Ostatnio dużą popularnością cieszy się sól himalajska i sól morska. W Polsce skarbem narodowym można nazwać sól kłodawską. Mało kto wie, że wydobywana jest tam sól różowa, biała, a nawet, co jest rzadkością – błękitna.
Przeanalizowałem, skład chemiczny i wynika, że nasza sól ma lepszy stosunek Potasu, chlorków oraz siarczków o ok. 10%, a przy tym cena również jest tańsza.
Sól kłodawska dostępna jest w wersji kamiennej i płukanej. Zdecydowanie polecam sól kamienną, bez antyzbrylacza E 536 (żelazocyjanek potasu K4Fe(CN)6 ). Może być przez to lekko zabrudzona, ze względu na obecność minerałów, w tym żelaza, potasu, wapnia, cynku i jodu. Bryły soli mechanicznie poddawane są kruszeniu i mieleniu, do wersji grubo lub drobnoziarnistej.
Cenne pierwiastki w soli kamiennej nie są połączone w sieci krystalicznej soli, tylko przyczepiają się do zewnętrznej powierzchni i szczelin struktury krystalicznej. To właśnie główna różnica pomiędzy solą kamienną a solą krystaliczną, a sól krystaliczna (wzbogacona nawet jodem – czyli znana nam sól kuchenna), pozbawiona minerałów nas nie interesuje – to biała śmierć.
Kuchenną (warzoną, płukaną) uzyskuje się poprzez rozpuszczenie soli za pomocą wody, odparowanie powstałej solanki i uzyskanie właśnie jałowej czystej soli kuchennej. Dodatkowo dodaje się do niej antyzbrylacza. Głównie ze względów wymogów rynku, ponieważ sieci sklepów wymagają produktu ładnie wyglądającego, miękkiego, białego i zawsze tak samo słonego słonego.
Sól kamienna z Kłodawy pochodzi z ekologicznie czystego okresu cechsztyńskiego. Powstała ok. 250 mln lat temu z odparowania wód morskich. Tak więc jest również solą morską, jednak o wiele tańszych niż inne wersje tytułowane „sól morska”.
Kliknij poniżej w Polub tę stronę, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga. Jeżeli masz pytanie dotyczące artykułu : Wpisz wiadomość
Zawiera :
NaCl – 97% min
Części nierozpuszczalne w wodzie – 1,5%max
Sód Na+ 385 mg/kg soli
Potas K + 900 mg/kg soli
Wapń Ca + 2472 mg/kg soli
Magnez Mg + 81 mg/kg soli
Amon NH4 + 4 mg/kg soli
Chlorki Cl – 596 mg/kg soli
Siarczek SO 4-2 5833 mg/kg soli
Wodorowęglan HCO3 12 mg/kg soli
Bromki Br 28 ”
Jodek J 10 ” [4]
Marzysz o idealnie miękkich, wilgotnych i pełnych smaku muffinkach? Oto 10 prostych przepisów, które sprawią,…
Jeśli marzysz o śniadaniu, które jest zarówno smaczne, jak i pożywne, placuszki twarogowe będą strzałem…
Wytrawne muffiny to świetna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek, które idealnie sprawdzą się na śniadanie, lunch…
Szukasz zdrowych, a jednocześnie smacznych pomysłów na śniadanie, które pomogą Ci kontrolować kalorie? Oto 10…
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować z pełnowartościowej kolacji? Oto 10 przepisów,…
Jeśli szukasz pomysłów na szybki i smaczny obiad, zapiekanki to doskonałe rozwiązanie, które zadowoli każdego…
View Comments
Sol Klodawska jest praktycznie nie do odroznienia od Himalajskiej i dlatego czesto sprzedawana jako Himalajska
Nie istnieje taki produkt jak kłodawska sól płukana. Sól kłodawska to wyłącznie produkt naturalny. Skała jest kruszona, mielona i sortowana na różne uziarnienia. Pozdrawiam