Okazuje się, że ogórki kiszone mogą sprawić, że poczujesz się szczęśliwym. Nie chodzi tu o przyjemność jedzenia tych warzyw. Ogórki podobnie jak inne naturalnie sfermentowane pokarmy rzeczywiście mogą zmniejszyć lęk poprzez optymalizacje pracy naszych jelit, które w dużym stopniu odpowiedzialne są za produkcję hormonów szczęścia.
Naukowcy donoszą, że nerwica i lęki mogą być minimalizowane w sposób pośredni poprzez spożywanie fermentowanych marynat i innych produktów spożywczych, takich jak kapusta kiszona. Efekt ten został naukowo potwierdzony przez Matthew Hilimire z College of William and Mary. Wyniki jego eksperymentu pokazały znaczne zmniejszenie lęku społecznego i neurotyzmu u osób, które codziennie jadły sfermentowane pokarmy. Badania zostały opublikowane w „National Center for Biotechnology Information”.
Okazuje się, że jelita rzeczywiście są „drugim mózgiem”! Być może słyszeliście, że ludzie, którzy cierpią z powodu depresji są zmuszeni korzystać z antydepresantów. Serotonina, która została wyczerpana – zostaje uzupełniona. O dziwo, 90% serotoniny w naszym organizmie znajduje się w jelitach. Fermentowane produkty mają pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy ze względu na ich bogactwo w probiotyki, co z kolei podwyższa poziom serotoniny!
Gotowy na kulinarną podróż pełną smaku i inspiracji? W tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie…
Czy szukasz inspiracji na zdrowe i smaczne obiady, które ożywią Twój codzienny jadłospis? Oto sześć…
Kasza jaglana, choć niezwykle zdrowa i wszechstronna, często nie doceniana w kuchni. W tym artykule…
Odkryj kulinarny skarb Europy, który ma w sobie coś magicznego i nieodkrytego. Przedstawiamy 10 przepisów…
Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że można go przyrządzać na…
Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…
View Comments
świetny blog, czegoś takiego szukałam - tyle cennych informacji w jednym miejscu
jestem zainteresowany najnowszymi wpisami