Nie jest to może najlepsza dla szparagów reklama, ale niektóre osoby odnotowują, że te smaczne i poniekąd ekskluzywne warzywa powodują dziwny zapach uryny. Czym może to być spowodowane i czy dla każdej osoby szparagi będą miały tak nieprzyjemne skojarzenie?
Szparagi są byliną z rodziny szparagowatych, której częścią jadalną są młode pędy o charakterystycznym wydłużonym kształcie i łuskowatej główce. W sprzedaży dostępne są wersje białe i zielone, różniące się od siebie sposobem uprawy.
Zielone szparagi rosną na powierzchni, a białe pod powierzchnią gruntu. Jest warzywem bardzo smacznym i lekkostrawnym, chętnie podawanym pod przykryciem z beszamelu, na przykład w formie zapiekanki.
Zawiera wiele ciekawych związków, na przykład asparaginę obniżająca ciśnienie, a także duże ilości kwasu foliowego czy przeciwutleniaczy.
To niejedyne wartościowe składniki aktywne biologicznie w szparagach – zdecydowanie powinny więc częściej gościć na naszych stołach. W literaturze pięknej zwykle traktowane są jako afrodyzjak, a w medycynie ludowej jako dobry środek wspomagający trawienie i ułatwiający wydalanie moczu.
Szparagi są wyjątkowe pod względem składu również dlatego, że zawierają kwas szparagowy. To związek, który nie występuje w żadnej innej roślinie. To spowodowało, że badacze, którzy analizowali charakterystyczny zapach moczu po szparagach wskazali jako głównego winowajcę kwas szparagowy.
W 1975 roku pewien kalifornijski uczony z dziedziny chemii R.H. White odkrył, że w moczu osób, które zjadły szparagi znajdują się dwa zasadnicze związki, które mogą być przyczyną tej woni moczu. Są to: asparagina oraz S-metylmetionina. Te aminokwasy w ludzkim organizmie przekształcają się w metanotiol oraz siarczan dimetylu – silnie siarkowe związki. Im młodsze szparagi, tym większa jest ich zawartość.
Bezpośrednio nad cieczami znajduje się „przestrzeń gazowa”, czyli miejsce, w którym kumuluje się największa ilość lotnych związków uwalniających się z danej cieczy.
Oprócz metanotiolu oraz siarczanu dimetylu w moczu wykryto również dimetylosulfotlenek oraz dimetylosulfon, które nadają moczowi po szparagach charakterystycznego słodkawego zapachu.
Do analizy wolnej gazowej przestrzeni lekkich lotnych związków wykorzystano chromatografię gazową ze spektometrią mas – popularnie stosowaną metodę laboratoryjną. Pozwoliła ona stwierdzić obecność lotnych związków siarkowych w moczu, powstających pod wpływem metabolizowania się kwasu szparagowego.
Niektóre osoby po zjedzeniu zupy szparagowej lub zapiekanki mogą poczuć się dziwnie, gdy w toalecie zaobserwują niecodzienny zapach moczu. Jednak okazuje się, że takich osób wcale nie jest zbyt wiele!
W badaniach odkryto, że nawet do 50% Amerykanów nie czuje tego zapachu, natomiast w Chinach i Izraelu niemal każdy go czuje. A czy każdy wytwarza ten zapach? Szacuje się, że zaledwie 43% osób jest w stanie produkować w swoich organizmach „mocz szparagowy”.
Te, które go produkują, prawdopodobnie mają to zakodowane w genach – jeden z genów koduje zarówno sposób metabolizmu szparagów wpływający na dziwny zapach. Również za możliwość wyczuwania zapachu szparagów w moczu odpowiedzialny może być gen – wyostrzający zmysł węchu.
Jeśli więc po zjedzeniu szparagów zaniepokoi Cię dotąd normalny zapach moczu, nie obawiaj się, to nie jest żadna infekcja ani problem z metabolizmem. Po prostu należysz do grupy bardzo wyjątkowo naznaczonych tym genem osób!
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…