Środki przeczyszczające mogą mieć zły wpływ na nasz układ pokarmowy dlatego warto sięgać po naturalne środki przeczyszczające. Istnieje wiele takich środków, które mogą być równie skuteczne jak produkty zapobiegające zaparciom kupione w aptece. W tym artykule przedstawimy 15 naturalnych środków przeczyszczających oraz ich działanie.
Środki przeczyszczające to substancje, które albo rozluźniają stolec albo stymulują ruch jelit. Mogą też przyspieszać tranzyt jelitowy, co przyspiesza ruch przewodu pokarmowego w celu pobudzenia przepływu jelit. Środki te są często stosowane podczas leczenia zaparć – stanu charakteryzującego się rzadkimi, trudnymi i czasami bolesnymi ruchami jelit.
Głównymi grupami tych środków są:
– środki pęczniejące – zwiększają objętość mas kałowych
– środki ułatwiające pasaż – zmiękczają masę kałową i surfaktanty
– środkipowlekająceizmiękczające – środki przeczyszczające – powodują zatrzymanie wody w jelicie, co zmiękcza masy kałowe
– środki drażniące – są to środki pobudzające
Leki przeczyszczające bez recepty mogą być bardzo pomocne w łagodzeniu zaparć, natomiast ich zbyt częste używanie może spowodować zakłócenia elektrolitowe i zmiany równowagi kwasowo- zasadowej, co może doprowadzić do długotrwałego uszkodzenia serca i nerek. Dlatego warto spróbować niektóre z naturalnych środków przeczyszczających, ponieważ mogą one być bezpieczną i niedrogą alternatywą dla leków z apteki.
Nasiona Chia – są jednym z pierwszych produktów używanych do zapobiegania zaparciom. Nasiona te poruszają się przez jelita i zwiększają objętość stolca. Badania wykazują, że częstsze spożywanie błonnika, może zwiększyć częstotliwość stolca oraz powodować jego zmiękczenie, co ułatwia przejście. Nasiona chia są szczególnie bogate w rozpuszczalny błonnik, który pochłania wodę, tworząc żel, który zmiękcza stolec.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
Kefir – jest sfermentowanym produktem mlecznym. Zawiera probiotyki – rodzaj korzystnych bakterii jelitowych z wieloma zaletami zdrowotnymi, w tymi poprawę funkcji układu immunologicznego i poprawę stany układu trawiennego. W badaniu z 2014 r. w którym zbadano wpływ kefiru na 20 uczestnikach. Po codziennym spożywaniu kefiru przez około 4 tygodniu, uczestnicy mieli zwiększoną częstość występowania stolca oraz poprawę konsystencji.
Rabarbar – zawiera związek zwany sennozyd A, który zapewnia sine właściwości przeczyszczające. Sennozyd A obniża poziom AQP3 – typu białka regulującego zawartość wody w stolcu. Rabarbar prowadzi do działania przeczyszczającego poprzez zwiększenie absorpcji wody w celu złagdozenia stolca i ruchów jelit.
Kawa – stymuluje mięśnie w okrężnicy, co może powodować naturalny efekt przeczyszczający. Jest to spowodowane głównie wpływem kawy na gastrynę. Gastryna odpowiada za wydzielanie kwasu żołądkowego, co pomaga rozpuścić jedzenie w żołądku.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…