Categories: Jelita

Bakterie jelitowe związane z chorobą Parkinsona / Stosuj tą substancję a zminimalizujesz ryzyko

Mikrobiom jelitowy odgrywa dużą rolę w rozwoju choroby Parkinsona – [su_highlight background=”#ffd512″]wykazały badania mikrobiologów z Kalifornijskiego Instytutu Technologicznego (Caltech). [/su_highlight]Ich wniosku publikuje pismo „Cell”.

„Jelita są siedzibą zróżnicowanych populacji korzystnie oraz negatywnie działających bakterii, stanowiących mikrobiom. Populacje te są ważne dla rozwoju i funkcjonowania układu odpornościowego oraz nerwowego. Należy zauważyć, że 70/80 proc. neuronów obwodowego układu nerwowego znajduje się właśnie w jelitach. Komórki te komunikują się z ośrodkowym układem nerwowym za pośrednictwem nerwu błędnego” – tłumaczy autor badań dr Sarkis Mazmanian.

Podczas badań obserwowano myszy z nadprodukcją alfa-synukleiny [su_highlight background=”#ffd512″](białka biorącego udział w rozwoju choroby Parkinsona)[/su_highlight], u których występowały objawy choroby Parkinsona. Jedna grupa miała zróżnicowany mikrobiom jelitowy, podczas gdy druga od urodzenia wychowywała się w warunkach sterylnych i nie doszło u nich do wykształcenia flory bakteryjnej.


[su_highlight background=”#ffd512″]Brak mikrobiomu okazał się jedynym czynnikiem zapobiegającym rozwojowi objawów choroby Parkinsona.[/su_highlight]

Pod wpływem bakterii jelitowych błonnik z pożywienia ulega fermentacji i powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mogą aktywować odpowiedź odpornościową w mózgu. Brak równowagi w produkcji tych kwasów może z kolei mieć wpływ na wystąpienie objawów choroby Parkinsona.


Po podaniu sterylnym myszom krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych zaobserwowano aktywację mikrogleju, komórek biorących udział w odpowiedzi immunologicznej. U gryzoni nie przyjmujących ŚKT nastąpiło wówczas pogorszenie funkcji motorycznych i kumulowanie się w mózgu alfa-synukleiny.

Warto zapoznać się z tym środkiem :

Kolejnym krokiem było przeszczepienie jednej grupie sterylnych myszy bakterii kałowych pobranych od zdrowych ludzi, a drugiej grupie bakterii pochodzących od pacjentów ze zdiagnozowaną chorobą Parkinsona. Okazało się wtedy, że tylko u drugiej grupy wystąpiły wyraźne objawy choroby.

„Te dane wskazują, że zmiany w mikrobiomie jelitowym są czymś więcej niż konsekwencją choroby Parkinsona. Fakt, że możemy przeszczepić ludzki mikrobiom myszom i wywołać objawy świadczy o tym, że bakterie stanowią ważny czynnik przyczyniający się do rozwoju choroby” – komentuje dr Mazmanian.

(PAP)

koc/ mrt/

e

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Śniadaniowy raj: 10 pomysłów na wyjątkowy start dnia

Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…

2 dni ago

10 kolacji, które musisz wypróbować dziś wieczorem!

Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…

2 dni ago

Nie przegap tych genialnych przepisów na obiad!

Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…

2 dni ago

Śniadanie mistrzów: 10 przepisów, które musisz znać!

Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…

2 dni ago

Nie szukaj dalej – te obiady podbiją Twoje serce!

Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…

3 dni ago

Te obiady są tak dobre, że nie zostanie ani okruszek!

Szukasz pomysłów na pyszny, a jednocześnie szybki i prosty obiad? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które…

3 dni ago