Dodanie większej ilości białka do diety może zwiększyć uczucie sytości, zmniejszyć spożycie następnego posiłku i pomóc w utracie tłuszczu https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15466943
Na przykład badanie utraty wagi porównało dwa śniadania identyczne pod względem kalorii: jedno składające się z jaj , drugie z bułeczek. Uczestnicy, którzy jedli na śniadanie jajecznice, stracili o 65% więcej wagi i 16% więcej tkanki tłuszczowej w ciągu ośmiotygodniowego okresu stosowania systemu żywienia https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2755181/
Ponadto, optymalne spożycie białka może pomóc w zapobieganiu utracie mięśni, gdy dzienne kalorie są redukowane w celu zmniejszenia masy ciała https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23107521
Dostarczenie białka w ilości około 20–30% całkowitego spożycia kalorii (TDEE) lub (1,0–1,5 g / kg beztłuszczowej masy ciała ) wydaje się wystarczające do zapewnienia korzyści https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23107521
Uzyskanie wystarczającej ilości białka w diecie może pomóc w utracie wagi, częściowo poprzez zmniejszenie apetytu.
Poranki mogą być prawdziwą kulinarną przygodą, jeśli zdecydujemy się na coś więcej niż zwykłe kanapki.…
Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…