Categories: Wypieki

Chleb własnej roboty bez mąki z ziarnami i orzechami – suszony

Delikatny niesamowicie smaczny, nie zwiera mąki oraz drożdży nie jest na zakwasie. Robi się go bardzo szybko i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.

Składniki:

* 1 szklanka słonecznika

* 1 szklanka siemienia lnianego

* 1, 5 szklanki płatków owsianych

* 10 łyżek mielonego lnu (można kupić gotowy sklepie lub bardzo dokładnie zmielić siemię lniane)

* 1 łyżka soli (wg uznania i upodobań)

* 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego

* 1, 5 szklanki letniej wody

* orzechy, migdały, pestki z dyni.

Wykonanie:

1. Mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy do nich wodę, olej i mieszamy. Odstawiamy na godzinę do wchłonięcia.

2.Z masy formujemy bochenek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni na 4h . Po wystygnięciu można delektować się własnym wyrobem. Ps. Chleb na bazie nasion, orzechów lub pestek, które zawierają podwyższoną  zawartość  kwasów tłuszczowych omega-3 należy suszyć na słońcu lub piec w minimalnej temperaturze w piekarniku.

 

 

View Comments

  • Zrobiłem wszystko według przepisu, niestety chleb się rozpada, nie ma możliwości żeby ukroić kromkę...Co zrobiłem źle?

    • Ja dodałam pół szklanki więcej wody niż w przepisie i płatki owsiane górskie (najmniej przetworzone)- wyszedł idealny. Ominełam natomiast orzechy, a dodałam jedynie pestki dyni i czarnuszkę, troche nasion chia.

    • Ja znam tę wersje z jajkiem, więc dodaje jedno lub dwa jak są małe.Wszystko mieszam.Trzyma się i kroi dobrze.

  • Przez ile czasu moze stać w chlebaku ? Bo caly taki chlebek to ok 12 kromek czyli 6 porcji a ze ja sama w domu go jem stąd pytanie :) wyszedł super wszystko według przepisu mniam :)

Recent Posts

Poznaj 12 najlepszych tureckich potraw, które pokochasz od pierwszego kęsa!

Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…

2 dni ago

Tajemnicze smaki Tajlandii — odkryj 8 przepisów, które podbiją Twoje serce!

Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…

4 dni ago

Nie uwierzysz, jak różnorodne mogą być dania z kaszą gryczaną – odkryj 10 bestsellerów!

Czy szukasz nowych, kreatywnych sposobów na wykorzystanie kaszy gryczanej w swojej kuchni? Oto dziesięć wyjątkowych…

5 dni ago

Karkówka jak z restauracji? Poznaj 10 profesjonalnych sposobów na jej przygotowanie!

Szukasz inspiracji, jak wydobyć pełnię smaku z karkówki? Oto dziesięć niezawodnych przepisów, które odkryją przed…

6 dni ago

Dlaczego wszyscy oszaleli na punkcie tych 6 dipów? Odkryj ich sekrety!

Zanurz się w świecie kremowych dipów, które dodają smaku i głębi każdemu posiłkowi. W naszym…

6 dni ago

7 błyskawicznych deserów, które nie zrujnują Twojej diety! Sprawdź nasze sekrety!

Czy wiesz, że można cieszyć się słodkościami bez wyrzutów sumienia? Oto siedem przepisów na szybkie,…

7 dni ago