Categories: Odżywianie

Krwista plamka w jajku – czy można to jeść?

Użytkowników online: 43

Kurze jaja to jeden z najbardziej powszechnych produktów spożywczych, który znajdziemy w każdym domu, a trudno spotkać kogoś, kto by ich nie lubił. Nic dziwnego – jaja są pożywne, delikatne w smaku i bardzo „plastyczne” kulinarnie, bo można je zajadać na wiele różnych sposobów. Z pewnością każdy kojarzy czerwone krwiste plamki wewnątrz jajka, które wypływają podczas rozbijania skorupki. Czy ta zmiana jest niebezpieczna dla naszego zdrowia? Czy dyskwalifikuje jajko do sprzedaży?

Jajeczne wątpliwości

Jajka są w ogóle kontrowersyjnym tematem, bo ich właściwą jakość można ocenić dopiero po rozbiciu skorupki. Czasem brzydkie, obklejone brudem jajo o nierównej powierzchni może skrywać w sobie piękne, ciemne i duże żółtko – skarbnicę wartości odżywczych.

Innym razem jajo o pięknej, delikatnej i gładkiej skorupce okazuje się zbukiem, który wbity na patelnię zmusza nas do wyrzucenia całej jej zawartości.

A co z tymi krwistymi plamkami?

Otóż, z towaroznawczego punktu widzenia nie dyskwalifikują one jajka do sprzedaży. Nie mają związku z brakiem świeżości jajka. Tak naprawdę to trudno jest je nawet stwierdzić przed sprzedażą, bo przez skorupkę nie widać, czy jajko zawiera taki skrzep, czy nie.

Jajeczne wątpliwości budzi w nas powszechne przekonanie, że ta brązowo-czerwona plamka to tak naprawdę zarodek. Malutki kurczaczek, który miałby szansę rozwinąć się w piękne żółte i puchate kurczątko, gdyby tylko jajo nie zostało brutalnie oderwane od mamy i mogło zostać wysiedziane odpowiednio długo. To absolutna bzdura.

Nie może to być zarodek, z jednej prostej przyczyny – kury do składania jaj nie potrzebują nawet stać obok koguta. Będą je znosiły bez względu na to, czy zostaną zapłodnione, czy też nie. W przypadku wolno żyjących kur na babcinym podwórku taki zarodek teoretycznie może się przytrafić, jednak byłby na tyle niewidoczny, że nawet byśmy go nie zarejestrowali w jajecznicy.

Skoro nie zarodek, to co?

Jeśli Twoje sumienie zostało uspokojone i wiesz już, że wcinając jajecznicę z ciemną plamką nie pozbawiasz życia kurzego płodu, to pewnie nurtuje Cię pytanie – czym są w takim razie te plamki. Otóż, na powierzchni żółtek jaja czasem można spotkać fragmenty skrzepniętej kurzej krwi. Skąd ona się bierze w jajku? Jest to wynik pękania drobnych naczyń krwionośnych w jajniku lub jajowodzie kury.

Gdy taką plamkę można znaleźć w bliskiej odległości od żółtka, do krwawienia doszło prawdopodobnie wtedy, gdy komórka jajowa została uwolniona z pęcherzyka, wypełnionego specjalnym płynem oraz naczyniami krwionośnymi. Jajo u kury formuje się wewnątrz jajnika, a następnie wraz z przechodzeniem przez kolejne odcinki jajowodu kształtuje się i przybiera właściwych sobie cech. Dopiero na samym końcu formuje ono skorupkę, więc czerwony skrzep zostaje zamknięty w skorupce jaja, i tak stworzone jajko wychodzi na świat.

Powstawanie czerwonych plamek w jajku jest dość rzadkie, i wynosi około 1% wszystkich znoszonych jaj. Może być efektem gorszej wytrzymałości ścian naczyń krwionośnych kury, na przykład w przypadku jej niedożywienia i zbyt małej zawartości witaminy A i D w diecie. Może być również wynikiem stresu.

Czy można to jeść?

Jajo posiadające niewielka plamkę skrzepu krwi pochodzącego od kury, nie jest zatem niczym trującym. Jest to tylko odrobinka krwi – taka sama, jaką zjadamy w mięsie czy w kaszance. Jajka posiadające takie skrzepy nie tylko można, ale wręcz należy spożywać. Wynika to ze zwykłej moralności – wyrzucać dobrej jakości jajko tylko dlatego, że posiada niewielką skazę, byłoby zwykłym marnotrawstwem.

Jajka przeważnie spożywamy po obróbce termicznej, a zatem zjedzenie takiego skrzepu będzie w naszej potrawie całkowicie niewyczuwalne. Tak więc pod względem biologicznym i zdrowotnym – nie stanie nam się absolutnie nic, gdy zjemy takie jajko. Możemy też trafić na białawe fragmenty wewnątrz białka jaja. One z kolei są fragmentami nabłonka jajowodu, który oderwał się w trakcie przechodzenia jaja przez tę strukturę, i również nie ma przeciwskazań, aby takie jajo spożyć.

Referencje

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3145579/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18648063

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18648063

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377917/

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

10 dań z wołowiną, które MUSISZ spróbować!

Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…

56 minut ago

Każdy kocha naleśniki! Oto 10 przepisów, które musisz poznać

Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…

7 godzin ago

9 rzeczy, które zmienią się w TWOIM ciele, jeśli zaczniesz spać przed 22:00!

W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…

18 godzin ago

10 przepisów na zupy, które skradły serca milionów!

Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…

24 godziny ago

10 pomysłów na obiad, które sprawią, że nigdy więcej nie zamówisz jedzenia na wynos!

Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…

1 dzień ago

Kiszonki, Kefir i Kimchi – Sekrety Zdrowia Zawarte w Fermentacji

Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…

2 tygodnie ago