8 ziół, które możesz uprawiać w swojej kuchni.

Marzeniem osób, które lubią gotować i tworzyć różne dania w kuchni jest posiadanie wszystkich niezbędnych składników pod ręką. Aby podkreślić smak dań i nadać im niepowtarzalny aromat, najważniejsze są przyprawy i zioła.

Już teraz możesz wyhodować i dbać o nie samodzielnie w twojej kuchni. Przedstawiamy 8 ziół i przypraw, które możesz uprawiać w swojej kuchni i mieć je zawszę w zasięgu ręki.

Kolendra

Najlepsza do uprawy tego zioła jest gleba o lekko naturalnej kwasowości. Nasiona trzeba siać w doniczce w rzędach i regularnie podlewać. Po kilku tygodnia można dostrzec pierwsze plony.

Koper

Przy hodowli tej rośliny bardzo ważne jest, aby nie wystawiać jej na bezpośrednie działanie słońca. Natomiast ważne jest, aby regularnie go podlewać, zaleca się również, aby dodawać do gleby specjalny nawóz mineralny, średnio dwa razy w miesiącu.

Pietruszka

Przed sadzeniem najlepiej umieścić nasiona pietruszki w pojemniku z wodą na cały dzień. Po wysiewie należy pogłębić nasiona na mniej więcej 0, 5 cm w głąb gleby, następnie przykryć dodatkową warstwą ziemi. Umieścić doniczkę z sadzonką w ciemnym miejscu i podlewać, co drugi dzień. Gdy pojawią się pierwsze listki, postawić doniczkę na parapecie blisko światła.

Rozmaryn

Siać go najlepiej na wilgotną glebę w małych doniczkach, a nasionka umieścić na ok. 15 cm w głąb gleby. Nasiona kiełkują około miesiąca. Ważne jest, aby utrzymywać wysoką wilgotność podłoża i zapewnić trochę świeżego powietrza.

Biała szałwia

Tak jak w przypadku rozmarynu, szałwia powinna być siana na wilgotną glebę. Na początku wystarczy zasiać ją w plastikowym kubeczku, jednak, kiedy roślina dojrzeje należy przesadzić ją do większej doniczki, mniej więcej o pojemności 1, 5 litra.=

Tymianek

Należy posiać go w małej doniczce. Rozpylić wodę tak, aby zwilżyć glebę w umiarkowanym stopniu, zasiać kilka nasion i przysypać 1 centymetrową warstwą ziemi. Zanim pojawi się pierwsza sadzonka, obserwować żeby ziemia nie wyschła. W przeciwieństwie do kolendry, tymianek potrzebuję umiarkowanego podlewania.

Melisa

 Powinna być sadzona w rzędzie na głębokość 12-15 centymetrów. Melisa powinna być podlewana trzy razy w tygodniu. Jeśli chcemy, aby miała więcej liści, nie możemy pozwolić, aby zakwitła. Kiedy pojawi się pierwszy kwiat należy go obciąć, to pomoże rozgałęzić roślinę na boki.

Oregano

Jest mało wymagającym ziołem, jeśli chodzi o glebę do uprawy, jednak potrzebuję dużo światła słonecznego. Więc lepiej umieścić doniczkę w nasłonecznionym miejscu. Nasiona wysiać na glebę i pogłębić je na ok. 0, 5 centymetra w głąb. Oregano wymaga częstego podlewania w początkowym stadium nawet do 4 razy dziennie. Dojrzałą roślinę należy podlewać, co drugi dzień.

 

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

Recent Posts

Oto jak wygląda śniadanie idealne – 6 przepisów do wypróbowania!

Poranki mogą być prawdziwą kulinarną przygodą, jeśli zdecydujemy się na coś więcej niż zwykłe kanapki.…

7 godzin ago

Odkryj naleśniki na nowo – te przepisy to hit!

Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…

10 godzin ago

Spróbuj tych deserów i nigdy nie wrócisz do kupnych słodyczy!

Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…

1 dzień ago

Śniadaniowy raj: 10 pomysłów na wyjątkowy start dnia

Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…

7 dni ago

10 kolacji, które musisz wypróbować dziś wieczorem!

Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…

7 dni ago

Nie przegap tych genialnych przepisów na obiad!

Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…

1 tydzień ago