Moc przeciwzapalna i lecznicza – Boswellia Serrata odnawia kolana i stawy!

Boswellia serrata – wszystko o kadzidłowcu

Żywice drzew to naturalny „opatrunek” na rany, wydzielany w przypadku zranienia kory drzewa.

Tak naprawdę wszystkie gatunki drzew wydzielają ją w postaci bardzo gęstej, lepkiej substancji o niesamowitym, balsamicznym zapachu, ale dopiero Boswellia serrata gwarantuje nieziemskie doznania zapachowe.

Stąd też jej inna nazwa to kadzidłowiec. Teraz nazwa wydaje Ci się bardziej znajoma? I słusznie! Z pewnością wiesz, czym jest i jak pachnie kadzidło. 

Co to jest Boswellia serrata?

Boswellia serrata to drzewo z gatunku osoczynowatych, rosnące głównie w Indiach. Rośnie ono w suchych lasach liściastych i jest odporne na działanie wysokich temperatur oraz na suszę.

Wyciekająca z niego na skutek skaleczeń kory żywica ma żółtobrunatny kolor i po zastygnięciu zyskuje postać brązowych, żółtych lub pomarańczowych kamyczków. Nazywa się je olibanum, czyli kadzidłem. Olibanum można wykorzystywać po rozpuszczeniu jako składnik maści, kremów i innych specyfików.

Główną zaletą kadzidła jest jednak nawet kilkuprocentowe wysycenie olejkami eterycznymi o bardzo intensywnym, balsamicznym zapachu. Podczas ogrzewania w kadzielnicy uzyskuje się bardzo silny zapach kadzidła – wielu znany głównie z katolickich obrzędów, podczas których spalane jest kadzidło. 

Boswellia serrata w ajurwedzie

Ajurweda to starohinduska sztuka zachowania zdrowia oraz leczenia. Co ciekawe, nie funkcjonuje ona tylko jako medycyna alternatywna – w 1979 roku została uznana przez WHO za koncepcję terapii i zdrowia.

Podstawowym założeniem ajurwedy jest fakt, że cały świat, w tym również człowiek, jest jedną wielką energią. Osłabienie, choroby, brak odporności, a co za tym idzie, również brak szczęścia – wszystko to jest według ajurwedy naturalną konsekwencją niszczenia swojej wspaniałej, pierwotnej energii. Robimy to nieświadomie przez złą dietę, zły tryb życia i niewłaściwe wybory. 

W ajurwedzie wykorzystuje się olibanum w celach leczniczych, ale również jako dodatek do zapachowych świec używanych do relaksacji i medytacji. W Indiach kadzidłowiec jest uważany za niemal święte drzewo.

Uważa się, że proces spalania kadzidła ma moc odganiania złych duchów i przyciągania dobra oraz dobrej energii. 

Jak dawniej wykorzystywano kadzidłowiec?

Kadzidło jest wielokrotnie wspominane w Biblii, jako niezwykle cenna, droższa od złota substancja, którą jeden z mędrców podarował Jezusowi Chrystusowi przy narodzinach. W starożytności kadzidło stosowano w kulcie religijnym, zarówno prywatnym i publicznym, jak również w kulcie cesarza.

W Starym Testamencie kadzidło było symbolem modlitwy. Używano także kadzidła jako substancji uspokajającej, a nawet swego rodzaju oszałamiającej, na przykład u osób skazanych na śmierć. Odrobinę kadzidła podawano razem z winem skazańcowi, aby nieco stępić jego zmysły, uspokoić i tym samym łatwiej wykonać na nim egzekucję.

Jakie związki chemiczne znajdują się w kadzidłowcu?

Podczas spalania kadzidła wydzielają się szkodliwe substancje – na przykład benzen, a także węglowodory poliaromatyczne. Tym samym zaleca się oszczędne stosowanie olibanum w tej postaci.

Dobrym pomysłem jest natomiast używanie ekstraktu z tej rośliny w postaci rozgrzewającej końskiej maści – dawniej stosowanej do leczenia mięśni i stawów ciężko pracujących zwierząt, a dziś docenianej jako specyfik dla ludzi. 

Boswellia serrata jest pełna ciekawych związków chemicznych:

  • Kwasy bosweliowe. W ekstrakcie z kadzidłowca można znaleźć nawet 20-65% tych kwasów. Mają one bardzo silne działanie przeciwzapalne.
  • Olejki eteryczne
  • Polisacharydy

Jak współcześnie wykorzystuje się kadzidłowiec?

Ze względu na szeroki zakres właściwości prozdrowotnych, można stosować ekstrakty z Boswellia serrata zewnętrznie i wewnętrznie:

  • Jako kadzidło
  • W mydłach
  • W perfumach
  • W maściach
  • W kremach, balsamach
  • Jako nalewka
  • W postaci kapsułek
  • W postaci mielonej do spożycia bezpośredniego

Jak działa Boswellia serrata?

To ekstrakt roślinny o bardzo szerokim zastosowaniu, który jest dodatkowo bardzo bezpieczny. Z uwagi na brak niezbędnych badań, nie zaleca się jednak spożywania go kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Kadzidłowiec ma bardzo wiele zalet, ale najlepiej poznane są jego właściwości przeciwzapalne. Poprawia ukrwienie stawów, chroni chrząstki stawowe przed szkodliwym działaniem niektórych enzymów, zmniejsza obrzęki i łagodzi bóle reumatyczne.

Wyciągi z kadzidłowca polecane są jako terapia wspomagająca w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów w szczególności tym osobom, które źle reagują na niesteroidowe leki przeciwzapalne i aspirynę z uwagi na dolegliwości układu pokarmowego. Oprócz tego Boswellia serrata działa również:

– antybakteryjne 

– wspomagająco na trawienie

– antynowotworowo

– poprawia stan cery, dodaje jej blasku i pomaga w usuwaniu niedoskonałości

– uspokajająco, łagodząco na zmysły

– antydepresyjnie

– łagodząco na objawy astmy

– może wpłynąć na łagodzenie obrzęków mózgu, sprzyjając procesowi leczenia osób chorych na nowotwory mózgu

Przeciwwskazania do stosowania Boswellia serrata

Nie zaleca się częstego stosowania kadzideł w postaci spalanej, z uwagi na szkodliwość dymów.

Oprócz tego jak każdy inny produkt może wywołać reakcje alergiczne – dlatego kadzidłowiec nie powinien być stosowany u osób podatnych na alergie skórne czy pokarmowe.

Nie należy go również podawać równocześnie z ibuprofenem czy aspiryną, ponieważ wchodzi w interakcje z tymi lekami. 

Boswellia serrata to żywica kadzidłowca, która wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Warto stosować ją jako suplement diety lub element domowej apteczki – na różne dolegliwości stawów, mięśni czy skóry. Oprócz walorów prozdrowotnych wykazuje też niezwykłe właściwości zapachowe, które mogą stać się częścią aromaterapii. 

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Wspaniałe Smaki na Twoim Talerzu: 10 Najlepszych Przepisów na Łososia!

Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że ​​można go przyrządzać na…

3 dni ago

Śniadania, które pokochasz od pierwszego kęsa – przepisy na zdrowy start dnia!

Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…

3 dni ago

Majóweczka się zbliża! Przegląd kaloryczności grillowych hitów – co możesz jeść bez wyrzutów sumienia?

Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…

3 dni ago

Odkryj sekrety greckich szefów kuchni z tymi 10 niesamowitymi przepisami!

Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…

4 dni ago

Poznaj 12 najlepszych tureckich potraw, które pokochasz od pierwszego kęsa!

Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…

6 dni ago

Tajemnicze smaki Tajlandii — odkryj 8 przepisów, które podbiją Twoje serce!

Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…

1 tydzień ago