|NEWS| Europa minimalizuję sprzedaż tłuszczy trans! Kto liderem?

Użytkowników online: 70

Spożywanie tłuszczy trans jest ściśle związane ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, a także wiąże się z pewnymi formami raka. Coraz więcej krajów Europejskiego w obszarze działania WHO uznaje, że działania mające na celu usunięcie tłuszczów trans mogą przynieść znaczące korzyści zdrowotne, a nowe dane sugerują, że są one szeroko dostępne i znacznie zwiększają śmiertelność populacji.

Pięć krajów europejskich śmiałym krokiem zakazało tłuszczów trans niemal całkowicie, podczas gdy inne kraje nadal polegają na mechanizmach samoregulacji. Pomimo postępu, brak pomysłów i zakazów w wielu państwach jest zjawiskiem niepokojącym. Większość konsumentów nie wie, że niektóre pokarmy zawierają znaczne ilości tłuszczów trans, a konsumpcja w niektórych grupach, zwłaszcza wśród biedniejszych ludzi, jest bardzo wysoka.

Eliminacja tłuszczów trans z pożywienia jest dość prostym działaniem, które należy podjąć w celu zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i pewnych nowotworów, jak również w celu zwiększenia wartości odżywczych. W 2003 roku Dania jako pierwszy kraj praktycznie zakazała sprzedaży produktów zawierających tłuszcze trans. Za Danią ruszyła Norwegia, w której regulacja została stworzona w oparciu o model, który działa w Danii, Islandii i Austrii. W Wielkiej Brytanii zakaz wprowadzono w 2005 roku. Obecnie coraz więcej krajów w Europie działa w celu ich eliminacji: „Jeśli inne kraje zdecydują się działać, będzie to korzystne dla zdrowia całego regionu”, powiedziała dyrektor regionalny WHO Zsuzsanna Jakab z delegacji Europy podczas 64. sesji Komitetu Regionalnego w Kopenhadze (Dania ).

WHO przyjęła Europejski Plan Działania w dziedzinie Żywności i Żywienia (2015-2020) mający na celu działania przeciw chorobom niezakaźnym związanych z żywnością, otyłością i wszelkimi innymi formami niedożywienia, które wciąż dominują w Europejskim Regionie WHO. Plan wzywa do tych działań cały sektor rządowy odpowiadający za politykę zdrowotną.

Recent Posts

Kanapki, o których nie zapomnisz – poznaj przepisy!

Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…

2 tygodnie ago

Dlaczego kortyzol jest ważny, ale jego nadmiar szkodzi?

Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…

2 tygodnie ago

Magnez – niezastąpiony minerał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…

2 tygodnie ago

Eliksir młodości na Twoim talerzu – te produkty to game-changer.

Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…

2 tygodnie ago

Kurczak w roli głównej – 10 dań, które Cię oczarują

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…

3 tygodnie ago

10 deserów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…

3 tygodnie ago