Categories: Odżywianie

Pomijanie tych witamin w diecie może zwiększyć występowanie częstych migren o 300%.

Bóle migrenowe są bardzo powszechne i mogą trwać od kilku godzin do nawet 3 dni. Niestety należą do najmniej poznanych i najgorzej leczonych zaburzeń medycznych. Jest to spowodowane tym, że na każdego człowieka mają wpływ inne czynniki genetyczne, środowiskowe i neurologiczne. Do tego przeżycia osób cierpiących na migrenę mogą różnić się w dużym stopniu. U niektórych występuje jednostronny piekący lub pulsujący ból. U innych objawy są obustronne. Czasami występują też bóle przepowiadające.

Skutki migreny mogą być różnorakie:

  • dreszcze,
  • pocenie się,
  • nudności,
  • gorączka,
  • wymioty,
  • nadwrażliwość na światło,
  • dźwięk a nawet
  • zapach.

Badania wykazują, że ponad 300 milionów ludzi na świecie cierpi na migrenę ( około 6-7% mężczyzn oraz 15-18% kobiet ). Szacuje się, że 20 mln ataków migren pojawia się każdego dnia.

Przyczyny migreny:

Przyczyny migreny były badane wielokrotnie. Jednak żadne badanie nie wyjaśniło występowania migreny u wszystkich cierpiących. Czasami wyniki badań są sprzeczne.

Większość z nich twierdzi, że są to:

  • nadmierny wzrost ciśnienia we krwi ( z drugiej strony inne badania pokazują, że bóle nie są poprzedzone zmniejszonym przepływem krwi lecz nagłym skokiem ciśnienia. Po ataku migreny krążenie wygląda normalnie lub jest tylko nieznacznie zmniejszone ).
  • zaburzenia neurologiczne związane z aktywnością komórek nerwowych.
  • zmiany poziomu serotoniny w mózgu.
  • Ból migrenowy pojawia się w przypadku spadku poziomu serotoniny.

Może to być też przyczyną obrzęku i stanu zapalnego naczyń krwionośnych. Skurcze naczyniowe mózgu. Migreny powstają od początkowego skurczu naczyń krwionośnych i spadku przepływu krwi a następnie rozciągania i rozszerzania naczyń krwionośnych.

Niedobór witamin a migreny

Najnowsze badania pokazały że zażywanie witaminy B6, B12 i kwasu foliowego może spowodować dwukrotny spadek objawów migreny na przestrzeni dwóch miesięcy. Takie sugestie pojawiały się już wcześniej m. in. po opracowaniu badań przez European Journal of Neurology. W 2004 roku zwrócili uwagę na to, że można uniknąć ataków migreny przez stosowanie wiaminy B2 ( ryboflawina ) Poziom produkcji homocysteiny może być zwiększony przez kilka mutacji i zaburzenia genów, które sprawiają, że organizm jest bardziej podatny na atak migreny. Okazuje się, że witaminy   B6 i B12 zmniejszają poziom homocysteiny 

Dawka podawanej witaminy powinna zależeć od danego genotypu. Według profesor Lyn Griffiths rożne genotypy mają różnąszybkość reakcji enzymatycznej. Celem badań jest określenie optymalnej dawki witamin z grupy B na podstawie profilu genetycznego.

Optymistyczne jest to, że bezpieczne, tanie suplementy mogą leczyć chorych na migrenę. Objawy migreny mogą być związane nie tylko z niedoborem witamin z grupy B ale też niedoborem innych witamin a w szczególności witaminy D. Niedobór tej witaminy może powodować różnorakie konsekwencje zdrowotne. Również w przypadku migreny suplementacja witaminą D może odgrywać ważną rolę.

Zeszłoroczne badania pokazały, że około 42% pacjentów z przewlekłą migreną ma również niedobór witaminy D. Naukowcy odkryli, że im dłużej pacjent cierpi na chroniczną migrenę tym bardziej prawdopodobny jest niedobór witaminy D.

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

  • Moja córka miała częste migreny.I to jakie?! Lekarze nie poradzili. Teraz przestała jeść gluten i ma już dwa lata pokój.Tu jest przyczyna zła a nie jakieś pierdu pierdu

  • Mirek masz rację! Ze mną jest tak samo, wystarczyło odstawić chleb, napoje gazowane i żółty ser i oczywiście alkohol.

  • Żona odstawiła wędliny i po jakimś czasie ustały migreny a miała je prawie co dzień.
    Wróciliśmy do wędlin i bóle też wróciły i znów odstawiliśmy definitywnie i nie ma bólu.

Recent Posts

Poznaj 12 najlepszych tureckich potraw, które pokochasz od pierwszego kęsa!

Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…

22 godziny ago

Tajemnicze smaki Tajlandii — odkryj 8 przepisów, które podbiją Twoje serce!

Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…

4 dni ago

Nie uwierzysz, jak różnorodne mogą być dania z kaszą gryczaną – odkryj 10 bestsellerów!

Czy szukasz nowych, kreatywnych sposobów na wykorzystanie kaszy gryczanej w swojej kuchni? Oto dziesięć wyjątkowych…

4 dni ago

Karkówka jak z restauracji? Poznaj 10 profesjonalnych sposobów na jej przygotowanie!

Szukasz inspiracji, jak wydobyć pełnię smaku z karkówki? Oto dziesięć niezawodnych przepisów, które odkryją przed…

5 dni ago

Dlaczego wszyscy oszaleli na punkcie tych 6 dipów? Odkryj ich sekrety!

Zanurz się w świecie kremowych dipów, które dodają smaku i głębi każdemu posiłkowi. W naszym…

5 dni ago

7 błyskawicznych deserów, które nie zrujnują Twojej diety! Sprawdź nasze sekrety!

Czy wiesz, że można cieszyć się słodkościami bez wyrzutów sumienia? Oto siedem przepisów na szybkie,…

6 dni ago