Obecnie sól himalajska uważana jest za najbardziej czystą i zdrową z dostępnych soli na świecie. Posiada mnóstwo różnego rodzaju związków potrzebnych dla zdrowia i ma niepodważalne lecznicze właściwości. Różowa himalajska sól morska zawiera ponad 84 minerałów i pierwiastków śladowych, w tym wapń, magnez, potas, miedź i żelazo. Spektrum zastosowań nie kończy się na kuchni – świetnie sprawdza się w kosmetyce, a być może słyszeliście o słynnych prozdrowotnych lampach solnych.
Sód – 382,61 g
Potas – 3.5g
Magnez 0,16 g
Fosfor – <0:10 ppm
Wapń – 04:05 g
Chrom – 0:05 ppm
0:27 ppm manganu
Cynk – 2:38 ppm
Żelazo – 38,9 ppm
Selen – 0:05 ppm
Brom – 2,1 ppm
Źródło: Barbary Hendeli, Petera Ferreira, Water & Salt – The Essence of Life
Kliknij poniżej w Polub tę stronę, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga. Jeżeli masz pytanie dotyczące artykułu : Wpisz wiadomość
Pochodzi z regionu Punjab (Pakistan) około 190 mil od Himalajów, z pozostałości pierwotnego morza z epoki prekambryjskiej (ok 4 mld lat temu). Sól himalajska może być różowa, biała lub czerwona, a zmiany koloru wskazują za zawartość minerałów.
Generalnie, sole są niezbędne do utrzymania zdrowego funkcjonowania komórek organizmu, przewodzenia nerwowego, trawienia, a także wchłaniania substancji odżywczych oraz usuwania zbędnych produktów przemiany materii.
Wysokiej jakości różowa sól himalajska jest jedną z najczystszych soli, jaką można znaleźć. Zazwyczaj wydobywa się ją ręcznie. W przeciwieństwie do zwykłej soli kuchennej nie wymaga dużo nienaturalnych ingerencji. Sól kuchenna jest silnie poddawana obróbce, wskutek czego w dużym stopniu pozbawiona jest minerałów. Handlowa sól kuchenna składa się z 97,5 do 99,9 procent chlorku sodu. Tymczasem, wysokiej jakości nierafinowana sól himalajska posiada tylko około 87 procent chlorku sodu.
Poddawana procesowi bielenia zwykła sól kuchenna zawiera pochodne glinu i inne substancje znane straszliwe być bardzo szkodliwe dla zdrowia ludzi.
2. Równoważy pH organizmu
3. Naturalne wspomaga pracę układu pokarmowego
4. Oczyszczacz powietrza
Dodatkowe korzyści zdrowotne soli himalajskiej:
Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że można go przyrządzać na…
Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…
Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…
Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…
Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…
Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…
View Comments
Jak ją spoźywac i w jakiej postaci