Kiedy myślisz „substancja halucynogenna”, to raczej nie zdajesz sobie sprawy z tego, że być może jedną z nich używasz na co dzień we własnej kuchni.
Gałka muszkatołowa, bo o niej mowa, już od bardzo dawna znana jest nie tylko z silnego aromatu, ale także psychoaktywnych właściwości.
Jak to możliwe, że można ją kupić w normalnym sklepie i legalnie używać?
Gałka muszkatołowa to nasiona drzewa muszkatołowca, rosnącego na Wyspach Korzennych, będących częścią Archipelagu Malajskiego.
Brzmi bardzo egzotycznie, i rzeczywiście – to stamtąd bierze się wiele przypraw korzennych – intensywnych w aromacie, smaku i właściwościach, bardzo cennych i chętnie używanych w kuchniach świata.
Po wysuszeniu owocu, wewnątrz można znaleźć nasiona, które po zmieleniu wydzielają bardzo intensywny, charakterystyczny aromat korzenny, pożądany w sztuce kulinarnej.
Stosuje się tę przyprawę w niewielkich ilościach na przykład do pasztetów, mięs, ale również ryb i owoców morza.
Świetnie smakuje w puree ziemniaczanym, a niektórzy lubią posypywać nią także sałatki. Nadaje ona potrawom lekko pikantnego, korzennego aromatu i smaku, który jest szczególnie pożądany w kuchni azjatyckiej.
Już w średniowieczu odkryto, że gałka muszkatołowa, jak również olejek pozyskiwany z niej, może być wykorzystywana w celach leczniczych, głównie w leczeniu chorób nerek oraz układu pokarmowego.
Ale już w XVI wieku poznano również jej narkotyczne właściwości. Niestety, również w obecnych czasach młodzież żądna wrażeń wpada na głupie pomysły spożywania większych ilości gałki w celach odurzających – w końcu jest ona powszechnie dostępna w sklepach i relatywnie tania.
Niestety, bardzo trudno jest wykryć granicę między bezpieczną ilością, a ilością, która może doprowadzić do przykrych skutków ubocznych.
W ilości 5-15 gramów gałka może zacząć przejawiać odurzające właściwości. Mogą to być halucynacje, zaburzenia świadomości, omdlenia, senność i zaparcia.
W dawkach powyżej 60 g powodują palpitacje serca, majaczenie, odwodnienie organizmu, stany lękowe, stany depresyjne. Skutki uboczne przedawkowania gałki muszkatołowej (nawet niecelowego) mogą przejawiać się:
– suchością w ustach
– zmęczeniem
– słabością mięśni
– delirium
– zaburzeniami rytmu serca
Słoiki z przyprawami powinny być trzymane z dala od dzieci, między innymi ze względu na tę nietypową właściwość gałki muszkatołowej.
Niemal 1,3% surowej gałki stanowi mirystycyna – związek organiczny o działaniu psychoaktywnym.
U szczurów zaobserwowano, że metabolizuje się ona do MMDA – związku z klasy amfetaminy, jednak nie ma dowodów na to, iż taka sama reakcja zachodzi u ludzi.
W badaniach na ludziach okazywało się, że spożywanie gałki muszkatołowej wywoływało silniejsze objawy halucynogenne niż samej mirystycyny.
A zatem obecność innych związków (naukowcy typują elemicynę i safrol) potęguje działanie psychoaktywnych mirystycyny.
Według niektórych osób zjedzenie łyżki stołowej gałki muszkatołowej może wywołać efekt przedawkowania, czyli halucynogenny.
Przedawkowanie tej substancji może dawać nawet przez kilka kolejnych dni efekt haju i wywoływać problemy ze wzrokiem, koncentracją, czy równowagą. Takie skutki mogą się utrzymywać przez około tydzień.
Jeśli nie chcesz mieć tygodnia „wyjętego z życia”, lepiej nie kuś losu i stosuj gałkę muszkatołową oszczędnie, tylko aby delikatnie podkręcić smak potraw.
Poranki mogą być prawdziwą kulinarną przygodą, jeśli zdecydujemy się na coś więcej niż zwykłe kanapki.…
Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…