Okazuje się, że spożywanie pokarmów najczęściej alergizujących (jaja, orzechy) podczas ciąży oraz w trakcie karmienia piersią może zmniejszyć ryzyko alergii dziecka i wzmocnić jego układ odpornościowy.
Pamiętajmy, żę to czy dziecko będzie miało alergię w późniejszym okresie życia zależy od wielu czynników :
Wpływ pokarmów alergizujących na mleko matki
Jak sugerują najnowsze badania naukowe , jedzenie alergicznych pokarmów przez matkę (zabronione gdy matka już posiada ostrą alergię na dany produkt ) w czasie ciąży może chronić dziecko przed alergiami pokarmowymi , zwłaszcza po porodzie jeśli dziecko karmione jest piersią .
Matki narażone na alergeny pokarmowe przenoszą przeciwciała na swoje potomstwo za pośrednictwem mleka matki. Ich układ odpornościowy tworzy kompleks przeciwciała i alergenu (kompleks IgG-IC), który jest przekazywany potomstwu .
Badania miały na celu wykazanie ochrony przed alergią pokarmową na mleko matki, wskazując jednocześnie na biologiczny mechanizm wywoływania tolerancji pokarmowej.
W badaniu, ciężarne myszy, które spożywały pokarmy wywołujące njczęstrzę alergię , takie jak jaja i orzeszki ziemne, przekazywały ochronne przeciwciała swojemu potomstwu za pośrednictwem mleka kobiecego . Przeciwciała powodowały, że małe myszy wytwarzały specyficzne dla alergenu komórki T immunologiczne , co powodowało, że tolerowały one alergiczne pokarmy . Odkrycia potwierdzają najnowsze wytyczne dotyczące profilaktyki alergii, które odrzucają wcześniejsze zalecenia nakłaniające matki do unikania wysoce alergizujących pokarmów podczas ciąży lub karmienia piersią.
Co do badań na ludziach różne badania wykazały różne wyniki, częściowo dlatego, że w badaniach na ludziach ciężko jest stwierdzić , kiedy matki i niemowlęta po raz pierwszy miały kontakt z określonym pokarmem . W badaniach modelu myszy można było kontrolować ekspozycję na jedzenie .
| [su_highlight background=”#ffd512″]Badanie wykazało, że mleko matki od kobiet spożywających alergenny pokarm chroniło przed alergią pokarmową, zapobiegając anafilaksji, a także wytwarzaniu immunoglobuliny E i ekspansji komórek tucznych, co jest charakterystyczną cechą reakcji alergicznej. [/su_highlight] Mleko z piersi było ochronne, nawet gdy karmiono je niepowiązanym potomstwem, które nie było narażone na alergeny pokarmowe w macicy.
W innych eksperymentach matki, które nigdy nie spożywały alergizujących pokarmów, otrzymywały specyficzne dla żywności przeciwciała od innych matek. To także chroniło ich karmione piersią potomstwo.
Ludzkie mleko z piersi, karmione myszami z humanizowanym układem odpornościowym (dostosowanym do odpowiedzi na ludzkie przeciwciała), było również ochronne, co sugeruje, że wyniki u myszy mogą być przenoszone na ludzkie niemowlęta.
Badanie ujawniło również krokowy proces tolerancji pokarmowej:
a) przeciwciała w mleku matki matki są przenoszone na potomstwo za pomocą receptora o nazwie FcRn na komórkach jelita.
b) Komórki dendrytyczne przetwarzają kompleks złożony z przeciwciał i alergenu (zwanego IgG-IC) i prezentują go na swojej powierzchni (również za pomocą FcRn)
c) To rozpoczyna produkcję komórek T regulatorowych (Treg) specyficznych dla alergenu.
d) Tregi wchodzą w interakcję z innymi komórkami odpornościowymi, aby zahamować alergię pokarmową.
Potomstwo pozostało tolerancyjne na pokarm nawet po zniknięciu przeciwciała matki z krążenia niemowląt, co sugeruje długotrwały efekt.
Badania nad tym zagadnieniem prowadzone są nadal na populacji kobiet .
Aby lepiej zrozumieć, jakie czynniki w mleku matki są ochronne, obecnie pobierane jest mleko od aktywnie karmiących piersią matek i porównywane z mlekiem od matek, których niemowlęta są w wysokim stosunku do niskiego ryzyka alergii pokarmowej .
Jeśli niemowlę ma niskie ryzyko alergii pokarmowej, naukowcy porównują próbki mleka matki przed i po jedzeniu przez matki jaj lub orzeszków ziemnych. Do rejestracji kwalifikują się matki z alergią pokarmową lub bez niej.
Wstępne wyniki badań pokazują że matki w czasie ciąży i później w czasie karmienia piersią powinny jeść każde jedzenie, aby wytworzyć przeciwciała na wszystko .
źródło :
http://jem.rupress.org/content/early/2017/11/17/jem.20171163
http://jem.rupress.org/
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…