Włączanie do diety warzyw, zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej, to podstawa zdrowego odżywiania. To oczywiste, że nie wszystkie warzywa nadają się do spożycia na surowo. Dobrze jest, aby 1/3 lub nawet 2/3 Twojego dziennego spożycia warzyw stanowiły te ugotowane. Są one lżej strawne, łatwiejsze do zjedzenia, a także stanowią świetną bazę do wielu potraw. Niestety, byle jakie gotowanie warzyw powoduje, że mają one byle jaki smak. W efekcie łatwo się do nich zrazić…
Oczywiście, że nie dotyczy to tylko jabłek czy śliwek, do których jedzenia ze skórką zawsze namawiali nas rodzice. Podobnie jest z ziemniakami, marchewką czy burakiem. Pamiętaj, że gotowanie warzyw zawsze powoduje nieznaczną stratę cennych witamin. Po co więc niepotrzebnie jeszcze bardziej je redukować? Wiele warzyw wystarczy dokładnie wyszorować – na przykład z użyciem szorstkiej konopnej rękawicy, która idealnie się do tego nadaje. W tej postaci możesz gotować nawet tradycyjne ziemniaki czy warzywa na rosół! Jeśli chodzi o utratę witamin, warto też nie rozdrabniać zanadto warzyw, gdyż im mniejszy kawałek, tym większa powierzchnia, z której mogą uciekać witaminy. Wyjątek stanowi tutaj zupa, z której woda jest zjadana.
Warzywa delikatniejsze, takie jak brokuł, jarmuż, botwinka czy por albo kapusta, nie muszą być gotowane do miękkości. Czasem wystarczy tylko zblanszowanie – wrzucenie do osolonego wrzątku na dosłownie 3-4 minuty. Dlaczego do osolonego? Ponieważ sól lub cukier pozwala zachować więcej witamin i minerałów wewnątrz warzyw. A o to nam przecież chodzi w tym całym gotowaniu!
Skoro przed wrzuceniem do garnka swoje warzywa dokładnie myjesz, szorujesz i płuczesz, to dlaczego potem traktujesz je tak nieładnie i dajesz im się kąpać w wodzie złej jakości? Dzbanki filtrujące są dziś bardzo powszechne, ogólnodostępne i niezwykle tanie, również w eksploatacji. Filtrowanej wody warto używać jeśli nie do mycia, to chociaż do gotowania warzyw, szczególnie zup. Warzyw będą miały lepszą jakość, a zupy będą bardziej klarowne. Choć woda kranowa jest w większości miast w Polsce czysta i zdatna do picia, nawet bez przegotowania, to często zauważamy sami, jak bardzo jest ona twarda i niesmaczna. Filtrowanie jej to najlepsze, co możemy zrobić dla polepszenia jakości swoich zup, gotowanych potraw oraz napojów!
To patent, który polega nie tylko na oszczędzaniu wody i gazu, ale także witamin i czasu potrzebnego do ugotowania warzyw. Im więcej wody, tym bardziej wypłukuje ona witaminy z naszych cennych warzyw. Przez brak pokrywki z kolei wydłuża się nieco czas gotowania, a to znów powoduje straty cennych składników bioaktywnych. Dlatego gotujmy warzywa w małej ilości wody i pod pokrywką – za to krócej!
Czas gotowania ma także spory wpływ na dietę osób, które muszą kontrolować IG pokarmów. Zbyt rozgotowane warzywa mają wyższy IG niż te jędrne. Gdy mowa o tym, aby jak najkrócej gotować warzywa pod przykryciem, trudno jest nie zadać pytania „czyli jak długo?”. Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale za to jest ściągawka:
Ponieważ czas gotowania ujęty został w widełki, najprościej będzie gotować tym systemem: wrzucać warzywa do osolonego wrzątku i odliczać na minutniku mniejszy czas z widełek, a po jego zakończeniu po prostu sprawdzić, czy taka jędrność warzyw jest odpowiednia. Sprawdzać najlepiej przez ugryzienie, a nie wkłucie widelca, które czasem może prowadzić do błędnych wniosków.
Gotowanie warzyw najkrócej, jak się da i w optymalnym dla nich czasie, pozwoli zachować najwyższe ich wartości odżywcze. Do tego, warzywa utrzymają swój piękny kolor, smak i aromat. Wyjątkiem są jedynie buraki, które najlepiej zacząć gotować w zimnej wodzie, by zachowały swój intensywny kolor. Dzięki gotowaniu warzyw jak należy na pewno staną się one smaczniejsze i będą bardziej zachęcały do codziennego jedzenia w większych niż dotąd ilościach!
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…
View Comments
Moją żelazną zasadą jest gotowanie warzyw i innych produktów nie w wodzie ale na parze. Do tego służy mi mój niezawodny parowar Philipiaka z którego używania jestem bardzo zadowolona.