Ostatnio dużą popularnością cieszy się sól himalajska i sól morska. W Polsce skarbem narodowym można nazwać sól kłodawską. Mało kto wie, że wydobywana jest tam sól różowa, biała, a nawet, co jest rzadkością – błękitna.
Przeanalizowałem, skład chemiczny i wynika, że nasza sól ma lepszy stosunek Potasu, chlorków oraz siarczków o ok. 10%, a przy tym cena również jest tańsza.
Sól kłodawska dostępna jest w wersji kamiennej i płukanej. Zdecydowanie polecam sól kamienną, bez antyzbrylacza E 536 (żelazocyjanek potasu K4Fe(CN)6 ). Może być przez to lekko zabrudzona, ze względu na obecność minerałów, w tym żelaza, potasu, wapnia, cynku i jodu. Bryły soli mechanicznie poddawane są kruszeniu i mieleniu, do wersji grubo lub drobnoziarnistej.
Cenne pierwiastki w soli kamiennej nie są połączone w sieci krystalicznej soli, tylko przyczepiają się do zewnętrznej powierzchni i szczelin struktury krystalicznej. To właśnie główna różnica pomiędzy solą kamienną a solą krystaliczną, a sól krystaliczna (wzbogacona nawet jodem – czyli znana nam sól kuchenna), pozbawiona minerałów nas nie interesuje – to biała śmierć.
Kuchenną (warzoną, płukaną) uzyskuje się poprzez rozpuszczenie soli za pomocą wody, odparowanie powstałej solanki i uzyskanie właśnie jałowej czystej soli kuchennej. Dodatkowo dodaje się do niej antyzbrylacza. Głównie ze względów wymogów rynku, ponieważ sieci sklepów wymagają produktu ładnie wyglądającego, miękkiego, białego i zawsze tak samo słonego słonego.
Sól kamienna z Kłodawy pochodzi z ekologicznie czystego okresu cechsztyńskiego. Powstała ok. 250 mln lat temu z odparowania wód morskich. Tak więc jest również solą morską, jednak o wiele tańszych niż inne wersje tytułowane „sól morska”.
Kliknij poniżej w Polub tę stronę, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga. Jeżeli masz pytanie dotyczące artykułu : Wpisz wiadomość
Zawiera :
NaCl – 97% min
Części nierozpuszczalne w wodzie – 1,5%max
Sód Na+ 385 mg/kg soli
Potas K + 900 mg/kg soli
Wapń Ca + 2472 mg/kg soli
Magnez Mg + 81 mg/kg soli
Amon NH4 + 4 mg/kg soli
Chlorki Cl – 596 mg/kg soli
Siarczek SO 4-2 5833 mg/kg soli
Wodorowęglan HCO3 12 mg/kg soli
Bromki Br 28 ”
Jodek J 10 ” [4]
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…
View Comments
Sol Klodawska jest praktycznie nie do odroznienia od Himalajskiej i dlatego czesto sprzedawana jako Himalajska
Nie istnieje taki produkt jak kłodawska sól płukana. Sól kłodawska to wyłącznie produkt naturalny. Skała jest kruszona, mielona i sortowana na różne uziarnienia. Pozdrawiam