Spożywanie tłuszczy trans jest ściśle związane ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, a także wiąże się z pewnymi formami raka. Coraz więcej krajów Europejskiego w obszarze działania WHO uznaje, że działania mające na celu usunięcie tłuszczów trans mogą przynieść znaczące korzyści zdrowotne, a nowe dane sugerują, że są one szeroko dostępne i znacznie zwiększają śmiertelność populacji.
Pięć krajów europejskich śmiałym krokiem zakazało tłuszczów trans niemal całkowicie, podczas gdy inne kraje nadal polegają na mechanizmach samoregulacji. Pomimo postępu, brak pomysłów i zakazów w wielu państwach jest zjawiskiem niepokojącym. Większość konsumentów nie wie, że niektóre pokarmy zawierają znaczne ilości tłuszczów trans, a konsumpcja w niektórych grupach, zwłaszcza wśród biedniejszych ludzi, jest bardzo wysoka.
Eliminacja tłuszczów trans z pożywienia jest dość prostym działaniem, które należy podjąć w celu zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i pewnych nowotworów, jak również w celu zwiększenia wartości odżywczych. W 2003 roku Dania jako pierwszy kraj praktycznie zakazała sprzedaży produktów zawierających tłuszcze trans. Za Danią ruszyła Norwegia, w której regulacja została stworzona w oparciu o model, który działa w Danii, Islandii i Austrii. W Wielkiej Brytanii zakaz wprowadzono w 2005 roku. Obecnie coraz więcej krajów w Europie działa w celu ich eliminacji: „Jeśli inne kraje zdecydują się działać, będzie to korzystne dla zdrowia całego regionu”, powiedziała dyrektor regionalny WHO Zsuzsanna Jakab z delegacji Europy podczas 64. sesji Komitetu Regionalnego w Kopenhadze (Dania ).
WHO przyjęła Europejski Plan Działania w dziedzinie Żywności i Żywienia (2015-2020) mający na celu działania przeciw chorobom niezakaźnym związanych z żywnością, otyłością i wszelkimi innymi formami niedożywienia, które wciąż dominują w Europejskim Regionie WHO. Plan wzywa do tych działań cały sektor rządowy odpowiadający za politykę zdrowotną.
Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…
Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…
Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety, ale często zapominamy, jak ogromny wpływ mają na nasze…
Woda jest niezbędnym elementem codziennego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji, które…
Cukier jest obecny niemal wszędzie – od słodyczy po produkty, które na pierwszy rzut oka…
Zdrowie jelit odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Zaburzenia mikrobioty jelitowej mogą wpływać na…