Gluten jest nazwą złożonego białka występującego w ziarnach typowych zbóż. Gluten możemy znaleźć w pszenicy, jęczmieniu i życie, jak i wszystkich ich pochodnych.
Produkty, takie jak chleb, makaron i krakersy, są to oczywiście źródła glutenu. Ale gluten jest również stosowany w wielu nieoczekiwanych produktach przetwarzanej żywności, w tym wędlinach, sosie sojowym, lukrecji, lodach, glutaminianie sodu (MSG) i sosach sałatkowych, tu wymieniliśmy tylko kilka z nich.
Wiele osób z łuszczycą zastanawia się, czy zastosowanie bezglutenowej diety poprawi ich stan zdrowia. Są wśród nich osoby z wrażliwością na gluten, a także z celiakią oraz rzeczywiście typowi alergicy. Oba schorzenia wymagają eliminacji glutenu z diety. Możesz porozmawiać z lekarzem na temat diety eliminacyjnej lub zrobić badania krwi w celu skontrolowania celiakii.
Chociaż dalsze badania są wymagane w celu lepszego zrozumienia związku między nietolerancją glutenu i łuszczyca, wielu pacjentów zgłasza dramatyczną poprawę stanu skóry i stawów podczas śledzenia przy wprowadzeniu diety bezglutenowej.
W 2010 badanie w Journal of Clinical analizy laboratoryjne wykazały, że pacjenci z łuszczycą genu HLA CW6 związany z łuszczycą, mieli zwiększona wrażliwość na białko gliadynę (gluten). – przeczytaj badania
W innym badaniu, w brazylijskich Annals of Dermatology w 2009 roku wykazało, że pacjenci, którzy mieli wrażliwość na gluten odnotowali poprawę i złagodzenie ich łuszczycy, gdy weszli na dietę bezglutenową. Natomiast badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych oraz w Kaszmirze nie znalazły połaczenia w anty-gladin (AGA) i anty-endomysial(AEA) przeciwciał u ludzi, którzy mieli łagodną do umiarkowanej formy łuszczycy.
if you are one of the individuals who is sensitive to gluten, it may make a noticeable difference for you. „>Chociaż dieta bezglutenowa nie może być odpowiedzią dla wszystkich, jeśli jesteś jedną z osób, która jest wrażliwa na gluten, może ona przyczynić się jednak do zauważalnej różnicy w stanie Twojego zdrowia.
Z dramatycznym wzrostem diagnostyki celiakii i nietolerancji glutenu w ostatnich latach sklepy spożywcze, sieci restauracji i piekarni wprowadzają coraz więcej produktów bezglutenowych.
Podstawa diety bezglutenowej wymaga, aby mieć pojęcie o wszystkich ukrytych źródłach glutenu, a także edukować w tym temacie bliskich. Aby uniknąć wszelkich produktów zawierających gluten, należy uważnie czytać etykiety. kamut, semolina and spelt.”>Trzeba unikać nie tylko pszenicy, ale jej pochodnych: durum, graham, kamut, kaszy manny i orkiszu. To samo z pochodnymi jęczmienia słodu smakowego i octu słodowego, jak i żyta, MSG i sosu sojowego. Pamiętaj tylko dlatego, że żywność oznaczono, że nie zawiera pszenicy nie oznacza, że jest bezglutenowa.
Stosowanie diety bezglutenowej wymaga regularnego czytania etykiet, ponieważ producenci mogą zmieniać składniki produktów bez uprzedzenia.
Niektórzy producenci dodają cukier, tłuszcze nasycone i konserwanty do swoich bezglutenowych produktów, aby lepiej smakowały, ale również miały wyższą kaloryczność. Tylko dlatego, że dieta jest bezglutenowa nie oznacza to, że jest on nisko kaloryczna. Trzeba jeszcze zastosować w niej dobrze znane zasady zbilansowanej diety.
if someone’s skin improves as a result of a gluten-free diet, it’s”>Z drugiej strony, mówi dr Jerry Bajgiel, dyrektor Psoriasis Treatment Center of Central New Jersey w East Windsor oraz członek Krajowej Psoriasis Foundation Medical Board, jeśli stan czyjejś skóry poprawia się w wyniku diety bezglutenowej, to najprawdopodobniej stan układu pokarmowego pacjenta ulega również poprawie, jak i wchłania więcej składników odżywczych.
Bezglutenowe diety pozwalają nadal jeść wszystkie świeże owoce i warzywa, które powinny być częścią zdrowej diety. Wołowina, kurczak, ryby, jagnięcina, wieprzowina i produkty mleczne są również naturalnie bezglutenowe. Ponownie upominam, tylko pamiętaj, aby obserwować dodatki.
Jeśli zdecydowałeś się spróbować diety bezglutenowej, może potrwać kilka miesięcy zanim zapalenia zaczną ustępować. Zaleca się, żeby pozostać przy produktach całkowicie bezglutenowych przez okres co najmniej trzech miesięcy, aby być pewnym należy usunąć wszystkie źródła glutenu z diety. Po trzech miesiącach, jeśli nie jesteś pewien, czy rzeczywiście odniosłeś korzyści z eliminacji glutenu, dodaj go do swojej diety ponownie. W ciągu najbliższych trzech do czterech dni koniecznie zanotuj zwiększony świąd, bóle stawów, bóle głowy itp. Jeśli nie zauważysz żadnych zmian, możesz dodać gluten z powrotem do swojej diety.
Zanim spróbujesz diety bezglutenowej na własną rękę właściwym będzie porozmawiać z lekarzem lub dietetykiem.
Fundacja Celiakia zawiera listę żywności do jedzenia i tych, których należy unikać w diecie bezglutenowej, może okazać się to pomocne podczas planowania posiłków.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…