Okazuje się, że ogórki kiszone mogą sprawić, że poczujesz się szczęśliwym. Nie chodzi tu o przyjemność jedzenia tych warzyw. Ogórki podobnie jak inne naturalnie sfermentowane pokarmy rzeczywiście mogą zmniejszyć lęk poprzez optymalizacje pracy naszych jelit, które w dużym stopniu odpowiedzialne są za produkcję hormonów szczęścia.
Naukowcy donoszą, że nerwica i lęki mogą być minimalizowane w sposób pośredni poprzez spożywanie fermentowanych marynat i innych produktów spożywczych, takich jak kapusta kiszona. Efekt ten został naukowo potwierdzony przez Matthew Hilimire z College of William and Mary. Wyniki jego eksperymentu pokazały znaczne zmniejszenie lęku społecznego i neurotyzmu u osób, które codziennie jadły sfermentowane pokarmy. Badania zostały opublikowane w „National Center for Biotechnology Information”.
Okazuje się, że jelita rzeczywiście są „drugim mózgiem”! Być może słyszeliście, że ludzie, którzy cierpią z powodu depresji są zmuszeni korzystać z antydepresantów. Serotonina, która została wyczerpana – zostaje uzupełniona. O dziwo, 90% serotoniny w naszym organizmie znajduje się w jelitach. Fermentowane produkty mają pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy ze względu na ich bogactwo w probiotyki, co z kolei podwyższa poziom serotoniny!
Szparagi to prawdziwy przysmak wiosny, który nie tylko zachwyca swoim delikatnym smakiem, ale również oferuje…
Wszyscy wiemy, jak trudno jest znaleźć równowagę między smakiem a zdrowiem w naszej codziennej diecie.…
Kwietniowa zmiana sezonu przynosi ze sobą bogactwo świeżych, pełnych smaku warzyw i owoców, które nie…
Czy wiesz, że szybkie i pyszne śniadanie może być również zdrowe i pełne energii? W…
Czy masz tylko chwilę na przygotowanie obiadu, ale nie chcesz rezygnować ze smaku i wartości…
Odkrywanie zdrowych przepisów na obiad, które są jednocześnie pyszne, nie musi być wyzwaniem. W naszej…
View Comments
świetny blog, czegoś takiego szukałam - tyle cennych informacji w jednym miejscu
jestem zainteresowany najnowszymi wpisami