Delikatny niesamowicie smaczny, nie zwiera mąki oraz drożdży nie jest na zakwasie. Robi się go bardzo szybko i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.
Składniki:
* 1 szklanka słonecznika
* 1 szklanka siemienia lnianego
* 1, 5 szklanki płatków owsianych
* 10 łyżek mielonego lnu (można kupić gotowy sklepie lub bardzo dokładnie zmielić siemię lniane)
* 1 łyżka soli (wg uznania i upodobań)
* 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego
* 1, 5 szklanki letniej wody
* orzechy, migdały, pestki z dyni.
Wykonanie:
1. Mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy do nich wodę, olej i mieszamy. Odstawiamy na godzinę do wchłonięcia.
2.Z masy formujemy bochenek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni na 4h . Po wystygnięciu można delektować się własnym wyrobem. Ps. Chleb na bazie nasion, orzechów lub pestek, które zawierają podwyższoną zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 należy suszyć na słońcu lub piec w minimalnej temperaturze w piekarniku.
Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…
Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…
Czy szukasz nowych, kreatywnych sposobów na wykorzystanie kaszy gryczanej w swojej kuchni? Oto dziesięć wyjątkowych…
Szukasz inspiracji, jak wydobyć pełnię smaku z karkówki? Oto dziesięć niezawodnych przepisów, które odkryją przed…
Zanurz się w świecie kremowych dipów, które dodają smaku i głębi każdemu posiłkowi. W naszym…
Czy wiesz, że można cieszyć się słodkościami bez wyrzutów sumienia? Oto siedem przepisów na szybkie,…
View Comments
Zrobiłem wszystko według przepisu, niestety chleb się rozpada, nie ma możliwości żeby ukroić kromkę...Co zrobiłem źle?
Ja dodałam pół szklanki więcej wody niż w przepisie i płatki owsiane górskie (najmniej przetworzone)- wyszedł idealny. Ominełam natomiast orzechy, a dodałam jedynie pestki dyni i czarnuszkę, troche nasion chia.
A gdyby dodac jajko?...
Ja znam tę wersje z jajkiem, więc dodaje jedno lub dwa jak są małe.Wszystko mieszam.Trzyma się i kroi dobrze.
Czy można czymś innym zastąpić olej kokosowy?
Przez ile czasu moze stać w chlebaku ? Bo caly taki chlebek to ok 12 kromek czyli 6 porcji a ze ja sama w domu go jem stąd pytanie :) wyszedł super wszystko według przepisu mniam :)
Suszyc na sloncu?? Czyli zamiast pieczenia?