Mimo, iż wszyscy wiemy, że jaja posiadają cholesterol, jednak cholesterol spożywczy ma się nijak do cholesterolu, który powstaje pod wpływem innych czynników niezwiązanych z pożywieniem. Naukowcy udowodnili, iż najgroźniejsze są małe cząsteczki LDL oblepione na ścianach naczyń krwionośnych powstałe pod wpływem papierosów, alkoholu, przewlekłego stresu, konserwantów . Cholesterol znajdujący się w jaku jest prekursorem powstawania hormonów płciowych i witaminy D, wzmacnia on ściany naszych naczyń krwionośnych i pomaga w usunięciu złogów wapniowych w arteriach tętniczych . Tym samym zmniejszamy ryzyko chorób sercowo- naczyniowych.
Faktem jest, że żółtka zawierają 186mg cholesterolu (62% zalecanej dziennej dawki).
Na świecie przyjęło się, że po zjedzeniu jajka cholesterol we krwi podnosi się i jest winowajcą chorób serca.
Jednak badania pokazują co innego – im więcej zjesz cholesterolu z pożywienia tym nasza wątroba produkuje go mnie. (1, 2). Cholesterol z pożywienia nie wpływa na stężenie cholesterolu w osoczu krwi!
Najlepiej jeść jajka na miękko lub w formie delikatnie ściętej jajecznicy.
Co podnosi cholesterol w organizmie ?
– Alkohol
– Papierosy
– Konserwanty żywności
– Stres
– Twarde narkotyki
– Brak aktywności
Badania udowadniają, że osoby jedzące jajka :
 
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
Oznaczenie pokazuję, z jakiej hodowli pochodzą kury.
* 0 – oznacza chów ekologiczny
* 1 – mówi o tym, że kury mają dostęp do wolnego wybiegu, a jaja znosiła na grzędzie
* 2 – to chód ściółkowy gdzie kury nie mają dostępu do wybiegu.
* 3 – oznacza, że kury trzymane są w ciasnych klatkach bez dostępu do świeżego powietrza.
Klasa oznacza świeżość jaj. Najświeższe jajka są jaja z oznaczeniem A.
*A – ekstra. Jeśli uda Ci się je dostać ( a to łatwe nie jest), to masz produkt, który ma nie więcej dni niż 7 dni od dnia pakowania. Większość jak w sklepach ma klasę A i B.
*C – to klasa, która nie powinna pojawić się na sklepowych półkach, jaja niesortowane dla przemysłu.
Tak informacja ma oznaczać, że jaja pochodzą od kury, których pożywienie nie było modyfikowane genetycznie.
W tym przypadku kury były karmione paszą z dodatkiem zdrowych kwasów tłuszczowych. Takie jajka powinny jednak mieć atest.
Kolor jajka nie ma żadnego znaczenia dla jego walorów smakowych i odżywczych. Kolor jajka wynika włącznie z tego, jakiego rodzaju kura je zniosła. Białe jaja znoszą zwykle kury o białym upierzeniu.
* S i M – jajka mniejsze, znoszone zwykle przez kury z chodu ekologicznego.
* L i XL – jajka większe, znoszone zwykle przez kury z chodu klatkowego.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…
View Comments
Teoria, że to cholesterol jest odpowiedzialny za choroby układu krążenia wcale nie jest tak oczywista.