Rodzime plemię Indian w Paragwaju nazywa stewię „Kaa he-he”, co oznacza „słodkie zioło”. Od wieków to lokalne zioło było używane przez mieszkańców jako słodzik i środek leczniczy. Wykazano, że Stewia prócz posiadania słodkiego smaku, jest środkiem przeciw hiperglikemii, przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Oczyszczone glikozydy stewiolowe uzyskano po raz pierwszy w Japonii, gdzie ten nie ulegający fermentacji słodzik szybko zyskał na popularności. Stewia jest obecnie uprawiana w wielu krajach, w tym w Stanach Zjednoczonych, Chinach, Brazylii i Meksyku. Można ją kupić postaci płynu, proszku, tabletek, a jej zastosowanie wykracza poza branżę spożywczą ( znajduje się np. w środkach do higieny jamy ustnej).
– Badania pokazują, że glikozydy stewiolowe [su_highlight background=”#f51102″ color=”#ffffff”]działają antynowotworowo [/su_highlight] [su_label type=”success”](1)[/su_label]
– Systematyczne stosowanie stewii [su_highlight background=”#f51102″ color=”#ffffff”]zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu[/su_highlight], redukcja wolnych rodników o 50% zwłaszcza troloksu [su_label type=”success”](2)[/su_label]
– Systematyczne stosowanie stewii [su_highlight background=”#f51102″ color=”#ffffff”]poprawia regenerację organizmu [/su_highlight]od 33,17% do 56.82% [su_label type=”success”](3)[/su_label]
– Stewia ma działanie terapeutyczna : Antygrzybiczne, Antyseptyczne [su_label type=”success”](4)[/su_label]
Więcej badań na temat stewii :
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814611017559
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691502002351
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691503000395
Stewia zawiera zero kalorii i jest do 300 razy słodsza od sacharozy, co sprawia, że jest ona doskonałym substytutem cukru. To „cudowne zioło Paragwaju” zasługuje na to miano również ze względu na posiadane właściwości terapeutyczne w kontrolowaniu diety przy chorobach takich jak cukrzyca typu 2-, profilaktyce raka, kontroli masy ciała i ogólnego stanu zdrowia człowieka.
Naukowcy ustalili, że spożywanie produktów otrzymywanych ze stewii wpływa korzystnie na ogólny stan zdrowia. Być może to najzdrowsza substancja słodząca na rynku – spożywanie stewii wydaje się być pozbawione negatywnych zagrożeń dla zdrowia, w przeciwieństwie do innych alternatyw białego cukru. Choć naukowcy wciąż pracują na rzecz identyfikacji procesów jak organizm wykorzystuje wszystkie związki zawarte w stewii, dotychczasowe ustalenia wskazują jednoznacznie, że wpływają one korzystnie na zdrowie człowieka.
Niektóre badania wykazały, że stewia działa jak środek przeciw hiperglikemii z powodu zdolności do obniżania poziomów glukozy: o 35% u osób zdrowych i około 18% u pacjentów z cukrzycą typu 2.
W 2010 roku przeprowadzono badania odnośnie wpływu substancji słodzących na poziom cukru we krwi. U zdrowych osób, które spożywały stewię, stwierdzono znacznie obniżony poziom cukru we krwi po posiłku, w porównaniu do tych, którzy spożywali sacharozę. Innymi słowy, w pierwszym przypadku organizm lepiej radzi sobie z regulacją poziomu cukru we krwi, niż w przypadku drugim. W grupie osób, które spożywały stewię, odnotowano również niższy poziom insuliny, w porównaniu z wynikami osób jedzących aspartam i sacharozę.
2015 roku w czasopiśmie Food and Chemical Toxicology opublikowano raport promujący stewię jako produkt zmniejszający insulinoodporność, nie tylko poprzez poprawę wydzielania przez trzustkę insuliny, ale również poprzez usprawnienie metabolizmu glukozy i rozpadu tłuszczu (za sprawą regulacji gospodarki kwasów żółciowych).
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…
View Comments
Mozesz prosze podac jak przeliczyc stewie 100% w proszku na lyzeczki/gramy cukru? Super blog :)
Jestem absolutną fanką Stewii! To najbardziej słodka rzecz jaką próbowałam i najbardziej ekonomiczny słodzik na świecie! Mamy w domu od roku opakowanie stewii w proszku, takie malutkie 20g. 99% czystej stewii. I chyba nawet nie zużyliśmy połowy a codziennie słodzimy 2 kawy! Szok!