Z przeglądu literatury prowadzony przez Ruth Patterson z Zakładu Medycyny Rodzinnej i Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego wynika, że jednodniowy post lub też post ograniczający żywność w określonych porach dnia [su_highlight background=”#f70f13″ color=”#ffffff”] zmniejsza poziom cukru we krwi i insuliny [/su_highlight], która jest związana z przewlekłą [su_highlight background=”#f70f13″ color=”#ffffff”]cukrzycą typu 2 i chorobami serca[/su_highlight], dodatkowo sprzyja utracie wagi. Post nie jest fizycznie lub umysłowo szkodliwy, nie powoduje też większej utraty wagi jak w przypadku ograniczenia w diecie kalorii.
Post, który działa na zasadzie ograniczenia jedzenia w godzinach wieczornych wydaje się mieć pozytywny długoterminowy wpływ na kontrolę masy ciała, jednak pamiętajmy, że systematyczne ograniczanie kalorii do mniejszej liczby kalorii niż zalecana ilość może sprzyjać gorszej regeneracji i zmniejsza jakość snu.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
Okresowe głodówki mogą być dobrym sposobem, aby schudnąć i promować zdrowie metaboliczne, ale tylko przy zachowaniu zdrowego rozsądku.
Systematyczne głodówki to zaplanowane zabiegi żywieniowe po, których następuje okres uzupełnienia kalorii w formie produktów bogato odżywczych pozbawianych czynników anty żywieniowych (Journal Academy Nutrition and Dietetics, 115: 1203-1212, 2015)
„W czasie głodówki dochodzi do zwiększenia stężenia glukagonu, adrenaliny, noradrenaliny, początkowo także dopaminy i serotoniny, a także peptydów tkankowych, takich jak grelina. Natomiast spada stężenie insuliny, IGF-1, somatomedyny C, anoreksyny, NPY, a później także dopaminy i serotoniny. Wzrasta stężenie ciał ketonowych, takich jak kwas acetooctowy i beta-hydroksymaślan. Metabolizm tkankowy przestawia się na ketogeniczny. Wyjątek stanowią erytrocyty, które zużywają wyłącznie glukozę. W długotrwałej głodówce pojawia się zjawisko makro- i mikrofagii zależnej i niezależnej od chaperonów, głównie białka hsp70. Temu procesowi niektórzy przypisują przeciwnowotworowe właściwości głodówek.” Więcej w filmie
Chcesz zwiększyć ilość białka w diecie, ale brakuje Ci pomysłów na smaczne i sycące posiłki?…
Wieprzowina to jedno z najbardziej wszechstronnych mięs, które można przygotować na dziesiątki sposobów – od…
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…