Categories: Warzywa

BROKUŁ – LIŚĆ I ŁODYGA SĄ ZDROWSZE NIŻ KWIAT TEGO WARZYWA.

Wszyscy zdają sobie sprawę z faktu, że brokuł to zdrowe i pożywne warzywo. Korzyści zdrowotne tej rośliny są liczne, ale czy naprawdę wiemy, które części są jadalne, jakie korzyści posiadają, i jak przygotować je prawidłowo?

Większość z nas używa tylko kwiatu brokuły, ponieważ zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, wapnia, magnezu oraz witaminy A, C i E.

Ale co z liśćmi i łodygą? Czy są one jadalne czy nie?

Otóż okazuję się, iż te części brokuły są jak najbardziej jadalne i posiadają dużo większe dawki witamin i składników odżywczych niż same kwiaty.

Możecie nie wierzyć, ale 30 gramów liści brokułów, które prawdopodobnie większość z nas wyrzuca do kosza zawiera 90% dziennej dawki witaminy K. Witamina ta jest bardzo ważne dla układu odpornościowego oraz wzroku. Tyle samo gramów zaspokaja również 43% wymaganej dziennej dawki witaminy C, która z kolei jest niesamowita w profilaktyce nowotworowej.Liście mogą być gotowane razem z kwiatem brokuły.

Jeśli chodzi o łodygę to ta część brokuły zawiera o wiele więcej błonnika niż kwiat. Co naturalnie wpływa na lepsze trawienie naszego organizmu oraz obniżenie poziomu cholesterolu i ryzyka miażdżycy. Łodyga ma słodki smak, potrzebuję więcej czasu na gotowanie.

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

  • no właśnie, czy np K2, nie umiera przy gotowaniu? Może jednak warto łyknąć sobie kapsułkę? K2-vitum forte na przykład? K2MK7 w oleju lnianym

    • Nie warto zamieniać żywności na suplementy. Brokuły najlepiej jeść na surowo, np. w pesto, w sałatce. Wytwarza się wtedy antyrakowy sulforafan, warto poczytać. A łodyga jest pyszna do chrupania, jak marchewka. Tylko trzeba pozbawić ją twardej skórki.

      • Właśnie. Ma Pani rację. Kto to widział, by jak sugeruje autor artykułu, gotować głąba, czyli tę rzeczoną łodygę?! Przecież cała wartość, a jest ogromna, jest w gotowaniu zabijana!

Recent Posts

Oto jak wygląda śniadanie idealne – 6 przepisów do wypróbowania!

Poranki mogą być prawdziwą kulinarną przygodą, jeśli zdecydujemy się na coś więcej niż zwykłe kanapki.…

6 godzin ago

Odkryj naleśniki na nowo – te przepisy to hit!

Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…

10 godzin ago

Spróbuj tych deserów i nigdy nie wrócisz do kupnych słodyczy!

Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…

1 dzień ago

Śniadaniowy raj: 10 pomysłów na wyjątkowy start dnia

Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…

7 dni ago

10 kolacji, które musisz wypróbować dziś wieczorem!

Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…

7 dni ago

Nie przegap tych genialnych przepisów na obiad!

Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…

1 tydzień ago