Bóle migrenowe są bardzo powszechne i mogą trwać od kilku godzin do nawet 3 dni. Niestety należą do najmniej poznanych i najgorzej leczonych zaburzeń medycznych. Jest to spowodowane tym, że na każdego człowieka mają wpływ inne czynniki genetyczne, środowiskowe i neurologiczne. Do tego przeżycia osób cierpiących na migrenę mogą różnić się w dużym stopniu. U niektórych występuje jednostronny piekący lub pulsujący ból. U innych objawy są obustronne. Czasami występują też bóle przepowiadające.
Badania wykazują, że ponad 300 milionów ludzi na świecie cierpi na migrenę ( około 6-7% mężczyzn oraz 15-18% kobiet ). Szacuje się, że 20 mln ataków migren pojawia się każdego dnia.
Przyczyny migreny były badane wielokrotnie. Jednak żadne badanie nie wyjaśniło występowania migreny u wszystkich cierpiących. Czasami wyniki badań są sprzeczne.
Większość z nich twierdzi, że są to:
Może to być też przyczyną obrzęku i stanu zapalnego naczyń krwionośnych. Skurcze naczyniowe mózgu. Migreny powstają od początkowego skurczu naczyń krwionośnych i spadku przepływu krwi a następnie rozciągania i rozszerzania naczyń krwionośnych.
Najnowsze badania pokazały że zażywanie witaminy B6, B12 i kwasu foliowego może spowodować dwukrotny spadek objawów migreny na przestrzeni dwóch miesięcy. Takie sugestie pojawiały się już wcześniej m. in. po opracowaniu badań przez European Journal of Neurology. W 2004 roku zwrócili uwagę na to, że można uniknąć ataków migreny przez stosowanie wiaminy B2 ( ryboflawina ) Poziom produkcji homocysteiny może być zwiększony przez kilka mutacji i zaburzenia genów, które sprawiają, że organizm jest bardziej podatny na atak migreny. Okazuje się, że witaminy B6 i B12 zmniejszają poziom homocysteiny
Dawka podawanej witaminy powinna zależeć od danego genotypu. Według profesor Lyn Griffiths rożne genotypy mają różnąszybkość reakcji enzymatycznej. Celem badań jest określenie optymalnej dawki witamin z grupy B na podstawie profilu genetycznego.
Optymistyczne jest to, że bezpieczne, tanie suplementy mogą leczyć chorych na migrenę. Objawy migreny mogą być związane nie tylko z niedoborem witamin z grupy B ale też niedoborem innych witamin a w szczególności witaminy D. Niedobór tej witaminy może powodować różnorakie konsekwencje zdrowotne. Również w przypadku migreny suplementacja witaminą D może odgrywać ważną rolę.
Zeszłoroczne badania pokazały, że około 42% pacjentów z przewlekłą migreną ma również niedobór witaminy D. Naukowcy odkryli, że im dłużej pacjent cierpi na chroniczną migrenę tym bardziej prawdopodobny jest niedobór witaminy D.
Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…
Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…
Czy szukasz nowych, kreatywnych sposobów na wykorzystanie kaszy gryczanej w swojej kuchni? Oto dziesięć wyjątkowych…
Szukasz inspiracji, jak wydobyć pełnię smaku z karkówki? Oto dziesięć niezawodnych przepisów, które odkryją przed…
Zanurz się w świecie kremowych dipów, które dodają smaku i głębi każdemu posiłkowi. W naszym…
Czy wiesz, że można cieszyć się słodkościami bez wyrzutów sumienia? Oto siedem przepisów na szybkie,…
View Comments
Dzieki wielkie za ten text :))) Tego potrzebowalam:))
Moja córka miała częste migreny.I to jakie?! Lekarze nie poradzili. Teraz przestała jeść gluten i ma już dwa lata pokój.Tu jest przyczyna zła a nie jakieś pierdu pierdu
Mirek masz rację! Ze mną jest tak samo, wystarczyło odstawić chleb, napoje gazowane i żółty ser i oczywiście alkohol.
sprawdze to
Żona odstawiła wędliny i po jakimś czasie ustały migreny a miała je prawie co dzień.
Wróciliśmy do wędlin i bóle też wróciły i znów odstawiliśmy definitywnie i nie ma bólu.