Długotrwały stres jest ściśle skorelowany ze stanem fizjologicznym naszego organizmu. Okazuje się, że spożywanie kiszonek może wpływać pozytywnie na leczenie rozmaitych fobii i lęków. Jak to jest możliwe?
Fobie to grupa nerwic związanych z panicznym lękiem i strachem przed sytuacjami, osobami, przedmiotami lub zjawiskami.
Takie lęki społeczne, fobie i nerwice bardzo utrudniają funkcjonowanie w społeczeństwie, ponieważ biorą górę nad normalnymi reakcjami, jakie powinny zajść w wyniku zaistnienia niepożądanej sytuacji.
Zetknięcie z nimi podnosi poziom stresu w organizmie, który na dłuższą metę nie jest dla nas korzystny i osłabia układ immunologiczny.
Wysoki poziom stresu każdego dnia wiąże się ściśle z typowymi reakcjami stresowymi: nadmiernym poceniem, przyspieszoną akcją serca, drżeniem rąk, napięciem mięśniowym, a nawet splątaniem.
Dookoła czyha na nas wiele sytuacji, które mogą powodować niekomfortowe uczucie lęku, i niestety trzeba stawiać im czoła. Nadmierny lęk powoduje przede wszystkim podwyższony poziom stresu, nadmiar wolnych rodników, i może przyczynić się do rozwoju wielu różnych chorób cywilizacyjnych.
Często stres powoduje także osłabienie układu odpornościowego. Oprócz terapii psychologicznych mających leczyć fobie, nerwice i neurotyczność, warto więc zadbać również o wzmocnienie swojego układu odpornościowego.
Probiotyki wydają się dobrym sposobem na zadbanie o swój układ immunologiczny, a tym samym wzmocnienie układu nerwowego.
W grupie ponad 700 studentów, którzy doświadczali różnego rodzaju fobii i lęków, zadawano pytania odnośnie częstotliwości spożywania kiszonek i napojów mlecznych fermentowanych.
Okazało się, że osoby, które spożywają ich więcej, odczuwają niższy poziom lęku społecznego. Badanie miało jednak charakter przekrojowy. Oznacza to, że wskazuje jedynie na korelację spożywania kiszonek z obniżonym lękiem.
Nie wskazuje natomiast, że to właśnie spożywanie kiszonek wpływa bezpośrednio na większą odporność. psychiczną. Do tego celu potrzebne będą dalsze badania i metaanalizy.
Idąc tropem niektórych badań na zwierzętach, niektóre szczepy bakterii jelitowych prawdopodobnie przez nerw błędny wytwarzają specjalne ścieżki przeciwlękowe.
Wykazano również bezpośredni związek między zapaleniem jelit a podwyższonym poziomem stanów lękowych.
Niektóre badania sugerują wręcz, że niektóre bakterie zwiększają poziom tryptofanu we krwi, a ten ułatwia syntezę serotoniny w mózgu.
Rzecz jasna, minie jeszcze sporo czasu, zanim zostaną opublikowane konkretne dane i potwierdzone konkretne tezy.
Wpływ kiszonek i napojów mlecznych fermentowanych na funkcjonowanie organizmu jest niebagatelny i potwierdzony.
Kiszone ogórki, kapusta, kefiry czy jogurty zawierają mnóstwo żywych kultur bakterii, które fantastycznie regulują pracę przewodu pokarmowego.
A ponieważ to właśnie w jelitach odbywa się wchłanianie wszelkich substancji odżywczych, dbając o mikroflorę dbamy również o wysoki poziom tego wchłaniania. Jak się okazuje, kiszonki mogą też potencjalnie mieć pozytywny wpływ na naszą odporność nie tylko fizyczną, ale również psychiczną.
Jedzenie ich, czy nawet zażywanie szczepów bakterii w postaci suplementów diety w tabletkach, z pewnością nie zaszkodzi organizmowi. Bakterii dobroczynnych nie sposób przedawkować, i nie wiadomo jakie są dokładnie ich minimalne dawki do spożycia. Dlatego swobodnie można uzupełniać swoją dietę kiszonkami i probiotykami z róż
nych źródeł nie zastanawiając się specjalnie nad ich dawkowaniem. Z pewnością nie zaszkodzą one, a wręcz mogą fantastycznie wpłynąć na ogólną poprawę stanu zdrowia całego organizmu.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19338686 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20974015 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19053980 http://www.jneurosci.org/content/34/46/15490 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889159115000884 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25710826 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166223613000088 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166223613000088 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25862297
Czy wiesz, że śniadanie może być pyszne i zdrowe, nawet bez glutenu? Oto 10 wyjątkowych…
Kasze i zboża to nie tylko zdrowa alternatywa dla tradycyjnych składników, ale także prawdziwe bogactwo…
Szukasz pomysłu na szybką, smaczną i efektowną kolację? Oto 10 przepisów na makaronowe dania, które…
Szukasz pomysłów na pyszne i sycące kolacje? Oto 10 wyjątkowych przepisów z wieprzowiną w roli…
Jeśli chcesz zacząć dzień z energią i zbudować zdrową sylwetkę, odpowiednio zbilansowane śniadanie to klucz…
Szukasz pomysłu na wyjątkową kolację, która zaskoczy smakiem i prostotą przygotowania? Oto 10 sprawdzonych przepisów…