Marzeniem osób, które lubią gotować i tworzyć różne dania w kuchni jest posiadanie wszystkich niezbędnych składników pod ręką. Aby podkreślić smak dań i nadać im niepowtarzalny aromat, najważniejsze są przyprawy i zioła.
Już teraz możesz wyhodować i dbać o nie samodzielnie w twojej kuchni. Przedstawiamy 8 ziół i przypraw, które możesz uprawiać w swojej kuchni i mieć je zawszę w zasięgu ręki.
Najlepsza do uprawy tego zioła jest gleba o lekko naturalnej kwasowości. Nasiona trzeba siać w doniczce w rzędach i regularnie podlewać. Po kilku tygodnia można dostrzec pierwsze plony.
Przy hodowli tej rośliny bardzo ważne jest, aby nie wystawiać jej na bezpośrednie działanie słońca. Natomiast ważne jest, aby regularnie go podlewać, zaleca się również, aby dodawać do gleby specjalny nawóz mineralny, średnio dwa razy w miesiącu.
Przed sadzeniem najlepiej umieścić nasiona pietruszki w pojemniku z wodą na cały dzień. Po wysiewie należy pogłębić nasiona na mniej więcej 0, 5 cm w głąb gleby, następnie przykryć dodatkową warstwą ziemi. Umieścić doniczkę z sadzonką w ciemnym miejscu i podlewać, co drugi dzień. Gdy pojawią się pierwsze listki, postawić doniczkę na parapecie blisko światła.
Siać go najlepiej na wilgotną glebę w małych doniczkach, a nasionka umieścić na ok. 15 cm w głąb gleby. Nasiona kiełkują około miesiąca. Ważne jest, aby utrzymywać wysoką wilgotność podłoża i zapewnić trochę świeżego powietrza.
Tak jak w przypadku rozmarynu, szałwia powinna być siana na wilgotną glebę. Na początku wystarczy zasiać ją w plastikowym kubeczku, jednak, kiedy roślina dojrzeje należy przesadzić ją do większej doniczki, mniej więcej o pojemności 1, 5 litra.=
Należy posiać go w małej doniczce. Rozpylić wodę tak, aby zwilżyć glebę w umiarkowanym stopniu, zasiać kilka nasion i przysypać 1 centymetrową warstwą ziemi. Zanim pojawi się pierwsza sadzonka, obserwować żeby ziemia nie wyschła. W przeciwieństwie do kolendry, tymianek potrzebuję umiarkowanego podlewania.
Powinna być sadzona w rzędzie na głębokość 12-15 centymetrów. Melisa powinna być podlewana trzy razy w tygodniu. Jeśli chcemy, aby miała więcej liści, nie możemy pozwolić, aby zakwitła. Kiedy pojawi się pierwszy kwiat należy go obciąć, to pomoże rozgałęzić roślinę na boki.
Jest mało wymagającym ziołem, jeśli chodzi o glebę do uprawy, jednak potrzebuję dużo światła słonecznego. Więc lepiej umieścić doniczkę w nasłonecznionym miejscu. Nasiona wysiać na glebę i pogłębić je na ok. 0, 5 centymetra w głąb. Oregano wymaga częstego podlewania w początkowym stadium nawet do 4 razy dziennie. Dojrzałą roślinę należy podlewać, co drugi dzień.
Poranki mogą być prawdziwą kulinarną przygodą, jeśli zdecydujemy się na coś więcej niż zwykłe kanapki.…
Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
View Comments
szałwia <3 kolendra <3
Rzeczywiście to bardzo fajne miejsce w sieci :D