Categories: Jelita

Bakterie jelitowe związane z chorobą Parkinsona / Stosuj tą substancję a zminimalizujesz ryzyko

Użytkowników online: 61
Mikrobiom jelitowy odgrywa dużą rolę w rozwoju choroby Parkinsona – [su_highlight background=”#ffd512″]wykazały badania mikrobiologów z Kalifornijskiego Instytutu Technologicznego (Caltech). [/su_highlight]Ich wniosku publikuje pismo „Cell”.

„Jelita są siedzibą zróżnicowanych populacji korzystnie oraz negatywnie działających bakterii, stanowiących mikrobiom. Populacje te są ważne dla rozwoju i funkcjonowania układu odpornościowego oraz nerwowego. Należy zauważyć, że 70/80 proc. neuronów obwodowego układu nerwowego znajduje się właśnie w jelitach. Komórki te komunikują się z ośrodkowym układem nerwowym za pośrednictwem nerwu błędnego” – tłumaczy autor badań dr Sarkis Mazmanian.

Podczas badań obserwowano myszy z nadprodukcją alfa-synukleiny [su_highlight background=”#ffd512″](białka biorącego udział w rozwoju choroby Parkinsona)[/su_highlight], u których występowały objawy choroby Parkinsona. Jedna grupa miała zróżnicowany mikrobiom jelitowy, podczas gdy druga od urodzenia wychowywała się w warunkach sterylnych i nie doszło u nich do wykształcenia flory bakteryjnej.


[su_highlight background=”#ffd512″]Brak mikrobiomu okazał się jedynym czynnikiem zapobiegającym rozwojowi objawów choroby Parkinsona.[/su_highlight]

Pod wpływem bakterii jelitowych błonnik z pożywienia ulega fermentacji i powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mogą aktywować odpowiedź odpornościową w mózgu. Brak równowagi w produkcji tych kwasów może z kolei mieć wpływ na wystąpienie objawów choroby Parkinsona.


Po podaniu sterylnym myszom krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych zaobserwowano aktywację mikrogleju, komórek biorących udział w odpowiedzi immunologicznej. U gryzoni nie przyjmujących ŚKT nastąpiło wówczas pogorszenie funkcji motorycznych i kumulowanie się w mózgu alfa-synukleiny.

Warto zapoznać się z tym środkiem :

Kolejnym krokiem było przeszczepienie jednej grupie sterylnych myszy bakterii kałowych pobranych od zdrowych ludzi, a drugiej grupie bakterii pochodzących od pacjentów ze zdiagnozowaną chorobą Parkinsona. Okazało się wtedy, że tylko u drugiej grupy wystąpiły wyraźne objawy choroby.

„Te dane wskazują, że zmiany w mikrobiomie jelitowym są czymś więcej niż konsekwencją choroby Parkinsona. Fakt, że możemy przeszczepić ludzki mikrobiom myszom i wywołać objawy świadczy o tym, że bakterie stanowią ważny czynnik przyczyniający się do rozwoju choroby” – komentuje dr Mazmanian.

(PAP)

koc/ mrt/

e

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

26 pomysłów na wyjątkowe tosty i kanapki – zdrowe, pyszne i pełne inspiracji!

Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…

1 tydzień ago

6 pomysłów na omlet idealny – szybkie, pyszne i różnorodne śniadania

Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…

1 tydzień ago

10 kanapkowych hitów – przepisy, które odmienią Twoje lunche

Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…

1 tydzień ago

10 Smoothie, Które Odmienią Twój Dzień – Pyszne, Zdrowe i Gotowe w 5 Minut

Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…

1 tydzień ago

10 Wegetariańskich Przepisów, Które Udowodnią, Że Roślinna Kuchnia to Sztos!

Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…

1 tydzień ago

10 Owocowych Przekąsek, Które Pokochasz – Zdrowe, Kreatywne i Pyszne!

Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…

1 tydzień ago