Categories: Warzywa

BROKUŁ – LIŚĆ I ŁODYGA SĄ ZDROWSZE NIŻ KWIAT TEGO WARZYWA.

Użytkowników online: 47

Wszyscy zdają sobie sprawę z faktu, że brokuł to zdrowe i pożywne warzywo. Korzyści zdrowotne tej rośliny są liczne, ale czy naprawdę wiemy, które części są jadalne, jakie korzyści posiadają, i jak przygotować je prawidłowo?

Większość z nas używa tylko kwiatu brokuły, ponieważ zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, wapnia, magnezu oraz witaminy A, C i E.

Ale co z liśćmi i łodygą? Czy są one jadalne czy nie?

Otóż okazuję się, iż te części brokuły są jak najbardziej jadalne i posiadają dużo większe dawki witamin i składników odżywczych niż same kwiaty.

Możecie nie wierzyć, ale 30 gramów liści brokułów, które prawdopodobnie większość z nas wyrzuca do kosza zawiera 90% dziennej dawki witaminy K. Witamina ta jest bardzo ważne dla układu odpornościowego oraz wzroku. Tyle samo gramów zaspokaja również 43% wymaganej dziennej dawki witaminy C, która z kolei jest niesamowita w profilaktyce nowotworowej.Liście mogą być gotowane razem z kwiatem brokuły.

Jeśli chodzi o łodygę to ta część brokuły zawiera o wiele więcej błonnika niż kwiat. Co naturalnie wpływa na lepsze trawienie naszego organizmu oraz obniżenie poziomu cholesterolu i ryzyka miażdżycy. Łodyga ma słodki smak, potrzebuję więcej czasu na gotowanie.

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

  • no właśnie, czy np K2, nie umiera przy gotowaniu? Może jednak warto łyknąć sobie kapsułkę? K2-vitum forte na przykład? K2MK7 w oleju lnianym

    • Nie warto zamieniać żywności na suplementy. Brokuły najlepiej jeść na surowo, np. w pesto, w sałatce. Wytwarza się wtedy antyrakowy sulforafan, warto poczytać. A łodyga jest pyszna do chrupania, jak marchewka. Tylko trzeba pozbawić ją twardej skórki.

      • Właśnie. Ma Pani rację. Kto to widział, by jak sugeruje autor artykułu, gotować głąba, czyli tę rzeczoną łodygę?! Przecież cała wartość, a jest ogromna, jest w gotowaniu zabijana!

Recent Posts

Kanapki, o których nie zapomnisz – poznaj przepisy!

Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…

2 tygodnie ago

Dlaczego kortyzol jest ważny, ale jego nadmiar szkodzi?

Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…

2 tygodnie ago

Magnez – niezastąpiony minerał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…

2 tygodnie ago

Eliksir młodości na Twoim talerzu – te produkty to game-changer.

Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…

2 tygodnie ago

Kurczak w roli głównej – 10 dań, które Cię oczarują

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…

3 tygodnie ago

10 deserów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…

3 tygodnie ago