Categories: Odżywianie

Najnowsze trendy nowoczesnej dietetyki, które działają !

Użytkowników online: 37

W myśl zasady prostota jest kluczem sukcesu, przedstawiamy elementy o które trzeba zadbać w kolejnych etapach korygowania czy kształtowania naszego zdrowia :

1. Dokwaszenie żołądka i spożywanie dużej ilości surowych pokarmów

Poprzez przetworzoną, pasteryzowaną dietę czynność naszego żołądka może ulec zaburzeniu. Terapia fermentowanym octem jabłkowym lub betainą może wspomóc nasze wysiłki w utrzymaniu sprawnego trawienia, a także chroni nas przez zaburzeniami pracy dalszej części układu pokarmowego. Spożywanie jak największej ilości pokarmów surowych – tatar, sashimi, steki w postaci „surowej” lub na średnim stopniu wysmażenia oraz omletów „po francusku”, z wypływającą po przekrojeniu treścią – działa wspomagająco na nasz organizm.

2. Wsparcie flory probiotycznej jelit

Antybiotyki i środki przeciwzapalne mają wpływ destrukcyjny na funkcjonowanie żyjątek w naszym ciele – lepsza synteza witaminy K2, produkcja serotoniny, wsparcie odporności naszego organizmu, ochrona przed infekcjami organizmu – to tylko kilka benefitów. Przyjmowanie probiotyków, kiszonek i niewielkie wsparcie ze strony błonnika to jak najbardziej dobre rozwiązanie.

3. Uszczelnienie jelit

W wyniku dużej aktywności fizycznej, ale najczęściej w toku ekspozycji na gluten nasze jelita stać się przepuszczalne – to bardzo niedobrze. Jest to podstawa do rozwijania chorób autoimmunologicznych – Hashimoto, Graves-Basedov, toczeń, reumatoidalne zapalenie stawów, atopowe zapalenie skóry i inne. Uszczelnienie jelit dzięki suplementacji glutaminą i tak zwaną „zupą mocy” – bulionem z wygotowanych kurzych łapek i szpiku z kości w większości przypadków załata problem.

4. Nie bój się tłuszczu nasyconego i cholesterolu

 wiele osób obawia się żółtek, móżdżku czy czerwonego mięsa ze względu na zawartość cholesterolu – zupełnie niesłusznie. Steroid ten jest zupełnie niezbędny w naszym ciele, a poziom jego spożycia z dietą rzadko kiedy jest szkodliwy dla ogółu populacji. Za tak zwaną (niesłusznie) „złą” frakcję cholesterolu nazywamy lipoproteinę LDL, której nadmierna aktywacja – wobec stanu zapalnego – może doprowadzać do arteriosklerozy i zawału mięśnia sercowego. Jednak to człowiek jest winien jej nadmiernej aktywacji wobec diety bogatej w cukier i ogólnie zbyt dużą ilość węglowodanów, kwasy tłuszczowe trans i omega-6 oraz spożycie nabiału, zwłaszcza tego bogatego w kazeinę – tych produków należy unikać, nie żółtek, czy tatara.

Aby zrozumieć dlaczego tyjemy i bardzo często mimo zdrowej diety nie możemy schudnąć warto zapoznać się z tym szkoleniem. w 45 min w bardzo prosty sposób wytłumaczone są mechanizmy jak działa nasze ciało i jak pożywienie wpływa na nasze poszczególne organy.

5. Zmniejsz poziom spożycia węglowodanów, zwiększ spożycie tłuszczu

Im aktywniejsi jesteśmy, tym więcej węglowodanów zjadamy. Wobec tego faktu, większość naszych klientów powinna być na systemie LCHF – diety wysokotłuszczowej i niskowęglowodanowej. Zmniejszenie fluktuacji insuliny w trakcie dnia pomoże zachować nie tylko większy poziom energii, ale również doprowadzi nas do lepszego składu ciała i sytości, dzięki czemu przestaniemy podjadać, lub zapychać się błonnikiem bez uzasadnionej przyczyny.

Zasady nowoczesnej dietetyki rozwijają się z dużą prędkością, jednak jej rozwój jest skutecznie hamowany przez mainstreamowe źródła wiedzy oraz strach przed czymś nowym, sprzecznym z ogólnie przyjętymi faktami. Pamiętajcie, że z pradem płyną jedynie zdechłe ryby.

Jeżeli chcesz abym stworzył dla ciebie dietę, która wyeliminuje te produkty  zobacz tutaj

Autor: Jakub Mauricz, mauricz.com

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

26 pomysłów na wyjątkowe tosty i kanapki – zdrowe, pyszne i pełne inspiracji!

Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…

1 tydzień ago

6 pomysłów na omlet idealny – szybkie, pyszne i różnorodne śniadania

Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…

2 tygodnie ago

10 kanapkowych hitów – przepisy, które odmienią Twoje lunche

Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…

2 tygodnie ago

10 Smoothie, Które Odmienią Twój Dzień – Pyszne, Zdrowe i Gotowe w 5 Minut

Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…

2 tygodnie ago

10 Wegetariańskich Przepisów, Które Udowodnią, Że Roślinna Kuchnia to Sztos!

Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…

2 tygodnie ago

10 Owocowych Przekąsek, Które Pokochasz – Zdrowe, Kreatywne i Pyszne!

Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…

2 tygodnie ago