Gdy słyszymy o przetworzonym mięsie i wędlinach, często przewija się tam słowo: azotany.
Podobnie jednak, gdy słyszymy o burakach!
Czy to oznacza, że azotany występujące w wędlinach i te występujące w burakach, to ta sama substancja?
Czy w związku z tym buraków należy unikać tak samo jak przetworzonych wędlin? Postaramy się to wyjaśnić.
Azotany to sole kwasu azotowego, mające postać krystaliczną.
Są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Występują w przyrodzie jako saletry – wykorzystuje się je jako nawozy mineralne do roślin.
Z tego też względu występują one naturalnie w warzywach i nowalijkach nawożonych azotanami.
Szczególną zdolność do wiązania tych związków w komórkach roślinnych mają buraki, wczesna kapusta, marchewka, szpinak, rzodkiewka, sałata.
W tych produktach azotany znajdują się zwykle w ilości wyższej niż 250 mg/100 g. Azotany stosuje się również w procesie konserwowania mięsa i wędlin.
Badania wykazują przede wszystkim pozytywny wpływ azotanów na wzrost wydolności wysiłkowej.
Azotan sodu jest w stanie zmniejszyć koszt tlenowy wysiłku fizycznego, poprawić tolerancję wysiłku, a także obniżyć ciśnienie krwi.
Są to więc substancje bardzo korzystnie wpływające na poprawę wyników sportowych u osób uprawiających sporty.
Często azotan sodu wykorzystuje się w tabletkach na potencję, ponieważ tlenek azotu powstający w wyniku szlaku przemian azotany-azotyny-tlenek azotu, ma wpływ na mechanizm powstawania erekcji.
Po spożyciu azotany przyswajają się w układzie pokarmowym, a w ślinie część z nich redukowanych jest do azotynów. W żołądku natomiast część azotynów redukuje się do tlenku azotu, jednak część dostaje się do krążenia ogólnoustrojowego.
Enzymy i białka naszego organizmu są w stanie katalizować redukcję azotynów do tlenku azotu tam, gdzie organizm najbardziej go potrzebuje. A tak się składa, że korzystne warunki do tej redukcji zachodzą między innymi podczas intensywnych ćwiczeń – w mięśniach szkieletu. Pod względem stymulowania układu krążenia, azotany w diecie mogą być więc bardzo korzystne, również w przypadku chorób krążenia.
Jak w wielu innych przypadkach, to dawka czyni truciznę trucizną. Same azotany nie są szkodliwe dla organizmu (i między innymi dlatego rolnicy swobodnie stosują je jako nawozy, a przetwórcy mięsa, głównie w postaci azotynów sodu i potasu – jako konserwant do wędlin i przetworów).
Szybko są przetwarzane w organizmie do azotynów, a następnie redukowane do tlenku azotu.
Azotyny w nadmiarze wiążą się jednak z hemoglobiną i blokują ją, przez co uniemożliwiają jej wiązanie się z tlenem. Tym samym nadmiar azotynów jest w stanie powodować niedotlenienie organizmu.
Dużo bardziej na przedawkowanie azotynów narażone są niemowlęta i dzieci, ponieważ ich hemoglobina jest wrażliwsza. Zatrucie tymi związkami powoduje u nich tzw. blue baby syndrome.
Azotany i azotyny, bez względu na postać i pochodzenie, powodują powstawanie w organizmie n-nitrozamin, które mają potencjalnie kancerogenne działanie.
Nie należy natomiast stosować ich w zbyt dużej ilości, również w postaci soku z buraków czy samych buraków, gdyż mogą spowodować zatrucie. Wydaje się jednak, że spożywanie azotanów z burakami jest bezpieczniejsze jeśli chodzi o powstawanie nowotworów.
Wynika to z obecności szeregu związków o działaniu przeciwnowotworowym oraz przeciwmiażdżycowym, występujących w burakach: betaina, błonnik, witaminy, polifenole, resweratrol i kwercetyna, oraz betacyjany.
Azotany w niewielkich ilościach nie powinny mieć działania toksycznego. Należy ich jednak unikać u niemowląt i małych dzieci.
Nie powinny one spożywać warzyw korzeniowych pochodzących z upraw nawożonych azotanami, ani przetworzonych mięs i wędlin.
W przypadku osób dorosłych korzystniejsze wydaje się być spożywanie azotanów w postaci naturalnej, czyli pochodzących z roślin, a w szczególności z buraków, niż z wędlin.
Dlatego też warto do diety włączyć sok z buraków, szczególnie gdy uprawia się regularnie sporty.
Dobrze jest natomiast usunąć z niej przetworzone wędliny i mięsa – aby nie pogarszać swoich wyników sportowych.
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…