Pewnie zastanawiasz się, co artykuł na temat oszczędzania robi na blogu dotyczącym zdrowego odżywiania. Już spieszę z tłumaczeniem – nasze dochody i zdolności do gospodarowania nimi mają bardzo wiele wspólnego z naszym odżywianiem, a konkretnie – z jakością pożywienia, które kupujemy. W przypadku odżywiania powiedzenie „nie stać mnie, aby kupować byle co” jest szczególnie dobrze trafione. Jak to jest, że ludzie o skromniejszym budżecie w perspektywie dłuższego czasu wykazują się większą niegospodarnością niż osoby zamożniejsze? Przeprowadzono w tym zakresie ciekawe badania.
Okazuje się, że w zasadzie… tak! Choć specjaliści od finansów przekonują, że nawet z najskromniejszego budżetu zawsze uda się wycisnąć jakieś nadwyżki, które można odłożyć „do skarpety”, najnowsze badania pokazują, że jest wręcz odwrotnie. Badanie profesora Yesima Orhuna dotyczyło akurat papieru toaletowego, którego kupowanie zostało bardzo dokładnie przeanalizowane pod kątem promocji, ceny, wydajności i zachowań związanych z zakupem tego towaru. Wybór padł akurat na ten produkt, ponieważ jest to coś, co kupuje i używa każde gospodarstwo domowe, bez względu na dochody. Każde gospodarstwo dokonuje jednak innych wyborów konsumenckich. Na podstawie tych badań wykazano, że osoby o niższych dochodach płacą średnio 5,5% więcej za rolkę papieru toaletowego, niż osoby zarabiające więcej!
Oczywiście w powyżej przeprowadzonych badaniach papier toaletowy był jedynie punktem odniesienia, który miał potwierdzić fakt, iż osoby mniej zamożne myśląc, że oszczędzają, tak naprawdę w skali długoterminowej tracą. Taka sama zależność dotyczy wielu innych produktów, również artykułów spożywczych. Osoby mniej zamożne bardzo często kupują pożywienie gorszej jakości, bardzo tanie, którego potem nie dojadają, więc sporą część swoich obiadów wyrzucają. Kupując na przykład wysokiej jakości świeże mięso w sklepie mięsnym w większej ilości, porcjując i zamrażając, można odnieść większe korzyści niż kupując je już opakowane i porcjowane w dyskoncie, ponieważ cena jednostkowa za kilogram nierzadko jest tam wyższa niż u rzeźnika.
Oszczędzając na pożywieniu, oszczędzamy również na swoim zdrowiu. Jeśli wybieramy tanią zupkę chińską zamiast dorodnych warzyw na targu, z których można ugotować pożywny garnek zupy, dokonujemy nieświadomie niekorzystnego wyboru dla swojego zdrowia. Prawdą jest, że kupno świeżych warzyw i innych produktów jest wyborem droższym, niż kupno przetworzonego jedzenia. Jednak czy aby na pewno? Wybierając droższe, lepszej jakości półprodukty nierzadko możemy z nich ugotować kilka porcji czegoś smacznego i przy tym zdrowego, tym samym zapewniając sobie 2-3 dni jedzenia, podczas gdy jedna porcja przetworzonego posiłku wystarczy tylko na jeden dzień. Poza tym, dokonując świadomych wyborów w sklepie, możemy również zapobiec niszczeniu swojego zdrowia, a tym samym w długiej perspektywie czasowej zapobiegamy leczenia się na cukrzycę, miażdżycę, czy inne choroby cywilizacyjne, wynikające w dużej mierze z kupowania byle jakiego jedzenia.
Nie od dziś wiadomo, że umiejętność rozsądnego gospodarowania własnymi pieniędzmi jest trudną sztuką. Ale jak każda trudna sztuka – po pewnym czasie pozwala zaobserwować wiele pozytywnych efektów. Oto kilka prostych rad, które pomogą Ci, nawet przy niskich dochodach, w pełni wykorzystywać swoje pieniądze, robić lepsze zakupy i zdrowiej gotować:
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ są zarówno gospodarstwa domowe utrzymujące się ze skromnych pensji i żyjące na przyzwoitym poziomie, jak i domy, w których zarabia się więcej, i w których nie wystarcza do pierwszego. Nie chodzi więc o wysokość przychodu, lecz o umiejętne gospodarowanie posiadanymi zasobami. Osoby, które zarabiają więcej bardzo często stołują się na mieście, przez co ich budżet potrafi się nie dopinać na koniec miesiąca. Z pewnością łatwiej jest mając spore zarobki robić zakupy na promocjach w większej ilości wtedy, gdy jest ku temu okazja. Takie osoby nie kierują się impulsem przy zakupach (nie czują przymusu kupowania teraz, gdy mają jeszcze dosyć zapasów danego produktu). Jednocześnie, gdy widzą naprawdę świetną okazję, mogą sobie pozwolić na zrobienie dużych zakupów i zaopatrzenie się w dany produkt na dłuższy czas.
Z pewnością warto dążyć do tego, aby zarabiać więcej, i tym samym móc sobie pozwalać na więcej. Jednak mając niewielki przychód należy zacząć od skontrolowania go i poczucia władzy nad wydawanymi pieniędzmi. Innymi słowy – należy najpierw nauczyć się gospodarować już posiadanymi pieniędzmi, zanim zacznie się zarabiać więcej. Wtedy, po osiągnięciu wyższego dochodu zauważy się prawdziwe profity płynące z posiadania właściwych nawyków zakupowych. Będą one w konsekwencji prowadziły do tego, że zaczniesz się otaczać artykułami wyższej jakości, zapewniającymi Ci komfort życia, a w kontekście żywienia – pozwalającymi odżywiać się na naprawdę wyższym poziomie!
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…