe dania, które…

2 dni ago