Dodanie większej ilości białka do diety może zwiększyć uczucie sytości, zmniejszyć spożycie następnego posiłku i pomóc w utracie tłuszczu https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15466943
Na przykład badanie utraty wagi porównało dwa śniadania identyczne pod względem kalorii: jedno składające się z jaj , drugie z bułeczek. Uczestnicy, którzy jedli na śniadanie jajecznice, stracili o 65% więcej wagi i 16% więcej tkanki tłuszczowej w ciągu ośmiotygodniowego okresu stosowania systemu żywienia https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2755181/
Ponadto, optymalne spożycie białka może pomóc w zapobieganiu utracie mięśni, gdy dzienne kalorie są redukowane w celu zmniejszenia masy ciała https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23107521
Dostarczenie białka w ilości około 20–30% całkowitego spożycia kalorii (TDEE) lub (1,0–1,5 g / kg beztłuszczowej masy ciała ) wydaje się wystarczające do zapewnienia korzyści https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23107521
Uzyskanie wystarczającej ilości białka w diecie może pomóc w utracie wagi, częściowo poprzez zmniejszenie apetytu.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…