Kefir to sfermentowany produkt, który powstał w regionie Kaukazu. Jego nazwa pochodzi od tureckiego słowa „Keif”, co oznacza „dobre samopoczucie”. Kefir jest unikalnym produktem mlecznych ze względu na połączenie kwasu mlekowego i fermentacji alkoholowej laktozy .
Tym, co odróżnia go od typowego sfermentowanego produktu mlecznego (jogurtu) jest to, że wykonany jest na bazie ziaren kefiru (tzw. grzybki kefirowe), które są zasadniczo symbiotyczną populacją bakterii i drożdży. Grzybki kefirowe tradycyjnie używane są od stuleci w różnych społecznościach jako naturalna kultura starterowa do wytwarzania kefiru. Już wśród plemion Kaukazu były one przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Kefir będąc probiotyczną żywnością przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Posiada właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne oraz właściwości antynowotworowe. Znany jest nie tylko ze zmniejszania objawów nietolerancji laktozy, ale również optymalizuje poziom lipidogramu i stymuluje układ odpornościowy. Probiotyki poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego ze względu na sprzyjanie namnażaniu się dobrej flory i różnorodnej bakteryjnej w jelitach.
W kefirze znajdziemy wysokie stężenie unikalnych składników odżywczych:
5 głównych powodów, przez które należy pić kefir, nawet jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy:
Fermentacja zmienia skład chemiczny produktów mlecznych, takich jak mleko, co czyni je pokarmem o stosunkowo niskiej zawartość laktozy. Według naukowców z Ohio State University, którzy opublikowali swoje wyniki w Journal of American Dietetic Association, enzym, β-galaktozydaza – który jest niezbędny do trawienia laktozy – jest obecny w mikrobach znajdujących się w fermentowanym mleku. Niektóre komórki bakterii giną w przewodzie pokarmowym i uwalniają enzymy, które trawią laktozę. Sugeruje się, że mikroorganizmy w kefirze mogą być zdolne do kolonizowania jelit osłaniając je przed szkodliwymi bakteriami chorobotwórczymi.
RADA: Jeśli zmagasz się z problemami z laktozą spróbuj dodać kefir do swojej diety w niewielkich ilościach, aby zobaczyć, jak dobrze go tolerujesz. Pod warunkiem, że nie masz nietolerancji Kazeiny – w dzisiejszych czasach, jedna z najczęściej nietolerowanych frakcji pokarmu.
Kefir zawiera żywe mikroorganizmy (Lactobacillus i Bifidobacterium), które zamieszkują i kolonizują układ pokarmowy, chroniąc go przed chorobami, takimi jak nieszczelne jelito, zespół jelita drażliwego i choroba zapalenia jelit. Kefir poprawia trawienie, łagodzi pewne wspólne problemy trawienne, takie jak gazy, wzdęcia, niestrawność, itp. Sprzyja regularnym wypróżnieniom, oraz stymuluje żołądek do sprawnej pracy, zaś mleko, serwatka, ser spowalniają pracę żołądka. Rosyjscy lekarze z powodzeniem stosowali kefir jako komplementarne metody przy leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Kefir ma stymulujący wpływ na układ immunologiczny i zwiększa jego zdolność do walki z chorobami. Prawie 70% układu odpornościowego znajduje się w jelitach. Kefir jest zdolny do modyfikowania równowagi komórek układu immunologicznego w śluzówce jelita. System immunologiczny funkcjonujący prawidłowo, kontroluje występowanie bakterii i drożdży w organiźmie, aby zapobiegać infekcją. Niektóre przyjmowane leki mogą zmniejszać odporność organizmu, a tym samym zwiększyć ryzyko pojawienia się chorób i powikłań spowodowanych przez niekorzystne bakterie i grzyby. Kefir jest doskonałym źródłem pożywienia dla osób starszych, kobiet w ciąży, matek karmiących i dzieci.
Uważa się, że właściwości antynowotworowe kefiru biorę się z obecności polisacharydów w ziarnach kefiru. Sprzyja niszczeniu komórek nowotworowych podczas radioterapii, dlatego też przy leczeniu raka zaleca się picie kefiru. Chroni również przed uszkodzeniem zdrowych komórek (np. okrężnicy) spowodowanych promieniowaniem.
Aktywność przeciwko drobnoustrojom w kefir jest związana z wytwarzaniem kwasu mlekowego, dwutlenku węgla i etanolu. Związki te nie tylko zmniejszają ilość pokarmowych patogenów w organizmie, ale również pomagają w leczeniu i profilaktyce zapalenia żołądka i infekcji pochwy. Kefir działa przeciwko chorobotwórczym bakteriom: Salmonella, Shigella, Helicobacter, Staphylococcus, E. coli, Proteus vulgaris, etc.
Kefir jest w niemal każdym sklepie spożywczym. Najlepszym wyborem jest kefir ekologiczny (organiczny). Można również wytworzyć kefir w domu z ziaren kefiru, jak również można zdecydować się na nie-mleczną alternatywę z mleka kokosowego. Niezależnie od rodzaju używanego kefiru, należy upewnić się, że jest dobrej jakości. Przechowuj go w lodówce najlepiej w szklanej butelce.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…
View Comments
a maślanka?
Super! zawsze lubiłem kefiry, zacznę pić więcej. Przyda mi się teraz gdy dochodzę do siebie po anginie ;/
pije 6 razy w tyg szklanke po treningu :D przyzwyczailam sie do smaku chociaz poczatkowo troche sie krzywilam :D
Jaki kefir jest godny polecenia i na no zwrócić uwagę przy wyborze?
tylko ROBICO!!!
Inne kefiry to jakaś ściema.
Tutaj im bliżej daty przydatności do spożycia tym kefir jest mocniejszy.
Uwielbiam kefir i często go piję. Kupuję ekologiczny, ale jeśli chodzi o smak, to dla mnie najlepszy jest Robiko z Żabki. Można go porównać do wody z gazem