Liczba „zapylających ” owadów spadła o 75 procent w ciągu ostatnich 25 lat, zgodnie z badaniami sugerującymi, że zbliżamy się do „ekologicznego Armagedonu”.
Konsekwencje dla ludzkości są ogromne, owady odgrywają zasadniczą rolę w życiu na ziemi jako zapylacze roślin oraz pożywienie większych zwierząt.
Gdy zabraknie owadów, naturalny ekosystem może się załamać !
Największe spadki liczebności pszczół zaobserwowano w rezerwatach przyrody w Niemczech .
Chociaż nie zidentyfikowano przyczyny tego procederu w 100%. Stosowanie pestycydów są uważane za czynniki prawdopodobne. Zmiana klimatu została również powołana jako odgrywająca potencjalną rolę.
Wyniki opierają się na pracy kilkudziesięciu entomologów. W Niemczech od 1989 roku, odnotowano średnią stratę w wysokości 76 procent populacji zapylaczy. Spadek ten był jeszcze wyraźniejszy w lecie – gdy liczba owadów jest najwyższa – straty sięgały nawet 82 %
Raport ONZ ostrzega, że pestycydy „agresywnie promowane” przez przemysł chemiczny miały „katastrofalny wpływ na środowisko, zdrowie ludzkie i całe społeczeństwo”.
Badania nad spadkiem owadów zostały opublikowane w czasopiśmie ” Plos One” .
Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…
Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…
Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…
Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…
Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…
Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…