Ciasto z buraka jest nie tylko pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, ale zawiera wiele PROzdrowotnych właściwości odżywczych:
– Burak zawiera dużą dawkę magnezu i potasu, dlatego stosuje się je w profilaktyce i walce z nadciśnieniem i chorobami sercowo- naczyniowymi
– Zawarte w ich składzie żelazo wykorzystuje się do walki z niedokrwistością
– Buraki zawierają betaminę, która poprawia pracę wątroby i przewodów żółciowych
– Pyszne ciasto z buraka można zaserwować ukochanej osobie na walentynki, nie tylko jest smakowite, ale buraki za sprawą BORU w swoim składzie, uważane są za naturalny afrodyzjak, który bardzo skutecznie podnosi libido.
– A ponad to sok z buraków zapobiega i może opóźnić siwienie włosów
Składniki :
1 szklanka zmiksowanych buraków
1 szklanka mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego)
2 szklanki mąki bezglutenowej ( ja użyłam 1 szklankę mąki kokosowej 1 szklankę mąki ryżowej)
2 łyżki gorzkiego kakao
3 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżka ksylitolu (można użyć miodu lub brązowego cukru)
Sposób przygotowania:
Do ubitych jaj dodać mąkę, sodę oczyszczoną i ksylitol delikatnie mieszając za pomocą łyżki. Pulpę z buraków połączyć z mlekiem i kakao, następnie wszystkie składniki wymieszać razem łyżką do momentu aż powstanie gładka masa. Przelać ciasto na blachę i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Do udekorowania można użyć wiórek kokosowych.
Smacznego!
Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
View Comments
Jedno pytanie do przepisu. Czy buraki przed lub po zblendowaniu zostały ugotowane?
Czy buraki w pulpie mają być ugotowane czy surowe?