Rak skóry to złośliwy nowotwór, który może rozwinąć się w krótkim czasie. Badacze ogłosili, że codzienne spożywanie pomidorów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór skóry o połowę. Takie spektakularne efekty zaobserwowano podczas badań przeprowadzonych na myszach na Uniwersytecie Stanowym w Ohio.
Zależność pomiędzy spożyciem pomidorów a ryzykiem raka skóry wynika z obecności w pomidorach karotenoidów nadających im kolor. Związki te chronią skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV, twierdzi Jessica Cooperstone, współautorka badania i naukowiec w Kolegium Żywności, Rolnictwa i Nauk o Środowisku w Ohio.
W badaniu nie stwierdzono istotnych różnic w liczbie guzów u samic myszy. Poprzednie badania wykazały, że samce myszy są w wyższej grupie ryzyka rozwoju raka skóry i sam przebieg choroby jest bardziej agresywny, w porównaniu do samic. To sugeruje, że [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]płeć niekoniecznie jest bez znaczenia w kwestii profilaktyki i leczenia raka[/su_highlight], twierdzi badacz Tatiana Oberyszyn, profesor patologii i pracownik Publicznego Centrum Onkologii w Ohio; „Co działa na mężczyzn nie zawsze może działać równie dobrze u kobiet i na odwrót.”
Zdaniem Cooperstone, wcześniejsze badania kliniczne sugerują, że również jedzenie koncentratu pomidorowego, dzięki zawartości likopenu, zwiększa ochronę przed oparzeniami słonecznymi i może chronić skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniami UV.[su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”] „Likopen będący głównym karotenoidem w pomidorach, jest zarazem najskuteczniejszym antyutleniaczem”[/su_highlight] mówi.
„Jednakże, porównując przyswajany z żywnością likopen i syntetyczny odpowiednik w postaci suplementu diety, pomidory wydają się być bardziej skuteczne w ochronie przed zaczerwienieniem skóry w wyniku ekspozycji na UV, co sugeruje, że inne związki obecne w pomidorach nie są w tej kwestii bez znaczenia.”
Amerykańskie Towarzystwo Rakowe (ACS) informuje, że rak skóry w postaci czerniaka to jeden z najczęściej występujących nowotworów, zaraz przy raku piersi, płuc, prostaty i jelita grubego.
„Żywność nie zawsze jest lekiem, ale pamiętajmy, że to co jemy, może diametralnie wpłynąć na poziom ryzyka zachorowania i rozwój choroby. (…) Ochrona przed rakiem poprzez interwencje żywieniowe może przynieść znaczne korzyści” dodaje Cooperstone.
https://www.nature.com/articles/s41598-017-05568-7
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…