Liczba „zapylających ” owadów spadła o 75 procent w ciągu ostatnich 25 lat, zgodnie z badaniami sugerującymi, że zbliżamy się do „ekologicznego Armagedonu”.
Konsekwencje dla ludzkości są ogromne, owady odgrywają zasadniczą rolę w życiu na ziemi jako zapylacze roślin oraz pożywienie większych zwierząt.
Gdy zabraknie owadów, naturalny ekosystem może się załamać !
Największe spadki liczebności pszczół zaobserwowano w rezerwatach przyrody w Niemczech .
Chociaż nie zidentyfikowano przyczyny tego procederu w 100%. Stosowanie pestycydów są uważane za czynniki prawdopodobne. Zmiana klimatu została również powołana jako odgrywająca potencjalną rolę.
Wyniki opierają się na pracy kilkudziesięciu entomologów. W Niemczech od 1989 roku, odnotowano średnią stratę w wysokości 76 procent populacji zapylaczy. Spadek ten był jeszcze wyraźniejszy w lecie – gdy liczba owadów jest najwyższa – straty sięgały nawet 82 %
Raport ONZ ostrzega, że pestycydy „agresywnie promowane” przez przemysł chemiczny miały „katastrofalny wpływ na środowisko, zdrowie ludzkie i całe społeczeństwo”.
Badania nad spadkiem owadów zostały opublikowane w czasopiśmie ” Plos One” .
Poranki mogą być prawdziwą kulinarną przygodą, jeśli zdecydujemy się na coś więcej niż zwykłe kanapki.…
Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…