W myśl zasady prostota jest kluczem sukcesu, przedstawiamy elementy o które trzeba zadbać w kolejnych etapach korygowania czy kształtowania naszego zdrowia :
Poprzez przetworzoną, pasteryzowaną dietę czynność naszego żołądka może ulec zaburzeniu. Terapia fermentowanym octem jabłkowym lub betainą może wspomóc nasze wysiłki w utrzymaniu sprawnego trawienia, a także chroni nas przez zaburzeniami pracy dalszej części układu pokarmowego. Spożywanie jak największej ilości pokarmów surowych – tatar, sashimi, steki w postaci „surowej” lub na średnim stopniu wysmażenia oraz omletów „po francusku”, z wypływającą po przekrojeniu treścią – działa wspomagająco na nasz organizm.
Antybiotyki i środki przeciwzapalne mają wpływ destrukcyjny na funkcjonowanie żyjątek w naszym ciele – lepsza synteza witaminy K2, produkcja serotoniny, wsparcie odporności naszego organizmu, ochrona przed infekcjami organizmu – to tylko kilka benefitów. Przyjmowanie probiotyków, kiszonek i niewielkie wsparcie ze strony błonnika to jak najbardziej dobre rozwiązanie.
W wyniku dużej aktywności fizycznej, ale najczęściej w toku ekspozycji na gluten nasze jelita stać się przepuszczalne – to bardzo niedobrze. Jest to podstawa do rozwijania chorób autoimmunologicznych – Hashimoto, Graves-Basedov, toczeń, reumatoidalne zapalenie stawów, atopowe zapalenie skóry i inne. Uszczelnienie jelit dzięki suplementacji glutaminą i tak zwaną „zupą mocy” – bulionem z wygotowanych kurzych łapek i szpiku z kości w większości przypadków załata problem.
wiele osób obawia się żółtek, móżdżku czy czerwonego mięsa ze względu na zawartość cholesterolu – zupełnie niesłusznie. Steroid ten jest zupełnie niezbędny w naszym ciele, a poziom jego spożycia z dietą rzadko kiedy jest szkodliwy dla ogółu populacji. Za tak zwaną (niesłusznie) „złą” frakcję cholesterolu nazywamy lipoproteinę LDL, której nadmierna aktywacja – wobec stanu zapalnego – może doprowadzać do arteriosklerozy i zawału mięśnia sercowego. Jednak to człowiek jest winien jej nadmiernej aktywacji wobec diety bogatej w cukier i ogólnie zbyt dużą ilość węglowodanów, kwasy tłuszczowe trans i omega-6 oraz spożycie nabiału, zwłaszcza tego bogatego w kazeinę – tych produków należy unikać, nie żółtek, czy tatara.
Im aktywniejsi jesteśmy, tym więcej węglowodanów zjadamy. Wobec tego faktu, większość naszych klientów powinna być na systemie LCHF – diety wysokotłuszczowej i niskowęglowodanowej. Zmniejszenie fluktuacji insuliny w trakcie dnia pomoże zachować nie tylko większy poziom energii, ale również doprowadzi nas do lepszego składu ciała i sytości, dzięki czemu przestaniemy podjadać, lub zapychać się błonnikiem bez uzasadnionej przyczyny.
Zasady nowoczesnej dietetyki rozwijają się z dużą prędkością, jednak jej rozwój jest skutecznie hamowany przez mainstreamowe źródła wiedzy oraz strach przed czymś nowym, sprzecznym z ogólnie przyjętymi faktami. Pamiętajcie, że z pradem płyną jedynie zdechłe ryby.
Jeżeli chcesz abym stworzył dla ciebie dietę, która wyeliminuje te produkty zobacz tutaj
Autor: Jakub Mauricz, mauricz.com
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…