Jeśli zyskamy kilka kilogramów w czasie ferii zimowych, często obwiniamy ciasteczka i świetne jedzenie, lub też brak ruchu podczas zimnych i ciemnych dni sezonu. Zimą stężenie melatoniny wzrasta i sprawia, że zamiast spędzić dzień aktywnie, wolisz zwinąć się w kłębek i spać. Ale może nasz przyrost masy ciała jest związany z sygnałami hibernacji, które pochodzą z naszego mózgu?
Gdy zacząłem dowiadywać się więcej o połączeniach mózgu, cukrzycy i cyklicznych zmianach w naszym metabolizmie, które mogą mieć wpływ na rozwój cukrzycy, zacząłem bliżej się przyglądać przyrodzie. Jak zwierzęta mogą przetrwać długie okresy niedostatku żywności? Jak podaż glukozy do mózgu utrzymuje się w tym czasie?
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
Kiedy myślimy o hibernacji, niektóre zwierzęta przychodzą nam do głowy – ale nie zawsze ludzie. My także jesteśmy częścią tego naturalnego cyklu, a to wpływa na nasz metabolizm. Podobnie jak inne zwierzęta, ludzkie ciało w naturalny sposób zmienia się by stworzyć stan insulinooporności. Pomaga to wejść organizmowi w tryb oszczędny i przetrwać dłuższy czas z mniejszą ilością pokarmu.
Jest to naturalnie występujące sezonowe zdarzenie u wszystkich kręgowców. Ten mechanizm przetrwania została zachowany od prawie 400 milionów lat ewolucji i jest niezbędny do regulacji metabolizmu.
Podczas sezonowych zmian, które występują w okresie jesiennym, nasz mózg daje sygnał naszemu ciału, aby zwiększyć odporność na insulinę. W efekcie nasza wątroba może zwiększyć produkcję tłuszczu, który zostaje magazynowany jako nasze zapasowe paliwo w tkance tłuszczowej, aby przygotować się do zimy.
Nasz centralny układ nerwowy to centrum dowodzenia i kontroli przemian paliwa na energię, takiego jak glukoza z wątroby, a także metabolizmu lipidów, przemian tłuszczów, fizjologii mięśni, wydzielania insuliny i glukagonu, jak i biologii krążenia.
Wątroba także zwiększa produkcję glukozy trafiającej do mózgu, gdyż ten organ potrzebuje jej najbardziej. Nasz mózg kontroluje również tkanki obwodowe, obniżając zimą wykorzystanie przez nie glukozy i tłuszczu.
W tej porze roku organizm budzi się do życia a metabolizm zaczyna przyspieszać, jednak zmęczone zimą ciało nie zawsze nadąża za zmianami. Coraz cieplejsze i dłuższe dni sprzyjają obniżaniu się poziomu melatoniny, a ciało zaprzestaje nadmiernie odkładać tłuszcz. Za to często dopadają nas przeziębienia, ogólne osłabienie, bóle głowy i gorsze nastroje – wszystko to diagnozuje się jako przesilenie wiosenne. Badania wykazują, że syndrom wiosennego osłabienia dotyka od 50 do 60 proc. mieszkańców krajów europejskich.
Wyczerpany zimą organizm daje znać, że potrzebuje wzmocnienia. W zimowym okresie większość czasu spędzamy w zamkniętych i sztucznie naświetlanych pomieszczeniach, ponadto często cierpimy na deficyt witaminy D, co wiąże się m. in. z osłabieniem odporności.
Nie wolno nam zapomnieć o aktywności fizycznej i dotlenianiu organizmu. Ruch zbawiennie wpływa na narządy (szczególnie na serce, mięśnie i mózg) oraz na przemianę materii. Pozwól sobie chociaż na krótki spacer i przebywaj jak najwięcej na słońcu. Ponadto ruch i dieta wysoko odżywcza wzmocnią osłabioną odporność. Warto uzupełnić witaminy, a szczególnie w okresie zimowo-wiosennym warto sięgnąć po preparaty witaminowe, mając na uwadze szczególnie witaminę C i D.
Zupy to jedne z najbardziej wszechstronnych dań, które mogą służyć zarówno jako lekki obiad, jak…
Kurczak i ryż to wszechstronne składniki, które stanowią podstawę wielu smacznych dań na całym świecie.…
Tzatziki i cacik to dwa tradycyjne przysmaki znane miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej, które na…
Czy jesteś gotowy, aby odkryć nowy wymiar śniadaniowych przyjemności? Przedstawiamy 28 kreatywnych przepisów na tosty,…
Szparagi to prawdziwy przysmak wiosny, który nie tylko zachwyca swoim delikatnym smakiem, ale również oferuje…
Wszyscy wiemy, jak trudno jest znaleźć równowagę między smakiem a zdrowiem w naszej codziennej diecie.…