Categories: Odżywianie

Pije tą miksturę i zmniejsz ryzyko raka

Użytkowników online: 72

Kobiety jedzące systematycznie zielone warzywa w formie szejków i sałatek,  które zawierają w swoim składzie bardzo aktywny bioflawanoid „Apigenine” mogą mieć zmniejszone ryzyko zachorowania na raka jajnika i piersi, wyniki badań potwierdzają tą tezę.

Co powoduje, że te warzywa są tak pozytywne dla naszego ciała ?

Apigenina, znaleziona w szpinaku, jarmużu, selerze, pietruszce, czerwonym winie oraz innych produktach spożywczych pochodzenia roślinnego może mieć szczególnie korzystny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu jajnika .

Kto to zbadał i opisał ?

dr Margaret A. Gates, Brigham Hospital z Harvard Medical School w Bostonie, Massachusetts oraz International Journal of Cancer opisują mechanizmy działania tego związku na nasze ciało.

Co mówią badania ?

Ekstrakt Apigeniny podawany przez 12 tygodni blisko 70 000 kobietą pokazały istotne zmniejszenie :

  • czynnika martwicy nowotworowej TNF-alfa (zmniejszenie ryzyka raka)
  • zmniejszenie interleukin prozapalnych Interleukina 1, Interleukina 6 (minimalizowanie stanów zapalnych odpowiedzialnych za wszystkie choroby cywilizacyjne )

Kliknij poniżej w Polub tę stronę, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga. Jeżeli masz pytanie dotyczące artykułu : Wpisz wiadomość 


Jak wykonać takiego szejka ?

Do szejkera wrzucasz dwie garści, do wyboru :

  • szpinaku
  • jarmużu
  • sałaty rzymskiej

Słodzisz go bananem, dodajesz zdrowych kwasów tłuszczowych, które jeszcze zmniejszają stany zapalne np. łyżka oleju lnianego lub awokado, zalewasz 200ml wody blendujesz i gotowe.

W filmie masz pokazane jakie wariacje kulinarne możesz wykonać aby szejk był jeszcze smaczniejszy

Więcej produktów, które mają w swoim składzie bardzo mocne związki biologicznie aktywne zostały opisane w tym szkoleniu. w 45 min w bardzo prosty sposób wytłumaczone są mechanizmy jak działa nasze ciało i jak pożywienie wpływa na nasze poszczególne organy.

Co jeszcze siedzi w zielonych warzywach i na co mogą nam pomóc ?

W filmie poniżej opisane są również inne aktywne związki, które działają na różne obszary naszego ciała

Na moim instagramie możesz podejrzeć jak wygląda to wszytko w praktyce 🙂

Jeżeli chcesz abym stworzył dla ciebie dietę, która wyeliminuje te produkty  zobacz tutaj

 

ŹRÓDŁO: International Journal of Cancer, kwiecień 2009.

Badania : http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.24151/full

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Najlepsze produkty przed treningiem – co jeść, by mieć energię?

Przygotowanie odpowiedniego posiłku przed treningiem to klucz do osiągnięcia maksymalnej wydolności i skuteczności ćwiczeń. Wybierając…

6 godzin ago

Niebo w gębie! 10 przepisów na idealne śniadanie

Poranki mogą być pełne inspiracji, szczególnie gdy na talerzu pojawiają się wyjątkowe smaki. Przygotowaliśmy dla…

1 dzień ago

Jak utrzymać formę przez całe życie? Praktyczne wskazówki i inspiracje

Utrzymanie dobrej kondycji fizycznej i psychicznej to jedno z najważniejszych wyzwań, z jakimi mierzymy się…

1 dzień ago

Najlepsze produkty wspierające regenerację i spokojny sen

Dobry sen jest kluczowy dla zdrowia i samopoczucia, a dieta odgrywa w tym ogromną rolę.…

1 dzień ago

Co jeść rano? Te przepisy to prawdziwy hit!

Poranki mogą być pełne smaku i różnorodności, jeśli zdecydujesz się na kreatywne podejście do śniadań.…

1 dzień ago

9 najlepszych źródeł błonnika – jak wzbogacić swoją dietę dla zdrowia i energii

Błonnik to kluczowy składnik diety, który wspiera zdrowie jelit, reguluje poziom cukru we krwi i…

1 tydzień ago