8 ziół, które możesz uprawiać w swojej kuchni.

Marzeniem osób, które lubią gotować i tworzyć różne dania w kuchni jest posiadanie wszystkich niezbędnych składników pod ręką. Aby podkreślić smak dań i nadać im niepowtarzalny aromat, najważniejsze są przyprawy i zioła.

Już teraz możesz wyhodować i dbać o nie samodzielnie w twojej kuchni. Przedstawiamy 8 ziół i przypraw, które możesz uprawiać w swojej kuchni i mieć je zawszę w zasięgu ręki.

Kolendra

Najlepsza do uprawy tego zioła jest gleba o lekko naturalnej kwasowości. Nasiona trzeba siać w doniczce w rzędach i regularnie podlewać. Po kilku tygodnia można dostrzec pierwsze plony.

Koper

Przy hodowli tej rośliny bardzo ważne jest, aby nie wystawiać jej na bezpośrednie działanie słońca. Natomiast ważne jest, aby regularnie go podlewać, zaleca się również, aby dodawać do gleby specjalny nawóz mineralny, średnio dwa razy w miesiącu.

Pietruszka

Przed sadzeniem najlepiej umieścić nasiona pietruszki w pojemniku z wodą na cały dzień. Po wysiewie należy pogłębić nasiona na mniej więcej 0, 5 cm w głąb gleby, następnie przykryć dodatkową warstwą ziemi. Umieścić doniczkę z sadzonką w ciemnym miejscu i podlewać, co drugi dzień. Gdy pojawią się pierwsze listki, postawić doniczkę na parapecie blisko światła.

Rozmaryn

Siać go najlepiej na wilgotną glebę w małych doniczkach, a nasionka umieścić na ok. 15 cm w głąb gleby. Nasiona kiełkują około miesiąca. Ważne jest, aby utrzymywać wysoką wilgotność podłoża i zapewnić trochę świeżego powietrza.

Biała szałwia

Tak jak w przypadku rozmarynu, szałwia powinna być siana na wilgotną glebę. Na początku wystarczy zasiać ją w plastikowym kubeczku, jednak, kiedy roślina dojrzeje należy przesadzić ją do większej doniczki, mniej więcej o pojemności 1, 5 litra.=

Tymianek

Należy posiać go w małej doniczce. Rozpylić wodę tak, aby zwilżyć glebę w umiarkowanym stopniu, zasiać kilka nasion i przysypać 1 centymetrową warstwą ziemi. Zanim pojawi się pierwsza sadzonka, obserwować żeby ziemia nie wyschła. W przeciwieństwie do kolendry, tymianek potrzebuję umiarkowanego podlewania.

Melisa

 Powinna być sadzona w rzędzie na głębokość 12-15 centymetrów. Melisa powinna być podlewana trzy razy w tygodniu. Jeśli chcemy, aby miała więcej liści, nie możemy pozwolić, aby zakwitła. Kiedy pojawi się pierwszy kwiat należy go obciąć, to pomoże rozgałęzić roślinę na boki.

Oregano

Jest mało wymagającym ziołem, jeśli chodzi o glebę do uprawy, jednak potrzebuję dużo światła słonecznego. Więc lepiej umieścić doniczkę w nasłonecznionym miejscu. Nasiona wysiać na glebę i pogłębić je na ok. 0, 5 centymetra w głąb. Oregano wymaga częstego podlewania w początkowym stadium nawet do 4 razy dziennie. Dojrzałą roślinę należy podlewać, co drugi dzień.

 

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

Recent Posts

Poznaj 12 najlepszych tureckich potraw, które pokochasz od pierwszego kęsa!

Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…

10 godzin ago

Tajemnicze smaki Tajlandii — odkryj 8 przepisów, które podbiją Twoje serce!

Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…

3 dni ago

Nie uwierzysz, jak różnorodne mogą być dania z kaszą gryczaną – odkryj 10 bestsellerów!

Czy szukasz nowych, kreatywnych sposobów na wykorzystanie kaszy gryczanej w swojej kuchni? Oto dziesięć wyjątkowych…

4 dni ago

Karkówka jak z restauracji? Poznaj 10 profesjonalnych sposobów na jej przygotowanie!

Szukasz inspiracji, jak wydobyć pełnię smaku z karkówki? Oto dziesięć niezawodnych przepisów, które odkryją przed…

4 dni ago

Dlaczego wszyscy oszaleli na punkcie tych 6 dipów? Odkryj ich sekrety!

Zanurz się w świecie kremowych dipów, które dodają smaku i głębi każdemu posiłkowi. W naszym…

5 dni ago

7 błyskawicznych deserów, które nie zrujnują Twojej diety! Sprawdź nasze sekrety!

Czy wiesz, że można cieszyć się słodkościami bez wyrzutów sumienia? Oto siedem przepisów na szybkie,…

5 dni ago