Różowa sól himalajska korzystniejsza od zwykłej soli kuchennej.

Użytkowników online: 34

Obecnie sól himalajska uważana jest za najbardziej czystą i zdrową z dostępnych soli na świecie. Posiada mnóstwo różnego rodzaju związków potrzebnych dla zdrowia i ma niepodważalne lecznicze właściwości. Różowa himalajska sól morska zawiera ponad 84 minerałów i pierwiastków śladowych, w tym wapń, magnez, potas, miedź i żelazo. Spektrum zastosowań nie kończy się na kuchni – świetnie sprawdza się w kosmetyce, a być może słyszeliście o słynnych prozdrowotnych lampach solnych.

Zawartość najważniejszych pierwiastków mineralnych soli himalajskiej (masa 1 kg):

Sód – 382,61 g
Potas – 3.5g
Magnez 0,16 g
Fosfor – <0:10 ppm
Wapń – 04:05 g
Chrom – 0:05 ppm
0:27 ppm manganu
Cynk – 2:38 ppm
Żelazo – 38,9 ppm
Selen – 0:05 ppm
Brom – 2,1 ppm

Źródło: Barbary Hendeli, Petera Ferreira, Water & Salt – The Essence of Life

Kliknij poniżej w Polub tę stronę, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga. Jeżeli masz pytanie dotyczące artykułu : Wpisz wiadomość 


 

Czym jest właściwie sól himalajska?

Pochodzi z regionu Punjab (Pakistan) około 190 mil od Himalajów, z pozostałości pierwotnego morza z epoki prekambryjskiej (ok 4 mld lat temu). Sól himalajska może być różowa, biała lub czerwona, a zmiany koloru wskazują za zawartość minerałów.

Generalnie, soleniezbędne do utrzymania zdrowego funkcjonowania komórek organizmu, przewodzenia nerwowego, trawienia, a także wchłaniania substancji odżywczych oraz usuwania zbędnych produktów przemiany materii.

Dlaczego sól himalajska jest lepsza od zwykłej soli kuchennej?

Wysokiej jakości różowa sól himalajska jest jedną z najczystszych soli, jaką można znaleźć. Zazwyczaj wydobywa się ją ręcznie. W przeciwieństwie do zwykłej soli kuchennej nie wymaga dużo nienaturalnych ingerencji. Sól kuchenna jest silnie poddawana obróbce, wskutek czego w dużym stopniu pozbawiona jest minerałów. Handlowa sól kuchenna składa się z 97,5  do 99,9 procent chlorku sodu. Tymczasem, wysokiej jakości nierafinowana sól himalajska posiada tylko około 87 procent chlorku sodu.

Poddawana procesowi bielenia zwykła sól kuchenna zawiera pochodne glinu i inne substancje znane straszliwe być bardzo szkodliwe dla zdrowia ludzi.

 

5 korzyści zdrowotnych soli himalajskiej

1. Łagodzi problemy z oddychaniem
  • ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
  • przyspiesza usuwanie zalegającego śluzu w drogach oddechowych
  • redukuje patogeny z powietrza
  • wspomaga leczenie przewlekłego zapalenia oskrzeli

2. Równoważy pH organizmu

  • bogata zawartość minerałów w soli himalajskiej może pomóc zrównoważyć poziom pH organizmu
  • skoro różowa sól himalajska zawiera sód, jak również inne elektrolity, ma ona bezpośredni wpływ na pH krwi

3. Naturalne wspomaga pracę układu pokarmowego

  • stymuluje perystaltykę narządów trawiennych
  • wspiera produkcję płynów trawiennych w wątrobie i trzustce
  • równoważy produkcję kwasu żołądkowego
  • harmonizuje równowagę kwasowo-zasadową

4. Oczyszczacz powietrza

  • lampa solna ma zdolność oczyszczania powietrza – przyciąga do siebie kurz i alergeny
  • lampa  jest naturalnym jonizerem powietrza, który efektywnie podnosi poziom jonów ujemnych w pomieszczeniach (pozytywne działanie jonów ujemnych można odczuć zwiedzając groty solne, będąc nad morzem, czy spacerując bezpośrednio po burzy
5. Poprawia jakość snu
  • może trudno w to uwierzyć, ale odpowiednia dawka bogatej w minerały soli w diecie naturalnie pomaga dobrze spać
  • badania z 1989 wykazały, czy dieta o niskiej zawartości sodu może powodować zaburzenia snu i nieregularny sen -pacjenci na diecie niskosodowej (około 500 miligramów dziennie) budzili się w nocy średnio dwukrotnie częściej i spali o 10 % krócej niż pacjenci na normalnej diecie (2,000 miligramów sodu na dobę), a diety o wysokiej zawartości sodu (5000 mg na dobę) doprowadziły do jeszcze dłuższego snu i mniejszej ilości przebudzeń nocnych niż normalna dieta
  • nie zachęcam do szalenia z solą, ale całkowite jej unikanie może przyczynić się do problemów ze snem

 

Dodatkowe korzyści zdrowotne soli himalajskiej:

  • reguluje nawodnienie organizmu
  • pomaga redukować typowe oznaki starzenia
  • promuje tworzenie energii w komórkach
  • przeciwdziała skurczom (takim jak skurcze nóg)
  • poprawia wchłanianie składników odżywczych z pożywienia
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • obniża częstość występowania problemów z zatokami
  • wspiera zdrowe krążenie
  • sprzyja zdrowemu libido
  • podnosi wytrzymałość kości

 

View Comments

Recent Posts

Profesor Cichosz radzi: Jedz 4-5 jajek dziennie. 5 faktów, które obalają dekady mitów

1.0 Wstęp: Od demonizowanego produktu do kwintesencji zdrowia Przez dziesięciolecia jajka budziły ogromne kontrowersje i…

1 miesiąc ago

3 fakty o poście, które zmieniają wszystko. Spoiler: nie chodzi o magię, a o matematykę

Wprowadzenie: Oświecony czy po prostu głodny? Posty zyskały na popularności tak bardzo, że momentami przypominają…

2 miesiące ago

Mięsna uczta: 10 przepisów, które rozkochają w sobie każdego mięsożercę

Czy zdarza Ci się patrzeć na kawałek mięsa i myśleć: „Znowu to samo?” Jeśli tak,…

7 miesięcy ago

Jak wyjść z cukrzycy II ?

1. Dlaczego mówimy o „remisji”, a nie o „wyleczeniu”? Międzynarodowa definicja remisji to HbA1c <…

8 miesięcy ago

26 pomysłów na wyjątkowe tosty i kanapki – zdrowe, pyszne i pełne inspiracji!

Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…

8 miesięcy ago

6 pomysłów na omlet idealny – szybkie, pyszne i różnorodne śniadania

Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…

8 miesięcy ago