Categories: Chemia w pożywieniu

Oficjalne stanowisko firmy Lipton w kwestii pestycydów w ich produktach – do 2020 herbaty będą wolne od substancji rakotwórczych

Użytkowników online: 206

W poprzednim artykule pisaliśmy o pestycydach znajdujących się w herbatach :

” Obecnie w ponad 80% gospodarstwach domowych na całym kontynencie, co najmniej raz w tygodniu serwuje się herbatę. Ponieważ popularność herbaty z roku na rok nadal wzrasta, jej korzyści zdrowotne są chętnie wykorzystywanym chwytem marketingowym. Czy herbata jest zielona, czarna, czy czerwona, popularyzowanie walorów picia tego napoju ma utrwalać dalszy wzrost sprzedaży. Jednak badania przeprowadzone przez kanadyjski serwis informacyjny CBC wykazały, że aż dziewięć z dziesięciu przebadanych najpopularniejszych marek herbat w Ameryce Północnej zawierało pestycydy. Obecność tych związków toksycznych -w dużej mierze znanych jako substancje rakotwórcze – podważa korzyści zdrowotne herbaty, a ich ilość znaleziona w niektórych

markach znacznie przewyższała dopuszczalne normy. ” – http://wp.me/p4vKfy-1un

Jedna z naszych użytkowniczek zapytała firmę LIPTON jak to jest naprawdę z tymi pestycydami w ich herbatach ? Oto co otrzymaliśmy w odpowiedzi :

Priorytetem Unilever jest oferowanie bezpiecznych produktów, które spełniają oczekiwania naszych konsumentów. Monitorujemy obecność pozostałości pestycydów w surowcach, które kupujemy. Współpracujemy także z dostawcami, aby upewnić się, że składniki, z których korzystamy są zgodne z obowiązującymi regulacjami.
Odpowiedzialne używanie pestycydów, zgodne z regulacjami ustanowionymi przez poszczególne rządy na całym świecie, jest niezbędne do dostarczania bezpiecznych produktów żywnościowych o wysokiej jakości.
Pracujemy z naszymi dostawcami i rolnikami nad minimalizowaniem użycia pestycydów. Założyliśmy, że do 2020 roku wszystkie surowce, których używamy do produkcji żywności, [su_highlight background=”#f51102″ color=”#ffffff”]będą uprawiane zgodnie z założeniami rolnictwa zrównoważonego, a więc w sposób, który minimalizuje użycie pestycydów.[/su_highlight] Dotyczy to zarówno standardu dotyczącego obecności pestycydów, jak i możliwości sprawdzanie surowców w całym łańcuchu dostaw.
Dodatkowo, pracujemy z szeregiem organizacji certyfikujących i wspierających zrównoważone praktyki rolnicze, takimi jak Rainforest Alliance, Roundtable on Sustainable Palm Oil, Roundtable for Sustainable Soy, Fair Trade czy Bonsucro. Minimalizowanie użycia pestycydów jest zawsze jednym z wymogów określonych przez te organizacje.

Osobiście zdarza mi się pić herbatę LIPTON i mam nadzieję, że zgodnie z obietnicami do roku 2020 ilość pestycydów w ich herbacie będzie zerowa 🙂

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Kiszonki, Kefir i Kimchi – Sekrety Zdrowia Zawarte w Fermentacji

Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…

1 tydzień ago

Dlaczego Czujesz Się Słabo? Oto 10 Przyczyn, Których Możesz Uniknąć

Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…

1 tydzień ago

Jak jedzenie warzyw zmienia Twoje ciało i umysł?

Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety, ale często zapominamy, jak ogromny wpływ mają na nasze…

1 tydzień ago

Czy pijesz wystarczająco wody? Objawy odwodnienia, których nie możesz ignorować

Woda jest niezbędnym elementem codziennego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji, które…

1 tydzień ago

6 powodów, by powiedzieć „nie” cukrowi – korzyści dla zdrowia i samopoczucia

Cukier jest obecny niemal wszędzie – od słodyczy po produkty, które na pierwszy rzut oka…

1 tydzień ago

Nie uwierzysz, jak jelita wpływają na Twoje życie – 10 sygnałów ostrzegawczych

Zdrowie jelit odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Zaburzenia mikrobioty jelitowej mogą wpływać na…

1 tydzień ago