Ciasto z buraka jest nie tylko pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, ale zawiera wiele PROzdrowotnych właściwości odżywczych:
– Burak zawiera dużą dawkę magnezu i potasu, dlatego stosuje się je w profilaktyce i walce z nadciśnieniem i chorobami sercowo- naczyniowymi
– Zawarte w ich składzie żelazo wykorzystuje się do walki z niedokrwistością
– Buraki zawierają betaminę, która poprawia pracę wątroby i przewodów żółciowych
– Pyszne ciasto z buraka można zaserwować ukochanej osobie na walentynki, nie tylko jest smakowite, ale buraki za sprawą BORU w swoim składzie, uważane są za naturalny afrodyzjak, który bardzo skutecznie podnosi libido.
– A ponad to sok z buraków zapobiega i może opóźnić siwienie włosów
Składniki :
1 szklanka zmiksowanych buraków
1 szklanka mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego)
2 szklanki mąki bezglutenowej ( ja użyłam 1 szklankę mąki kokosowej 1 szklankę mąki ryżowej)
2 łyżki gorzkiego kakao
3 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżka ksylitolu (można użyć miodu lub brązowego cukru)
Sposób przygotowania:
Do ubitych jaj dodać mąkę, sodę oczyszczoną i ksylitol delikatnie mieszając za pomocą łyżki. Pulpę z buraków połączyć z mlekiem i kakao, następnie wszystkie składniki wymieszać razem łyżką do momentu aż powstanie gładka masa. Przelać ciasto na blachę i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Do udekorowania można użyć wiórek kokosowych.
Smacznego!
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…
View Comments
Jedno pytanie do przepisu. Czy buraki przed lub po zblendowaniu zostały ugotowane?
Czy buraki w pulpie mają być ugotowane czy surowe?