Na początku nie daje wyraźnych objawów. Dlatego aż 26 proc. osób chorych na cukrzycę w Polsce nie wie o tym, że choruje. To niemal milion osób! Cukier we krwi warto regularnie sprawdzać.
Obowiązkowo zaleca się takie badania u każdej osoby powyżej 45. roku życia co trzy lata, a u osób w grupie ryzyka, niezależnie od wieku, raz na rok. Informacje o tym, kto znajduje się w grupie ryzyka, znajdują się w dalszej części artykułu.
14 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Cukrzycą. Dzień ten obchodzony jest od 1991 roku i przypada 14 listopada, czyli w dniu urodzin odkrywcy insuliny Fredericka Bantinga. W roku 1922 Banting i jego asystent Charles Best odkryli, że hormon – insulina wyizolowana ze zwierzęcych trzustek – może leczyć cukrzycę. Za swe odkrycie uczony otrzymał Nagrodę Nobla.
W Polsce na cukrzycę cierpi blisko 3 miliony osób, a ponad 5 milionów ma stan przedcukrzycowy. Z 3 milionów osób chorujących na cukrzycę około 85-90 proc. ma cukrzycę typu 2, która w dużej mierze rozwija się wskutek niezdrowego stylu życia.
Objawy cukrzycy typu 2:
- oddawanie zwiększonej ilości moczu,
- wzmożone pragnienie,
- zmęczenie, osłabienie
- paradontoza.
Cukrzyca początkowo nie daje wyraźnych objawów.
– Dlatego każdy dorosły powinien raz w roku oznaczyć sobie poziom glukozy, bez względu na to czy ma jakieś niepokojące objawy czy nie – podkreśla prof. Piątkiewicz.
Jaki jest prawidłowy poziom glukozy we krwi?
U zdrowej dorosłej osoby to: 70-99 mg/dl po pierwszym doustnym podaniu roztworu glukozy i < 140 mg/dl w 120. minucie po tym podaniu.
Badanie w kierunku cukrzycy należy przeprowadzić raz w ciągu 3 lat u każdej osoby powyżej 45. roku życia.
Jeśli jednak zaliczasz się do którejkolwiek z poniższych grup osób:
badanie cukru wykonuj co roku. W grupach ryzyka konieczne jest prowadzenie regularnych badań w kierunku cukrzycy, ponieważ u ponad połowy chorych nie występują znaczne objawy hiperglikemii, czyli wzmożonego pragnienia, suchej skóry, znacznego zmęczenia czy częstszego oddawania moczu i wzmożonego pragnienia.
Prof. Piątkowicz podkreśla, że nowoczesne leczenie cukrzycy polega nie tylko na utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi, ale także na zapobieganiu powikłaniom sercowo-naczyniowym.
|[su_highlight background=”#ffd512″]Podstawą zapobiegania rozwojowi choroby i przeciwdziałania jej powikłaniom jest odpowiednia dieta, zdrowy styl życia (niepalenie tytoniu) oraz regularna aktywność fizyczna.[/su_highlight] Jednak równie ważne jest: kontrola stężenia glukozy we krwi. To może być objaw stopy cukrzycowej. Cukrzyca jest chorobą, która utrudnia gojenie ran i wywołuje ich owrzodzenie. Źle leczona lub zaniedbana cukrzyca może prowadzić do niebezpiecznego wzrostu poziomu cukru we krwi, a to może uszkodzić naczynia krwionośne stopy.
Cukrzyca idzie w parze z otyłością
Szacuje się, że łącznie na świecie jest 415 milionów dorosłych osób z cukrzycą. Wśród osób chorujących w Polsce 56 proc. to kobiety. To efekt tego, że kobiety dłużej żyją, a zdecydowana większość pacjentów chorych na cukrzycę to osoby powyżej 60. roku życia.
U kobiet cukrzyca powoduje o 50 proc. większe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych niż u mężczyzn.[su_highlight background=”#ffd512″] Dzieje się tak m.in.: dlatego, że ich naczynia krwionośne są bardziej podatne na uszkodzenia będące powikłaniem cukrzycy. [/su_highlight]Co gorsze, wiele kobiet dowiaduje się, że ma cukrzycę, dopiero po przebytym zawale serca. Także w przypadku udaru, u kobiet przebiega on ciężej i powoduje większy deficyt neurologiczny.
– Duży wzrost zachorowań na cukrzycę typu 2, który obecnie obserwujemy na świecie, w dużej mierze wiąże się z tym, że jemy ponad miarę i za mało się ruszamy, dlatego przybieramy na wadze. 60 proc. chorych na cukrzycę ma nadwagę lub otyłość – podkreśla prof. Krzysztof Strojek, krajowy konsultant ds. diabetologii. – Wśród osób otyłych 20 proc. ma cukrzycę.
Wśród czynników wpływających na rozwój cukrzycy typu 2 wymienia się także uwarunkowania genetyczne.
Agnieszka Pochrzęst-Motyczyńska (zdrowie.pap.pl)
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…