Categories: Odżywianie

Najnowsze trendy nowoczesnej dietetyki, które działają !

Użytkowników online: 115

W myśl zasady prostota jest kluczem sukcesu, przedstawiamy elementy o które trzeba zadbać w kolejnych etapach korygowania czy kształtowania naszego zdrowia :

1. Dokwaszenie żołądka i spożywanie dużej ilości surowych pokarmów

Poprzez przetworzoną, pasteryzowaną dietę czynność naszego żołądka może ulec zaburzeniu. Terapia fermentowanym octem jabłkowym lub betainą może wspomóc nasze wysiłki w utrzymaniu sprawnego trawienia, a także chroni nas przez zaburzeniami pracy dalszej części układu pokarmowego. Spożywanie jak największej ilości pokarmów surowych – tatar, sashimi, steki w postaci „surowej” lub na średnim stopniu wysmażenia oraz omletów „po francusku”, z wypływającą po przekrojeniu treścią – działa wspomagająco na nasz organizm.

2. Wsparcie flory probiotycznej jelit

Antybiotyki i środki przeciwzapalne mają wpływ destrukcyjny na funkcjonowanie żyjątek w naszym ciele – lepsza synteza witaminy K2, produkcja serotoniny, wsparcie odporności naszego organizmu, ochrona przed infekcjami organizmu – to tylko kilka benefitów. Przyjmowanie probiotyków, kiszonek i niewielkie wsparcie ze strony błonnika to jak najbardziej dobre rozwiązanie.

3. Uszczelnienie jelit

W wyniku dużej aktywności fizycznej, ale najczęściej w toku ekspozycji na gluten nasze jelita stać się przepuszczalne – to bardzo niedobrze. Jest to podstawa do rozwijania chorób autoimmunologicznych – Hashimoto, Graves-Basedov, toczeń, reumatoidalne zapalenie stawów, atopowe zapalenie skóry i inne. Uszczelnienie jelit dzięki suplementacji glutaminą i tak zwaną „zupą mocy” – bulionem z wygotowanych kurzych łapek i szpiku z kości w większości przypadków załata problem.

4. Nie bój się tłuszczu nasyconego i cholesterolu

 wiele osób obawia się żółtek, móżdżku czy czerwonego mięsa ze względu na zawartość cholesterolu – zupełnie niesłusznie. Steroid ten jest zupełnie niezbędny w naszym ciele, a poziom jego spożycia z dietą rzadko kiedy jest szkodliwy dla ogółu populacji. Za tak zwaną (niesłusznie) „złą” frakcję cholesterolu nazywamy lipoproteinę LDL, której nadmierna aktywacja – wobec stanu zapalnego – może doprowadzać do arteriosklerozy i zawału mięśnia sercowego. Jednak to człowiek jest winien jej nadmiernej aktywacji wobec diety bogatej w cukier i ogólnie zbyt dużą ilość węglowodanów, kwasy tłuszczowe trans i omega-6 oraz spożycie nabiału, zwłaszcza tego bogatego w kazeinę – tych produków należy unikać, nie żółtek, czy tatara.

Aby zrozumieć dlaczego tyjemy i bardzo często mimo zdrowej diety nie możemy schudnąć warto zapoznać się z tym szkoleniem. w 45 min w bardzo prosty sposób wytłumaczone są mechanizmy jak działa nasze ciało i jak pożywienie wpływa na nasze poszczególne organy.

5. Zmniejsz poziom spożycia węglowodanów, zwiększ spożycie tłuszczu

Im aktywniejsi jesteśmy, tym więcej węglowodanów zjadamy. Wobec tego faktu, większość naszych klientów powinna być na systemie LCHF – diety wysokotłuszczowej i niskowęglowodanowej. Zmniejszenie fluktuacji insuliny w trakcie dnia pomoże zachować nie tylko większy poziom energii, ale również doprowadzi nas do lepszego składu ciała i sytości, dzięki czemu przestaniemy podjadać, lub zapychać się błonnikiem bez uzasadnionej przyczyny.

Zasady nowoczesnej dietetyki rozwijają się z dużą prędkością, jednak jej rozwój jest skutecznie hamowany przez mainstreamowe źródła wiedzy oraz strach przed czymś nowym, sprzecznym z ogólnie przyjętymi faktami. Pamiętajcie, że z pradem płyną jedynie zdechłe ryby.

Jeżeli chcesz abym stworzył dla ciebie dietę, która wyeliminuje te produkty  zobacz tutaj

Autor: Jakub Mauricz, mauricz.com

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Kanapki, o których nie zapomnisz – poznaj przepisy!

Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…

2 tygodnie ago

Dlaczego kortyzol jest ważny, ale jego nadmiar szkodzi?

Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…

2 tygodnie ago

Magnez – niezastąpiony minerał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…

2 tygodnie ago

Eliksir młodości na Twoim talerzu – te produkty to game-changer.

Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…

2 tygodnie ago

Kurczak w roli głównej – 10 dań, które Cię oczarują

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…

3 tygodnie ago

10 deserów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…

3 tygodnie ago