Wśród prozdrowotnych wynalazków rynku Przepękla ogórkowata jest czymś na prawdę wyjątkowym. Pochodzi z Ameryki Południowej i Azji, potrzebuje ciepła i wilgotności do wzrostu. Znana jest również jako balsamka ogórkowata. Należy do rodziny dyniowatych. Owoce o gorzkim smaku w formie niedojrzałej są jadalne, na surowo lub gotowane. Młode listki, pędy są dodatkiem kulinarnym do dań. Wysuszone liście używane do przyrządzania wywarów i nalewek.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
Owoce balsamki sa stosowane przez indyjska medycyne ludowa jako lek na cukrzyce, poniewaz zawieraja zwiazek podobny do insuliny, którego dzialanie regulujace poziom cukru we krwi potwierdzona w badaniach klinicznych.
Wszystkie części nadziemne rośliny mają wartość użytkową, jako warzywo i roślina lecznicza. Młode owoce, o długości ok. 10 cm wraz z liśćmi są wartościową przyprawą do dań mięsnych, warzywnych i sałatek. Spożywane na surowo mają gorzkawy smak dlatego należy pozostawić je w solankowej zalewie na kilka godzin i zagotować, następnie spożywać bezporśrednio lub podsmażyć w plastrach i podawać jako dodatek do mięs. Natomiast kwiaty, młode pędy i liście po ugotowaniu są smaczną, pikantną jarzyną.
Gdzie można kupić –> http://plumeria.sklep.pl/balsamka-ogorkowata
Czy wiesz, że śniadanie może być pyszne i zdrowe, nawet bez glutenu? Oto 10 wyjątkowych…
Kasze i zboża to nie tylko zdrowa alternatywa dla tradycyjnych składników, ale także prawdziwe bogactwo…
Szukasz pomysłu na szybką, smaczną i efektowną kolację? Oto 10 przepisów na makaronowe dania, które…
Szukasz pomysłów na pyszne i sycące kolacje? Oto 10 wyjątkowych przepisów z wieprzowiną w roli…
Jeśli chcesz zacząć dzień z energią i zbudować zdrową sylwetkę, odpowiednio zbilansowane śniadanie to klucz…
Szukasz pomysłu na wyjątkową kolację, która zaskoczy smakiem i prostotą przygotowania? Oto 10 sprawdzonych przepisów…