Categories: Danie główne

Przepis na pokrojone w plastry ziemniaki, umieszczone w formie do muffinów.

Użytkowników online: 29

Formy do muffinków są znacznie bardziej użyteczne niż sama nazwa wskazuje. Choć wielu z nas ma choćby jedną formę w swojej kuchni, często nie myślimy o twórczych sposobach korzystania z nich.


Dziś prezentujemy wam pyszną parmezanowo- ziemniaczaną przekąskę przepis, który jest gwarancją przyjemności dla kubków smakowych. Podczas gdy ziemniaki są doskonałym uzupełnieniem do niemal każdego posiłku, istnieje wiele sposobów, aby je przygotować.

Dla tego konkretnego przepisu, trzeba będzie przygotować następujące składniki  (4-6 osób):3 łyżeczki masła
2 łyżeczki sera parmezan
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka liści tymianku
Sól
świeżo zmielony czarny pieprz
8-10 złotych ziemniaków, pokroić w plastry 1/16 cala
[su_icon_panel color=”#b22121″ border=”1px dotted #f82d2d” shadow=”0px 0px 0px #eeeeee” radius=”8″ text_align=”left” icon=”icon: exclamation” icon_color=”#ea3131″ icon_size=”82″]Najpierw należy rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Następnie, stopić masło i użyć go do posmarowania formy na muffiny.[/su_icon_panel] Następnie pokroić złote ziemniaki na cienkie plasterki. Po zakończeniu, należy umieścić je w dużej misce. Następnie dodaj roztopionego masła, parmezan, i przyprawy. Wymieszaj wszystko tak, żeby ziemniaki były równomiernie pokryte serem i przyprawami.
Teraz warstwami układaj plastry ziemniaków w formie na muffiny. Posyp solą i pieprzem na wierzchu.
Umieść tak przygotowaną formę w piekarniku i piecz przez 55-60 minut, aż krawędzie staną się złociste i środek zmięknie.
Po upływie wskazanego czasu, wystaw je z piekarnika i pozwól im ostygnąć przez około 5 minut. Udekorować gotowe stosy ziemniaków parmezanem, tymiankiem lub rozmarynem.

Recent Posts

9 najlepszych źródeł błonnika – jak wzbogacić swoją dietę dla zdrowia i energii

Błonnik to kluczowy składnik diety, który wspiera zdrowie jelit, reguluje poziom cukru we krwi i…

7 dni ago

10 wegetariańskich hitów, które musisz spróbować

Gotowanie bez mięsa wcale nie musi oznaczać rezygnacji ze smaku i różnorodności na talerzu. W…

7 dni ago

Najlepsze źródła żelaza – 9 produktów, które wzbogacą Twoją dietę

Żelazo to jeden z najważniejszych pierwiastków dla naszego organizmu. Odpowiada za produkcję hemoglobiny, transport tlenu…

1 tydzień ago

Skąd bierze się Twój stres? 9 najczęstszych przyczyn i jak sobie z nimi radzić

Stres jest nieodłączną częścią naszego życia, jednak w wielu przypadkach jego przyczyny wynikają z naszych…

1 tydzień ago

Owoce, które podbijają świat: 10 najlepszych odmian jabłek

Każdy, kto uwielbia jabłka, wie, że ich smak, struktura i zastosowanie mogą się znacznie różnić…

1 tydzień ago

Zmniejsz Insulinooporność: 9 Zmian, Które Pomogą Ci w Powrocie do Formy

Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny –…

1 tydzień ago