Categories: CiekawostkiWarzywa

Przestań kupować czosnek. Możesz łatwo uprawiać go w domu. / Ciekawostki

Użytkowników online: 39

To małe warzywo jest bogate w allicylinę – związek chemiczny o specyficznym zapachu i działaniu bakteriobójczym, co znacznie wpływa na wiele stanów chorobowych. Niektóre syntetyczne produkty są bezwonne, niestety czosnek może wtedy tracić na wartości. Jego aromat jest wspaniałą przyprawą, która dodaje smaku i wartości odżywczych.

 

Naturalny antybiotyk może zwalczać nie tylko choroby, ale także działać zapobiegawczo. Toteż warto mieć go w domu, nawet jeśli jesteś pewien, że nic Ci nie dolega. Wiele artykułów spożywczych działa jak antybiotyk, np. czosnek i chili. Najlepiej stosować jednocześnie kilka z nich. W rezultacie powstaje potężny naturalny antybiotyk. W tym artykule dowiesz się, jak stworzyć swój własny antybiotyk.

Naturalny antybiotyk zwalcza wiele różnych gatunków bakterii. Jest także skuteczny przeciwko wirusom, pasożytom i grzybom, jak również usprawnia krążenie i przepływ limfy. Nawet wobec Candida (forma drożdżaka), owa mikstura ma działanie terapeutyczne. Sekret skuteczności nie tkwi w poszczególnych składnikach, ale w ich kombinacji. To połączenie wykazuje niezwykle skuteczne właściwości lecznicze przy problemach spowodowanych licznymi patogenami.

Przepis

Składniki:

  1. 700 ml octu jabłkowego (organiczny, niefiltrowany)
  2. 1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku
  3. 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
  4. 2 świeże ostre papryczki (pepperoni lub chili)
  5. 1/4 szklanki startego imbiru
  6. 2 łyżki startego chrzanu
  7. 2 łyżki zmielonej kurkumy lub 2 zmiażdżone na „placek” świeże kłącza

Wykonanie:

  1. Do miski wlej ocet jabłkowy, następnie dodaj do octu całą resztę składników i dobrze wszystko wymieszaj.
  2. Mieszaninę przelej do szklanego słoja tak, by był on wypełniony w 2/3 swojej objętości.
  3. Teraz dopełnij słój octem jabłkowym.
  4. Zakręć mocno słój i wstrząśnij.
  5. Odstaw naczynie w chłodne, suche miejsce na czas dwóch tygodni. Co kilka dni wstrząśnij. W tym czasie aktywne składniki przedostaną się do octu.
  6. Po dwóch tygodniach przecedź zawartość słoja przez gazę, a otrzymaną miksturę przelej do butelki.
  7. Otrzymany tonik można używać w kuchni jako dodatek do potraw. Jednak niezrównaną jego zaletą jest jego działanie lecznicze. Jest on najlepszym, wykonanym w domu naturalnym antybiotykiem!

Dawkowanie

  1. Uwaga: mikstura ma bardzo intensywny, ostry smak! Jeżeli jesteś nadwrażliwy na pikantne przyprawy, lepiej zrezygnuj z tego antybiotyku, lub przyjmij go w bardzo małych dawkach w celu sprawdzenia, czy tolerujesz taką mieszankę.
  2. Przed spożyciem rozcieńcz wodą odpowiednią dawkę toniku. Jeżeli nie będziesz mieć problemu z przyjmowaniem nierozcieńczonej mikstury, możesz ją przyjmować w czystej postaci (co wzmaga efekt, zwłaszcza jeśli infekcja sięga obszaru gardła).
  3. W celu wzmocnienia układu odpornościowego zaleca się przyjmowanie jednej łyżki toniku rozcieńczonego w jednej filiżance (150ml) wody.
  4. Stopniowo możesz zwiększać dawkę do ilości odpowiadającej pojemności małego kieliszka (ok 25ml) dziennie.
  5. W celu zwalczenia stanu chorobowego przyjmuj 1 łyżkę toniku 5-6 razy dziennie.
  6. Przed podaniem mikstury dzieciom, oraz w przypadku kobiet w ciąży, przed zastosowaniem należy zasięgnąć porady lekarza.

Recent Posts

Każdy kocha naleśniki! Oto 10 przepisów, które musisz poznać

Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…

4 godziny ago

9 rzeczy, które zmienią się w TWOIM ciele, jeśli zaczniesz spać przed 22:00!

W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…

16 godzin ago

10 przepisów na zupy, które skradły serca milionów!

Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…

21 godzin ago

10 pomysłów na obiad, które sprawią, że nigdy więcej nie zamówisz jedzenia na wynos!

Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…

24 godziny ago

Kiszonki, Kefir i Kimchi – Sekrety Zdrowia Zawarte w Fermentacji

Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…

2 tygodnie ago

Dlaczego Czujesz Się Słabo? Oto 10 Przyczyn, Których Możesz Uniknąć

Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…

2 tygodnie ago