Categories: Słodziki

Stewia niszczy grzyby, bakterie i pomaga w leczeniu

Rodzime plemię Indian w Paragwaju nazywa stewię „Kaa he-he”, co oznacza „słodkie zioło”. Od wieków to lokalne zioło było używane przez mieszkańców jako słodzik i środek leczniczy. Wykazano, że Stewia prócz posiadania słodkiego smaku, jest środkiem przeciw hiperglikemii, przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Oczyszczone glikozydy stewiolowe uzyskano po raz pierwszy w Japonii, gdzie ten nie ulegający fermentacji słodzik szybko zyskał na popularności. Stewia jest obecnie uprawiana w wielu krajach, w tym w Stanach Zjednoczonych, Chinach, Brazylii i Meksyku. Można ją kupić postaci płynu, proszku, tabletek, a jej zastosowanie wykracza poza branżę spożywczą ( znajduje się np. w środkach do higieny jamy ustnej).

Ciekawe Badania na temat Stewii

– Badania pokazują, że glikozydy stewiolowe  [su_highlight background=”#f51102″ color=”#ffffff”]działają antynowotworowo [/su_highlight] [su_label type=”success”](1)[/su_label]

– Systematyczne stosowanie stewii [su_highlight background=”#f51102″ color=”#ffffff”]zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu[/su_highlight], redukcja wolnych rodników o 50% zwłaszcza troloksu [su_label type=”success”](2)[/su_label]

– Systematyczne stosowanie stewii [su_highlight background=”#f51102″ color=”#ffffff”]poprawia regenerację organizmu [/su_highlight]od 33,17% do 56.82% [su_label type=”success”](3)[/su_label]

– Stewia ma działanie terapeutyczna : Antygrzybiczne, Antyseptyczne [su_label type=”success”](4)[/su_label]

Więcej badań na temat stewii :

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814611017559
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691502002351
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691503000395

Korzyści zdrowotne stewii

Stewia zawiera zero kalorii i jest do 300 razy słodsza od sacharozy, co sprawia, że jest ona doskonałym substytutem cukru. To „cudowne zioło Paragwaju” zasługuje na to miano również ze względu na posiadane właściwości terapeutyczne w kontrolowaniu diety przy chorobach takich jak cukrzyca typu 2-, profilaktyce raka, kontroli masy ciała i ogólnego stanu zdrowia człowieka.

Naukowcy ustalili, że spożywanie produktów otrzymywanych ze stewii wpływa korzystnie na ogólny stan zdrowia. Być może to najzdrowsza substancja słodząca na rynku – spożywanie stewii wydaje się być pozbawione negatywnych zagrożeń dla zdrowia, w przeciwieństwie do innych alternatyw białego cukru. Choć naukowcy wciąż pracują na rzecz identyfikacji procesów jak organizm wykorzystuje wszystkie związki zawarte w stewii, dotychczasowe ustalenia wskazują jednoznacznie, że wpływają one korzystnie na zdrowie człowieka. 

Obniża poziom cukru i nie powoduje odkładania się tłuszczu

Niektóre badania wykazały, że stewia działa jak środek przeciw hiperglikemii z powodu zdolności do obniżania poziomów glukozy: o 35% u osób zdrowych i około 18% u pacjentów z cukrzycą typu 2.

W 2010 roku przeprowadzono badania odnośnie wpływu substancji słodzących na poziom cukru we krwi. U zdrowych osób, które spożywały stewię, stwierdzono znacznie obniżony poziom cukru we krwi po posiłku, w porównaniu do tych, którzy spożywali sacharozę. Innymi słowy, w pierwszym przypadku organizm lepiej radzi sobie z regulacją poziomu cukru we krwi, niż w przypadku drugim. W grupie osób, które spożywały stewię, odnotowano również niższy poziom insuliny, w porównaniu z wynikami osób jedzących aspartam i sacharozę.

2015 roku w czasopiśmie Food and Chemical Toxicology opublikowano raport promujący stewię jako produkt zmniejszający insulinoodporność, nie tylko poprzez poprawę wydzielania przez trzustkę insuliny, ale również poprzez usprawnienie metabolizmu glukozy i rozpadu tłuszczu (za sprawą regulacji gospodarki kwasów żółciowych).

Falowy efekt powtarzających się skoków poziomu glukozy we krwi, po których następuje jej dramatyczny spadek, prowadzi do insulinooporności i cukrzycy typu II. Stewia może być zatem doskonałą alternatywą cukru dla osób z chorobami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca, hiperglikemia oraz z zaburzeniami energetycznymi i wahaniami wagi ciała.

Środek przeciwzapalny i przeciwbólowy

Wyniki niektórych badań informują, że stewia wspomaga układ odpornościowy i chroni organizm przed potencjalnymi zagrożeniami, ponieważ zwiększa aktywność fagocytów będących „pożeraczami” niechcianych mikroorganizmów. Dwa rozpuszczalne w wodzie związki zawarte w stewii – chlorofile i ksantofile, również zostały wskazane jako powód, dlaczego stewia wykazuje działanie przeciwzapalne i chroniące przed rakiem. Chlorofile i ksantofile są uznawane za związki, które mogą ograniczyć wzrost komórek guza.

 

View Comments

  • Jestem absolutną fanką Stewii! To najbardziej słodka rzecz jaką próbowałam i najbardziej ekonomiczny słodzik na świecie! Mamy w domu od roku opakowanie stewii w proszku, takie malutkie 20g. 99% czystej stewii. I chyba nawet nie zużyliśmy połowy a codziennie słodzimy 2 kawy! Szok!

Recent Posts

Spróbuj tych deserów i nigdy nie wrócisz do kupnych słodyczy!

Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…

3 godziny ago

Śniadaniowy raj: 10 pomysłów na wyjątkowy start dnia

Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…

6 dni ago

10 kolacji, które musisz wypróbować dziś wieczorem!

Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…

6 dni ago

Nie przegap tych genialnych przepisów na obiad!

Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…

7 dni ago

Śniadanie mistrzów: 10 przepisów, które musisz znać!

Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…

7 dni ago

Nie szukaj dalej – te obiady podbiją Twoje serce!

Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…

1 tydzień ago