Zioła możemy stosować w wielu różnych postaciach. Zależnie od rodzaju zioła zastosujemy odmienne techniki przygotowywania do użycia, by wydobyć substancje korzystne dla naszego organizmu. W warunkach [su_highlight background=”#f51102″ color=”#ffffff”]domowych[/su_highlight] do użytku wewnętrznego możemy samodzielnie przygotowywać m.in.: wywary, napary, odwary, maceraty i inne. Sposób w jaki je przygotujemy ma wpływ nie tylko na ich smak ale na [su_highlight background=”#f51102″ color=”#ffffff”]skuteczność[/su_highlight] działania zawartych w nich składników i w efekcie leczenie.
Napary
- liście, łodygi lub kwiaty ziół umieszczamy w naczyniu,po czym zalewamy świeżo przegotowaną wodą, przykrywamy i zaparzamy kilkanaście minut.
- Odcedzamy.
- Standardowa dawka to 25–50 g suszonego świeżego zioła na trochę ponad pół litra wody.
- Proporcje często dobieramy wedle smaku, jaki chcemy uzyskać.
- Możemy pić równie dobrze na gorąco, jak i na zimno.
- Zioła do naparów można ze sobą mieszać aby uzyskać lepszy smak i działanie.
- Dobrze do tego celu służą: koper włoski, lawenda, mięta, cytrynowa werbena.
- Naparu nie przetrzymujemy dłużej niż dwa dni, a jeśli, to najlepiej w chłodnym miejscu.
Odwar i wywar
- Z ziół, surowcem są zdrewniałe części roślinne takie jak korzenie, kłącza, łodygi, kora, grube nasiona, owoc
- Najczęściej wykorzystywane skrzyp polny, lukrecja, kosaciec, hakorośl , tatarak
- Przygotowanie- należy rozdrobnione zioła zalać zimną lub gorącą wodą , podgrzewać i gotować 20-40 minut, aż do zmiękczenia danej części rośliny.
- Intensywna obróbka cieplna wydobywa z ziół garbniki i inne substancje czynne.
- Różnica pomiędzy odwarem i wywarem polega na tym, że zioła w tym pierwszym przypadku zalewamy zimną a w tym drugim gorącą wodą.
Syropy
- Syropy możemy przygotować z wywaru lub naparu.
- Najprościej zrobisz go mieszając około 300 g cukru w 600 ml wywaru lub naparu.
- Podgrzewać powoli, aż do zgęstnienia i całkowitego rozpuszczenia cukru i wrzenia ciągle mieszając.
- Zamiast cukru możemy zastosować miód w proporcji 1/4
- Syrop najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu np. lodówce.
Macerat
- Z ziół, które posiadają związki o charakterze śluzowym np. nasiona lnu, kozłek lekarski, żywokost, dziewanna, prawoślaz, babka zwyczajna.
- Śluz zawarty w tych ziołach działa osłonowo na śluzówkę żołądka, przełyku, gardła.N
- Należy zioła zalać ciepłą lub letnią przegotowaną wodą i pozostawić kilka godzin pod przykryciem.
Odwar-napar
- Odwaro- napary to połączenia mieszanek ziołowych które wymagają gotowania z tymi które nie tolerują wysokiej temperatury.
- Najpierw przygotowuje się odwar z ziół wymagających gotowania, a następnie gorącym odwarem zalewa się pozostałe zioła przygotowując z nich napar.
Pamiętajcie!
- Zioła zaparzamy tylko w naczyniach szklanych, porcelanowych, emaliowanych lub ze stali nierdzewnej
- Składniki powinny być rozdrobnione przed zaparzeniem by związki czynne łatwiej przenikały do wody.
- Rośliny zawierające olejki eteryczne należy zaparzać pod przykryciem by związki te nie ulatniały się
- Warto zwrócić uwagę na to, że gotowe, rozdrobnione zioła w gotowych saszetkach do parzenia mają mniejszą zawartość substancji czynnych!