Liczba „zapylających ” owadów spadła o 75 procent w ciągu ostatnich 25 lat, zgodnie z badaniami sugerującymi, że zbliżamy się do „ekologicznego Armagedonu”.
Konsekwencje dla ludzkości są ogromne, owady odgrywają zasadniczą rolę w życiu na ziemi jako zapylacze roślin oraz pożywienie większych zwierząt.
Gdy zabraknie owadów, naturalny ekosystem może się załamać !
Największe spadki liczebności pszczół zaobserwowano w rezerwatach przyrody w Niemczech .
Chociaż nie zidentyfikowano przyczyny tego procederu w 100%. Stosowanie pestycydów są uważane za czynniki prawdopodobne. Zmiana klimatu została również powołana jako odgrywająca potencjalną rolę.
Wyniki opierają się na pracy kilkudziesięciu entomologów. W Niemczech od 1989 roku, odnotowano średnią stratę w wysokości 76 procent populacji zapylaczy. Spadek ten był jeszcze wyraźniejszy w lecie – gdy liczba owadów jest najwyższa – straty sięgały nawet 82 %
Raport ONZ ostrzega, że pestycydy „agresywnie promowane” przez przemysł chemiczny miały „katastrofalny wpływ na środowisko, zdrowie ludzkie i całe społeczeństwo”.
Badania nad spadkiem owadów zostały opublikowane w czasopiśmie ” Plos One” .
Chcesz zwiększyć ilość białka w diecie, ale brakuje Ci pomysłów na smaczne i sycące posiłki?…
Wieprzowina to jedno z najbardziej wszechstronnych mięs, które można przygotować na dziesiątki sposobów – od…
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…