Odpowiednia ilość witaminy K jest integralną częścią zdrowia, a jej niedobór może powodować długą listę problemów zdrowotnych. Dzielimy ją na dwa typy:
Przy zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie niedobór witaminy K jest rzadki. Z kolei ultra-przetworzona żywność i rafinowane cukry to żywność o niskiej zawartości witaminy K, przez co spożywając śmieciowe jedzenie nietrudno o jej niedobór.
Objawy niedoboru:
10 NAJLEPSZYCH ŹRÓDEŁ WITAMINY K
(dzienne zapotrzebowanie, około 125 µg )
Korzyści witaminy K:
W jednym z badań na Uniwersytecie w Toronto, przez okres dwóch lat podawano suplement witaminy K 440 kobietom po menopauzie. Co ciekawe, zażywanie witaminy K1 wiązało się z 75-procentowym zmniejszeniem zapadalności na raka. Również badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition powiązało suplementację witaminy K2 ze spadkiem ryzyka zachorowania na raka.
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…