|NEWS| Europa minimalizuję sprzedaż tłuszczy trans! Kto liderem?

Użytkowników online: 64

Spożywanie tłuszczy trans jest ściśle związane ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, a także wiąże się z pewnymi formami raka. Coraz więcej krajów Europejskiego w obszarze działania WHO uznaje, że działania mające na celu usunięcie tłuszczów trans mogą przynieść znaczące korzyści zdrowotne, a nowe dane sugerują, że są one szeroko dostępne i znacznie zwiększają śmiertelność populacji.

Pięć krajów europejskich śmiałym krokiem zakazało tłuszczów trans niemal całkowicie, podczas gdy inne kraje nadal polegają na mechanizmach samoregulacji. Pomimo postępu, brak pomysłów i zakazów w wielu państwach jest zjawiskiem niepokojącym. Większość konsumentów nie wie, że niektóre pokarmy zawierają znaczne ilości tłuszczów trans, a konsumpcja w niektórych grupach, zwłaszcza wśród biedniejszych ludzi, jest bardzo wysoka.

Eliminacja tłuszczów trans z pożywienia jest dość prostym działaniem, które należy podjąć w celu zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i pewnych nowotworów, jak również w celu zwiększenia wartości odżywczych. W 2003 roku Dania jako pierwszy kraj praktycznie zakazała sprzedaży produktów zawierających tłuszcze trans. Za Danią ruszyła Norwegia, w której regulacja została stworzona w oparciu o model, który działa w Danii, Islandii i Austrii. W Wielkiej Brytanii zakaz wprowadzono w 2005 roku. Obecnie coraz więcej krajów w Europie działa w celu ich eliminacji: „Jeśli inne kraje zdecydują się działać, będzie to korzystne dla zdrowia całego regionu”, powiedziała dyrektor regionalny WHO Zsuzsanna Jakab z delegacji Europy podczas 64. sesji Komitetu Regionalnego w Kopenhadze (Dania ).

WHO przyjęła Europejski Plan Działania w dziedzinie Żywności i Żywienia (2015-2020) mający na celu działania przeciw chorobom niezakaźnym związanych z żywnością, otyłością i wszelkimi innymi formami niedożywienia, które wciąż dominują w Europejskim Regionie WHO. Plan wzywa do tych działań cały sektor rządowy odpowiadający za politykę zdrowotną.

Recent Posts

Najlepsze produkty przed treningiem – co jeść, by mieć energię?

Przygotowanie odpowiedniego posiłku przed treningiem to klucz do osiągnięcia maksymalnej wydolności i skuteczności ćwiczeń. Wybierając…

8 godzin ago

Niebo w gębie! 10 przepisów na idealne śniadanie

Poranki mogą być pełne inspiracji, szczególnie gdy na talerzu pojawiają się wyjątkowe smaki. Przygotowaliśmy dla…

1 dzień ago

Jak utrzymać formę przez całe życie? Praktyczne wskazówki i inspiracje

Utrzymanie dobrej kondycji fizycznej i psychicznej to jedno z najważniejszych wyzwań, z jakimi mierzymy się…

1 dzień ago

Najlepsze produkty wspierające regenerację i spokojny sen

Dobry sen jest kluczowy dla zdrowia i samopoczucia, a dieta odgrywa w tym ogromną rolę.…

1 dzień ago

Co jeść rano? Te przepisy to prawdziwy hit!

Poranki mogą być pełne smaku i różnorodności, jeśli zdecydujesz się na kreatywne podejście do śniadań.…

1 dzień ago

9 najlepszych źródeł błonnika – jak wzbogacić swoją dietę dla zdrowia i energii

Błonnik to kluczowy składnik diety, który wspiera zdrowie jelit, reguluje poziom cukru we krwi i…

1 tydzień ago