Migotanie przedsionków serca to najczęstszy przypadek arytmii. Jest niebezpieczne do tego stopnia, że może doprowadzić do udaru, a nawet śmierci. Badania opublikowane w wersji online czasopisma Heart dowodzą, że już jedzenie kilku orzechów tygodniowo może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaburzeń rytmu serca, a także ogólnie ujętej niewydolności serca. W badaniu obserwowaniu spożywali różnego rodzaju orzechy ( Laskowe, Makadamia, Nerkowce )
Już wcześniejsze badania sugerowały, że regularne spożywanie orzechów wiąże się z niższym ryzykiem choroby serca i związanej z tym śmierci, choć do końca nie wiadomo, dlaczego akurat orzechy mają tak zbawienny wpływ na serce.
Dlaczego orzechy są takie zdrowe?
Aby zgłębić szczegóły zależności pomiędzy spożywaniem orzechów a kondycją serca, naukowcy wykorzystali informacje dotyczące stylu życia i żywienia uzyskane od ponad 61 000 Szwedów w wieku 45-83 lat. Ich zdrowie układu krążenia śledzono przez 17 lat (do końca 2014 r., lub do śmierci, w zależności od tego, co nastąpiło wcześniej).
Podczas powyższego monitorowania odnotowano:
- 4983 zawałów serca, z których 917 zakończyło się zgonem
- 3160 przypadków niewydolności serca
- 7550 przypadków migotania przedsionków
- 972 przypadków zwężenia zastawki aortalnej
- 983 tętniaki aorty brzusznej
- 3782 przypadków udaru spowodowanego przez skrzep krwi (niedokrwienny) i 543 spowodowanych krwawieniem mózgu (krwotok śródmózgowy)
Jedzenie orzechów wiązało się z ogólnie lepszym zdrowiem serca, ale gdy uwzględniono wpływ znanych czynników ryzyka, w tym styl życia, ogólną dietę, cukrzycę i historię rodzinną, pojawiło się powiązanie typowo z migotaniem przedsionków i niewydolnością serca.
Im więcej orzechów było włączonych do diety, tym rzadziej występowało migotanie przedsionków. Spadek ten wyglądał następująco:
- 3% – orzechy jedzone jeden do trzech razy w miesiącu
- 12 % – orzechy jedzone raz lub dwa razy w tygodniu
- 18 % – orzechy jedzone trzy lub więcej razy w tygodniu.
Jest to badanie obserwacyjne i jako takie nie może ustalić związku przyczynowego. Jednak duży rozmiar badań znacznie podnosi jego wiarygodność.
Naukowcy mówią: „Jedzenie orzechów niewątpliwie zmniejsza ryzyko wystąpienia migotania przedsionków i prawdopodobnie niewydolności serca” Dodatkowo sugerują oni, że warto wprowadzić do diety orzechy, w celu utrzymania ogólnego zdrowia serca.
z badań, które przeprowadził Dr, Penny Kris Eterton, profesor żywienia na Penn State University w Pensylwanii dowodzą, iż spożywanie garści orzechów dziennie może uchronić nas od chorób serca. Jeśli będziemy czynić to regularnie, możemy uniknąć wszelkiego rodzaju chorób układu sercowo – naczyniowego.
Odnotowano również, iż bezpośrednio 4 godziny po zjedzeniu orzechów lub oleju z orzechów polepsza się elastyczności naczyń krwionośnych, które z kolei prowadzą do poprawy krążenia.
Orzechy przynoszą również inne korzyści dla zdrowia:
– Mają zastosowanie bakteriobójcze (orzechy działają na paciorkowce, bakterie duru brzusznego, gronkowce, czerwonkę).
– Ponadto wykazują właściwości ( przeciwzapalnie, odtruwające, przeciwkrwotocznie, grzybobójczo).
– Jedzenie orzechów poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
– Profilaktycznie stosuje się ją przy cukrzycy.
– Odżywiają nerki i mózg – szczególnie polecane przy intensywnej pracy umysłowej.
badania :
- Sabaté J, Fraser GE, „Nuts: a new protective food against coronary heart disease” 1994, Current Opinion in Lididology, (Nüsse: Ein neues schützendes Lebensmittel, das vor Herz-Kreislauf-Erkrankungen schützt) [Quelle als PDF]
- Jenkins DJA et al., „Possible Benefit of Nuts in Type 2 Diabetes” The Journal of Nutrition, September 2008, (Möglicher Nutzen von Nüssen bei Typ-2-Diabetes) [Quelle als PDF]
- Jiang R et al., „Nut and peanut butter consumption and risk of type 2 diabetes in women” JAMA. 2002 Nov 27;288(20):2554-60. (Nuss- und Erdnussbutterverzehr und Typ-2-Diabetes-Risiko bei Frauen) [Quelle als PDF]
- Richman EL et al., „Fat intake after diagnosis and risk of lethal prostate cancer and all-cause mortality” JAMA Intern Med. 2013 Jul 22;173(14):1318-26. (Fettaufnahme nach Prostatakrebsdiagnose und Risiko für tödlichen Prostatakrebs und Gesamtsterblichkeit) [Quelle als PDF]
- Prisecaru VI et al., „Lectins as bioactive plant proteins: a potential in cancer treatment” 2005, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2005, 45(6):425-45. (Lektine als bioaktive Pflanzenproteine: Ein Potential in der Krebstherapie) [Quelle als PDF]
- Banel DK, Hu FB „Effects of walnut consumption on blood lipids and other cardiovascular risk factors: a meta-analysis and systematic review” Am J Clin Nutr. 2009 Jul;90(1):56-63. (Auswirkungen des Walnussverzehrs auf Blutfettwerte und andere Risikofaktoren für das Herz-Kreislauf-System: Eine Meta-Analyse und ein systematischer Review) [Quelle als PDF]
- Jenab M et al., „Association of nut and seed intake with colorectal cancer risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition.” Cancer Epidemiol Biomarkers Prev October 2004 13; 1595 (Verbindung von Nuss- und Samenverzehr mit dem Dickdarmkrebsrisiko in der prospektiven europäischen Studie über die Zusammenhänge zwischen Ernährung und Krebs) [Quelle als PDF]
- Lavedrine F et al., „Blood cholesterol and walnut consumption: a cross-sectional survey in France” Prev Med. 1999 Apr;28(4):333-9. (Blutcholesterinspiegel und Walnussverzehr: Eine Querschnittsstudie in Frankreich) [Quelle als PDF]
- Büning-Fesel M, 2000: Präventive Aspekte von Fettsäuren in der Ernährung. Wissenschaftliches Kolloquium „Barcelona Research”. AID-Verbraucherdienst 45: 614
- „Breast Cancer Risk Drops When Diet Includes Walnuts, Researchers Find” Science Daily 2011 (Forscher bestätigen: Brustkrebs-Risiko sinkt, wenn Ernährung Walnüsse enthält) [Quelle als PDF]
- „Walnuts may help lower breast cancer risk” United Press International 2011 (Walnüsse könnten Brustkrebs-Risiko reduzieren) [Quelle als PDF]
- „Breast Cancer Risk Drops When Diet Includes Walnuts, Marshall Researchers Find” Medical News Today 2011 (Forscher bestätigen: Brustkrebs-Risiko sinkt, wenn Ernährung Walnüsse enthält) [Quelle als PDF]
- Bao Y et al., „Nut consumption and risk of pancreatic cancer in women” Br J Cancer. 2013 Oct 22. (Nussverzehr und Pankreaskrebsrisiko bei Frauen) [Quelle als PDF]
- Sposnik G et al., „Homocysteine-lowering therapy and stroke risk, severity, and disability: additional findings from the HOPE 2 trial.” Stroke. 2009 Apr;40(4):1365-72. (Homozysteinsenkende Therapie und Risiko für Schlaganfall, Schweregrad und Invalidität: Zusätzliche Ergebnisse aus der HOPE 2 Studie) [Quelle als PDF]
- Brufau G et al., „Nuts: source of energy and macronutrients” Br J Nutr. 2006 Nov;96 Suppl 2:S24-8. (Nüsse: Quelle für Energie und Makronährstoffe) [Quelle als PDF]
- Farzaneh-Far R et al., „Association of Marine Omega-3 Fatty Acid Levels With Telomeric Aging in Patients With Coronary Heart Disease” JAMA. 2010 Jan 20;303(3):250-7. (Zusammenhang zwischen Omega-3-Fettsäuren-Spiegel und dem Altern der Telomere bei Patienten mit koronaren Herzkrankheiten) [Quelle als PDF]
- Dipl.-Ing. Rania Osso „Qualität und Lagerstabilität von Nüssen” 16.07.2009 (PDF)
- Lang Wu et al, “Nut consumption and risk of cancer and type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis ”, Oxford Journals, Juni 2015, (Nussverzehr und Krebsrisiko und Diabetes Typ 2: ein systematisches Review und Metaanalyse) (Studie als PDF)
- Lesen Sie mehr unter: http://www.zentrum-der-gesundheit.de/nuesse.html#ixzz4A9FXN2g
- https://heart.bmj.com/