Dodanie większej ilości białka do diety może zwiększyć uczucie sytości, zmniejszyć spożycie następnego posiłku i pomóc w utracie tłuszczu https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15466943
Na przykład badanie utraty wagi porównało dwa śniadania identyczne pod względem kalorii: jedno składające się z jaj , drugie z bułeczek. Uczestnicy, którzy jedli na śniadanie jajecznice, stracili o 65% więcej wagi i 16% więcej tkanki tłuszczowej w ciągu ośmiotygodniowego okresu stosowania systemu żywienia https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2755181/
Ponadto, optymalne spożycie białka może pomóc w zapobieganiu utracie mięśni, gdy dzienne kalorie są redukowane w celu zmniejszenia masy ciała https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23107521
Dostarczenie białka w ilości około 20–30% całkowitego spożycia kalorii (TDEE) lub (1,0–1,5 g / kg beztłuszczowej masy ciała ) wydaje się wystarczające do zapewnienia korzyści https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23107521
Uzyskanie wystarczającej ilości białka w diecie może pomóc w utracie wagi, częściowo poprzez zmniejszenie apetytu.
Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…
Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…
Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…
Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…
Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…
Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…