Dodanie większej ilości białka do diety może zwiększyć uczucie sytości, zmniejszyć spożycie następnego posiłku i pomóc w utracie tłuszczu https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15466943
Na przykład badanie utraty wagi porównało dwa śniadania identyczne pod względem kalorii: jedno składające się z jaj , drugie z bułeczek. Uczestnicy, którzy jedli na śniadanie jajecznice, stracili o 65% więcej wagi i 16% więcej tkanki tłuszczowej w ciągu ośmiotygodniowego okresu stosowania systemu żywienia https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2755181/
Ponadto, optymalne spożycie białka może pomóc w zapobieganiu utracie mięśni, gdy dzienne kalorie są redukowane w celu zmniejszenia masy ciała https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23107521
Dostarczenie białka w ilości około 20–30% całkowitego spożycia kalorii (TDEE) lub (1,0–1,5 g / kg beztłuszczowej masy ciała ) wydaje się wystarczające do zapewnienia korzyści https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23107521
Uzyskanie wystarczającej ilości białka w diecie może pomóc w utracie wagi, częściowo poprzez zmniejszenie apetytu.
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…