Banany surowe
89 kcal / 100g IG-51
Białko | 1.09 g |
Tłuszcz | 0.33 g |
Węglowodany | 22.84 g |
Błonnik | 2.6 g |
Woda | 74.91 ml |
Choć warzywa i owoce stanowią bazę piramidy żywieniowej, te ostatnie są dosyć kontrowersyjnym tematem wśród osób odchudzających się. Wysoka zawartość fruktozy czyni je słodkimi i smacznymi, ale jednocześnie są dość kaloryczne. Niektórych rodzajów owoców nie zaleca się spożywać na diecie niskowęglowodanowej – wśród nich wymienia się między innymi banany, które zawierają sporo węglowodanów, i przez to ich smak jest tak słodki i kuszący. Czy banany mogą występować w jadłospisie diety redukcyjnej?
Kaloryczność banana nie jest jednoznaczna, ponieważ zależy od gramatury. Uśredniając, przyjmuje się, że na 100g banana przypada około 90 kcal. Jednak jak wiadomo, każdy banan ma różne wielkości. A zatem:
Ilość kalorii może również zmieniać się w zależności od stopnia dojrzałości banana, im bardziej dojrzały tym więcej cukru-kalorii.
Kupując banany, możesz zważyć ich kiść i podzielić otrzymaną masę przez liczbę bananów w kiści. Wtedy zobaczysz, czy kupujesz banana, którego można zaklasyfikować jako małego czy dużego, i określisz jego szacunkową kaloryczność. Dla ułatwienia zawsze przyjmuje się jednak, że 1 banan = 100 kcal.
Owoce można podzielić na te, które zawierają dużo cukrów prostych i są bardzo słodkie, oraz owoce kwaskowate w smaku, o niższej zawartości węglowodanów. Te, w których znajduje się więcej cukrów, są również bardziej kaloryczne. Banan stanowi bardzo wartościową, smaczną i prostą przekąskę, którą można ze sobą wszędzie zabrać. Można też robić na jego bazie różne smakowite koktajle nie wymagające dosładzania. Jednak z punktu widzenia dietetycznego jest to jeden z najbardziej kalorycznych znanych owoców.
Przyjmując, że średniej wielkości banan ma około 100 g, zawartość węglowodanów w takim owocu wynosząca około 23 g to niemal ¼ całej jego masy! W tej ilości należy uwzględnić około 2-4 g błonnika, a zatem zawartość węglowodanów netto to w średniej wielkości bananie około 19-21 g.
Banan jest bogaty przede wszystkim w skrobię, a ten cukier ma tendencję do zmieniania swojej struktury. Niedojrzałe, a wręcz zielonkawe banany mają dużo więcej skrobi opornej. Jest to skrobia, która w organizmie człowieka jest nieco gorzej strawna niż skrobia nieoporna, działa mniej więcej tak jak błonnik – nie ulega całkowitemu strawieniu. Jednocześnie niedojrzałe banany mają tym samym niższą zawartość cukrów prostych – są więc nieco mniej słodkie. Są także świetną pożywką dla dobroczynnych bakterii jelitowych.
Dojrzały banan o żółtej lub nakrapianej na brązowo skórce jest dużo bardziej miękki i słodki. Ten rodzaj owocu zawiera już w sobie skrobię przetworzoną w dużej mierze na cukry proste.
Banan dojrzały wcale nie jest bardziej zasobny w kalorie, choć zawiera więcej cukrów prostych! Wynika to stąd, że po przetrawieniu skrobi opornej przez bakterie jelitowej wytwarzane są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe SCFA, które również są źródłem energii. Tym samym odchudzając się wcale nie musisz wybierać mniej dojrzałych bananów, aby jeść swój ulubiony owoc, a nie dostarczać sobie kalorii.
Jednak banany bardzo dojrzałe mają więcej cukrów prostych, a zatem szybciej podnoszą poziom glukozy we krwi. Tym samym nie są one polecane diabetykom – powinni oni sięgać raczej po te zielonkawe owoce.
Dieta odchudzająca wcale nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych słodkich przekąsek, a jedną z nich są niewątpliwie banany. Choć ich kaloryczność jest spora, to zawierają one wiele cennych dla zdrowia składników, których nie wolno sobie odmawiać.
Banan może być dobrą alternatywą dla słodyczy. Może stanowić cenne źródło węglowodanów, które są ważne również w diecie redukcyjnej. Wliczając banany do kaloryczności swojego codziennego jadłospisu i uwzględniając dla nich odpowiednie miejsce w menu, nie należy obawiać się, że ich kaloryczność zniweczy całą dietę!
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…